Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór okablowania i modyfiacja systemu..

sinuss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy temat na tym forum, lecz jestem jego bardzo aktywnym czytelnikiem ;)

Jestem obecnie na etapie składania nowego systemu grającego.

Wzmacniacz to świezo zakupiony Luxman L-230, źródło to Yamaha CDX-493 tytan, kolumny to projekt życia :p grzebie sie z nimi juz kilka lat... to bardzo solidnie wykonana fornirowana wolnostojąca obudowa z mdf'u 22mm mieszcząca przetworniki Vifa M18WO oraz D25AG bez komory. Niestety kolumne projektowalem w czasie kiedy moja swiadomosc akustyczna nie byla w pelni wykształocona ;) i nie do konca odpowiada mi charakter basu, ale o tym dalej...

Pierwsza kwestia to dobór okablowania. Interkonektem bedzie zapewne Eagle Cable Mc90 ze szpuli, moj kumpel jest dystrybutorem ich na Polske...

Kable glosnikowe. W torze wysokotonowym bedą, w sumie juz są, słynne tasmy "w teflonie" z allegro, szukam jeszcze czegoś na tor niskotonowy...w sumie mógłbym wziasc rowniez Eagle ale zawsze lubiłem kombinować i mysle nad taśmami miedzianymi oferowanymi przez Polink... tzn mam takie dwa dzikie pomysły...

Pierwsza opcja to tasma miedziana 12AWG bez izolacji + tasma izolacyjna polipropylenowa albo poliestrowa ciut szersza niz ta tasma miedziana, po jednej tasemce po obu stronach przewodnika i sklejone ladnie na bokach...

Druga opcja to przewod tasmowy 16AWG Jantzena ale tak myslalem ze jeden moze byc za cienki wiec dam 2 x po dwa, w konstrukcji jak na zalaczonym schemacie...

Jak wam sie to widzi? ;)

Przewod zasilajacy to zapewne bedzie tez juz oslawiony Lapp...

Ale pozostaje jeszcze kwestia tego basu...Co mogę niezbyt kosztownego zrobic zeby polepszyc kontur basu...może dac, moze preamp tranzystorowy, moze mod CD albo wzmacniacza...

Rozważam również wymiane CD, ale wtedy musialbym dorobic regulator glośności zdalnie sterowany, bo zalezy mi na tym, a teraz moge Yamaha pewnym zakresie glosnosc regulowac...

Sorry za taki tasiemcowy post ale bedzie mniejszy balagan na forum jak dam wszystko w jednym miejscu... Z góry dzieki za pomoc w składaniu systemu marzen :p

>Niestety kolumne

>projektowalem w czasie kiedy moja swiadomosc akustyczna nie byla w pelni wykształocona ;) i nie do

>konca odpowiada mi charakter basu, ale o tym dalej...

Nie chcialbym zebys zrozumial moja odpowiedz jako uszczypliwa, ale...

Zrobiles sobie kolumny, ktore Ci jakos tam nie odpowiadaja i probujesz to maskowac reszta toru? W szczegolnosci - o ja p - okablowaniem, dolaczonych do "nieco" leciwego sprzetu? Nie widzisz tu przypadkiem jakiego absurdu?

Nie widze w tym żadnego absurdu...

Nie wiem może ty jesteś magikiem i umiesz przewidzieć jak zabrzmią kolumny...Ja nie... Nie mowie ze sa złe bo jest super naprawde ale chce lekko poprawić kontur...

Liciwy sprzet...heh myslisz ze nie chcialbym kompletnego nowego systemu z Krella?

Wzmaka szukalem dlugo, sluchalem i wiem ze nic lepszego niz Luxman za 300 pln nie dostane...bardzo podoba mi sie jego brzmienie,ale wcale nie pomaga mi ono w kwestii tego basu...ale go nie zmienie...

CD rozwazam mozliwosc zmiany, ale ewentualnie na jakiesgos starego lepszej jakosci + zdalnie regulowany regulator glosnosci... mysle ze Yamaha nie gra wcale zle, a napewno jest sliczna i praktyczna...

Również nie chce zebys zrozumial moja wypowiedz jako uszczypliwą ;)

Bardzo łatwo jest napisac "zmien kolumny jak Ci nie pasuja"...tak... zmien cos w co wlozylem w 3cholery własnej pracy i chałde pieniędzy, glosniki byly z akkusa, bo jak je kupowalem nie mialem mozliwosci zlozenia sie z kumplami z forum i sciagniecia... teraz musialbym to sprzedac za 1/3 tego co dałem...

