Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny AV989F a stereo

timex605

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów.

Od kilku lat jestem użytkownikiem kolumn podłogowych, chyba z perwszej dostawy "koda" (nawet z tyłu pisze jeszcze "made in goldsky"....USA!!!! a nie "china" co raczej nie zmienia ich dzwięku) Przekopałem forum,ale jakoś nie mogłem trafić tematu dot. tego typu (AV989F)natomiast jest pare wątków o młodszym bracie (AV988F). Ale do rzeczy. Kolumny te grały całkim-całkiem, do momentu aż poł roku temu zacząłem czytać forum. Im więcej czytam, tym więcej "widze" i słysze niedoskonałości.

I tu moje pytanie- CZY i JAK można zmodernizować te kolumny? Zaglądając do środka i na zwrotnice zauważyłem- kondensatory zwrotnicy - jakieś małoamerykańskie Yemingzua"-> zamówiłem Jantzeny- jutro wymienie.

Kable połączeniowe wewnątrz -> chyba napisane na wyrost kable, bo to cienkie druciki, ale nie wiem czy przy tej klasie przetworników wymiana na grubsze da jakikolwiek efekt.

Wygłuszenie- miłe rozczarowanie bo skrzynki są dokładnie wyklejone, ale niestety gąbką -> czy wygłuszenie matami coś da?

To chyba tyle - pozdrawiam i czekam z nadzieją na jakieś sugestie wnoszące coś do tematu - kolegów radzących "wymień te dziady" zapraszam do wątku "Szukam sponsora do zakupu kolumn" :P

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/25577-kolumny-av989f-a-stereo/

i tu niestety następny problem-:( napędzam to amplitunerem Technics SA-DX940 + sub sw-1000. Zestaw kupiony do kina domowego, ale wykorzystywany już właściwie tylko do słuchania muzyki w stereo (2.1), czasem wielokanałowo (5.1) bo i S&M może się w końcu osłuchać

Nie jestem specem od modernizacji kolumn - ale moja rada jest jedna. Daj sobie spokój z modernizacją tych kolumn, w najlepszym wypadku uzyskasz niewielką poprawę dzwięku. Przy tym ampli żadne kolumny nie pokarzą swoich mozliwości. Kup sobie jakiś wzmacniacz za 200-300 zł i uzyskasz znaczną poprawę. Przerabiałem ten temat: modyfikowałem kolumny Kody, zmieniałem ampli KD (7) i dopiero zakup wzmacniacza stereo dał zadawalające rezultaty.

To zalezy co komu odpowiada. Ja tez kupilem kiedys wzmak stereo a konkretnie H/K 620, bo myslalem ze przebije on ampi KD Yamahy. cale szczescie ze wykorzystalem go w inny sposob i ze tylko wtopilem 300zl, bo muzyczki wole nadal sluchac na Yamasze. I to nie jest tylko moje zdanie moj kolega potwierdzil ze Yamaha jest lepsza w stereo. No ale jestem swiadomy ze kazdy moze slyszec inaczej.

właśnie myslę o zakupe jakiegoś wzmacniacza typowo stereo np na allegro. Jakiś NAD z serii 3 lub może jakiś starszy japończyk o analogowym dżwięku,...ech szkoda tylko tych 1,7kzl wydanych onegdaj na Technicsa :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.