> Nie wiem może ty jesteś magikiem i umiesz przewidzieć jak zabrzmią kolumny

Jezeli nie moge ich zmierzyc albo wyrobic w sobie przekonania o nieomylnosci wlasnego sluchu po prostu nie biore sie za ich budowanie. Ale to ja.

> Liciwy sprzet...heh myslisz ze nie chcialbym kompletnego nowego systemu z Krella?

Myslisz ze Krell by cos zmienil u Ciebie. Bez zlosliwosci - watpie.

>Bardzo łatwo jest napisac "zmien kolumny jak Ci nie pasuja"...tak... zmien cos w co wlozylem w

>3cholery własnej pracy i chałde pieniędzy, glosniki byly z akkusa, bo jak je kupowalem nie mialem

>mozliwosci zlozenia sie z kumplami z forum i sciagniecia... teraz musialbym to sprzedac za 1/3 tego

>co dałem...

Nikt nie jest nieomylny. Uczmy sie jednakze ponosic konsekwencje blednych decyzji.

Ad rem: pomysl przez chwile o problemie pt. co jest technologicznie najslabszym punktem we WSZYSTKICH systemach audio.

Zmien tego luxmana. Niestety na basie to on nie daje sobie za dobrze rady. Jesli myslisz o zmianie okablowania to zle robisz. Przedewszystkim wzmacniacz. L-230 jak dla mnie to mul na basie. Pozatym gra ladnie,ale bas nie do przyjecia.

Mlody2, przede wszystkim to kolumny.

Jezeli w tym Luxmanie kondensatory w zasilaczu jeszcze maja jakas pojemnosc, nie daje pod sam clipping, a kolumna nie spada mu do 2 ohm przy kilkudziesieciu Hz, Luxmana nie uslyszy.

Kurde nie chce zmieniac tego luxmana...jest piękny i jego brzmienie ogolnie jest swietne, scena tez super...za ta kase...

I ja nie chce zmieniac okablowania!!! Bo go nie ma...wszystko poszlo z poprzednim sprzetem! Wiec musze czyms to podpiąć! :)

Re: sinuss, 11 Kwi 2006, 09:40

cześć Sinuss

bardzo ładne kolumy - gratulacje :-)

>Ale pozostaje jeszcze kwestia tego basu...Co mogę niezbyt kosztownego zrobic zeby polepszyc kontur

>basu...

jeśli coś jest nie tak z kotrolą basu to proponuję

1) zatkać rury jeśli to jest bass reflex czy coś podobnego

2) po zatkaniu rur popracować z rozmieszczeniem kolumn w pokoju

3) sprawdzić czy w grę nie wchodzą niedostatki konstrukcji obudowy - spróbuj z cokołami mocowanymi na sztywno, kolcami i dociążeniem kolumn od góry, a także z różnymi rodzajami wypełnienia (wiele wątków na forum)

jeśli nic nie pomoze to rozważ kupienie czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu najtaniej

może pracować jako DAC z Yamahą w charakterze transportu a przy okazji zrobić cyfrową korekcję basu

aha - potrzebny jeszcze mikrofon pomiarowy - np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma to o wiele większy sens niż preampy tranzystorowe itp.

nie wspomnając o kablach

pozdrawiam i powodzenia,

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym jednak skupił się na kolumnach - to co mi przychodzi do głowy to wkręcenie w nie kolców i postawienie na podłodze (chyba że masz wykładzinę - to kiszka). Albo może pokombinuj z wytłumieniem obudowy - może maty bitumiczne na ścianki? Do tego pokombinuj z ich ustawieniem - może są za blisko ścian.

Zabawy z kablami są fajne, ale to tylko zabawy :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Wielkie dzieki graaf za pierwszy przyjazny :) i konstruktywny wniosek...

-zatkanie br to nie do konca to, bo trace glebie ktora bardzo lubie :)

-bede kombinowal wlasnie jeszcze z dociażeniem, ale mowisz od góry? bo myslalem nad zmiana cokołu na granitowy (kumpel ojca -kamieniarz zrobi za piwo ;) )

-ostatnia propozycja napewno najlepsza i napewno ma najwiekszy sens, ale niestety nie stac mnie na takie rozwiazanie :(

Moze ktos sie wypowie na temat tuningu źródła albo wzmacniacza... moze nowe zasilanie do Yamahy...moze wyniana kondensatorow w Luxmanie (są elny 2x10 000 na zasilaniu)...kurcze nie wiem...nigdy nie tuningowalem sprzetu i nie wiem co zmienic i czego oczekiwac...moze ktos juz ma za soba modyfikacje takiej elektroniki...

Niestety, Sinuss, uwazam ze bladzisz i za chwilke umoczysz jeszcze bardziej - niech tylko wpadna tu nasi Magics :) Ja nie chce na to patrzec, ale w razie czego - ostrzegalem. Wierz mi, chcialem pomoc.

Graaf, jestes rozsadny, wiec bierz pod uwage w swoich radach tzw. caloksztalt sprawy. Pozdrawiam.

Kolumny faktycznie ladne.

Co do basu - z tego co czytam o wytlumieniu nie jest ono zbyt obfite. W kolumnach podobnych rozmiarow Jamo D590 materialow wytlumiajacych sa cale kilogramy i praktycznie cala przestrzen wewnatrz kolumny to jest tlumienie. Dodam jeszcze, ze glosniki srednio i wysokotonowe sa takze szczelnie opatulone kilkoma rodzajami materialow - gabki, plastry czegos w rodzaju welny mineralnej oraz tafle filcopodobne. Moze warto troche pobawic sie w wytlumianie?

Kolejna sprawa to zwrotnica - nie wiem jak jest projektowana i czy po prostu zrobiles ja kierujac sie radami Vify. Jednak tu takze jest dzialka do sprawdzenia.

pzdrw

soso

tak troche poza tematem...ktoś wie ile wyszły te oploty z helukabel?

Bo mam dostęp do oplotów czarnych chyba z szarymi akcentami o srednicy max 27mm ,19mm oraz 12mm po kilka pln za metr ale jeszcze nie wiem dokładnie... moze ktoś jeszcze zainteresowany?

sinuss

A ile chcesz wydać na te kabelki? Konturowość i większą kontrolę basu mogą Ci dać na przykład głośnikowe XLO lub QED, ale to bądzie na pewno więcej niż kilka złotych za metr.

Pozdrawiam Stempur

Re: Sinuss

>Wielkie dzieki graaf za pierwszy przyjazny :) i konstruktywny wniosek...

nie ma za co :-)

zmiana na cokół granitowy to absolutnie dobry pomysł - zrób tak koniecznie - ale kolumnę trzeba do niego przykitować (Bluetac itp. substancje) a nie stawiać na kolcach - kolce dopiero pod cokół w podłogę (podkładki)

>-bede kombinowal wlasnie jeszcze z dociażeniem, ale mowisz od góry?

od góry tez trzeba dociążyć - zdecydowanie jak najbardziej - nie tylko rośnie masa układu ale i sztywność (bo masa dociążenia z góry oddziałuje na ścianki obudowy) i tłumienie, jesli zastosuje się coś bezwładnego - np. śrut ołowiany - rzecz jasna w czymś ;-) - czy tp. substancje najlepiej właśnie bezwładne i tłumiące

mozna tez spróbowac ściskać ścianki w róznych miejscach (optymalnie wybrać na ucho) ściskami stolarskimi - ale to już dla ekstremistów !!! mało który domownik-nieaudiofil zniesie taki widok ;-))

ale NAJSŁABSZYM ELEMENTEM jest bass reflex - jesli nie jest perfekcyjnie dostrojony - a to jest wręcz nie do zrobienia w warunkach amatorskich - to własnie on zwykle odpowiada za braki w kontroli basu,

może spróbuj jednak zatkac rurę i np. dosuń kolumny do ścian

ewentualnie nie zatykaj całkiem tylko próbuj niekonwencjonalnie - materiały porowate, częsciowo przepuszczające powietrze albo słomki plastikowe (takie do napojów)

koledzy słusznie zauważyli, że być może komory nie są dostatecznie wytłumione - ścianki są rownoległe, komory dość duże - fale stojące się kłaniają - dobra rzeczą jest filc techniczny, ale spróbuj też niekonwencjonalnych materiałów jak folia bąbelkowa (to nie żart - poszukaj w google "bubble wrap" + jakieś hasła głosnikowe)

odpowiednia ilość odpowiedniego materiału to tez zwłaszcza w przypadku bass reflexu sprawa krytyczna

jak widzisz możliwości dobrej i "budżetowej" zabawy jest mnóstwo - dobrej zabawy :-)

pozdrawiam,

graaf

(kable sobie odpuść, to bzdura)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.