Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw kina do pokoju 16m2?

mst14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam zmodyfikowac troche swoj sprzet (wymiana amplitunera i glosnikow). Chcialbym wykorzystywac sprzecik do ogladania filmow (DVD) oraz sluchania muzyki (glownie z komputera). Kolumny podlogowe raczej nie wchodza w gre, gdyz nie moglbym ich ustawic przed soba (mam miejsce tylko za swoja glowa). Mysalem raczej o jakims zestawie opartym o niewielkie satelitki i subwoofer. Rozgladalem sie troche i szukalem opini na temat roznego sprzetu. Chcialbym jednak poznac wasz zdanie i ewentualne propozycje. Oto moje typy:

Amplituner:

1. PIONEER VSX-515 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

2. YAMAHA RX-V 457 (

Ukryta Zawartość

Glosniki:

1. TANNOY EFX 6.1 (

Ukryta Zawartość

2. JBL SCS 260.5 (

Ukryta Zawartość

3. JBL SCS 200.6 (

Ukryta Zawartość

Nie jest to moze najlepszy sprzet, ale chyba nic ciekawszego w rozsadnej cenie do mojego pokoju nie znajde. Czekam na propozycje i uwagi.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25923-jaki-zestaw-kina-do-pokoju-16m2/

Ja mam Y 457 do tego odtwarzacz pionieera i kupiłem do tego zestawu JBL-a 260.6, mam pokój ok. 22 m2.

Jestem zadowolony z tego zestawy. Osobiście mam wrażenie, że jak na mój pokój jest nawet zbyt mocny,

szczególnie sub, bo mam ustawiony potencjometr wysterowania głośnosci na subie przy muzyce

na godz. 9,5 na filmie na godz. 11,5. Mam jednak wrażenie, że pokój jest za mały, bo niskie tony bardzo mocno rozchodzą się po mieszkaniu natomiast oglądając w pokoju - ma się wrażenie, że bass tak nie "łupie".

Dodam jeszcze, że nie jestem maniakiem dużej ilości basu i ustawiłem odcięcie basu na 90 Hz.

Nie słuchałem zestawu Tannoy-a ale też się nad nim zastanawiałem przed zakupem, nie wybrałem go

tylko dlatego, że nie znalazłem w okolicy możliwości posłuchania, choć myślę, że dla twojego pokoju powinien być wystarczający. Powien jeszcze jedno najważniejszą sprawą jest to, aby właściwe porozstawiać "monitorki-kolumienki" bo jak nie będziesz miał takiej możliwości to lepiej zapomnij o zestawie kinowy na skoncentruj się na dwóch kolumnach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję te powyżej .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z rozstawieniem raczej problemow nie bedzie. Moze minimalnie bede siedzial blizej ktorejs z kolumieniek, ale mysle, ze automatyczna kalibracja rozstawienia zestawu w jaka jest wyposazony Pioneer ktorego kupuje zrekompensuje te niedoskonalosci. Chodzi mi bardziej o brzemienie. Bo jesli nie rozni sie ono za bardzo w obu zestawach to chyba zdecyduje sie na JBL. Jakos bardziej mi sie podobaja. Mam jeszcze kilku kandydatow:

- JBL SCS 146

Ukryta Zawartość

- JBL SCS 178

Ukryta Zawartość

Co o nich sadzicie? Moze ktoryc z tych zestawow jest lepszy od tych Tannoya. Myslalem nad JBL SCS 178. Maja drewniane satelity i konkretniejsze rozmiary.

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha. Jeszcze jedno. Mirras proponowany przez ciebie zestaw jest nawet ciekawy, ale takie kolumny to ja moge tylko na jednej scianie ustawic i to jedno obok drugiego. Mam za maly pokoj na kolumny podlogowe, dlatego szukam czegos mniejszego co mozna postawic na polkach i biurku. No ale dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

A ja po raz kolejny zaproponuję to co poniżej

Ukryta Zawartość

Trzy zestawy to będzie 6.0 + jakiś sub KODY np. SW-850 lub droższy SW-1000 w sumie ok 1000-1100zł za zestaw 6.1 i z Yamahą powinno zagrać lepiej niż plastikowe JBL-ki czy tannoye, zwłaszcza pełna kultura dzwięku w muzyce.

Głośniki są 6-omowe więc Yamaha je obsłuży (Pioneer obsługuje bodajże od 8ohm).

Ukryta Zawartość

Zakupilem juz amplituner Pioneera VSX 515, wiec Yamaha nie wchodzi w zestawienie. Faktycznie zaproponowany zestaw wyglada ciekawie i z pewnoscia lepiej zagra niz plastikowe mikrusy. Zastanowie sie jeszcze. A co myslicie o JBL SCS 178 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Warte zainteresowania?

Ukryta Zawartość

Sprawdź w instrukcji do swojego Ampli, czy zalecane są kolumienki 4 ohm, bo te 178 takie są.

360 są 8 Ohm, a mają podobną skuteczność a nawet większą, są zbudowane na jednym przetworniku wysokotonowym i dwóch średniotonowych ważą ok. 1,5 kg. Nie wiem jak jest z wagą tych 178, ale z tego co pamiętam, to nie ważyły one 2,8 kg (surrandy), a jakie 0,9 kg. Osobiscie radziłbym ci posłuchać zanim coś kupić, abyś nieżałował wydanej kasy.

Po kolejnych poszukiwaniach odpowiedniego zestawu mam coraz wieksze zamieszanie w glowie. Nie wiem juz na co zwracac uwage. Moge wydac na glosniki okolo 1200zl. W sklepie widzialem ostatnio te glosniki:

Ukryta Zawartość

Z takim subwooferem:

Ukryta Zawartość

Cena to cos okolo 1000zl. Czy te JBL SCS 178 nie beda czasem laprze. Tylko najgorzej znalesc je w kolorze wisniowym. Moze doradzcie jakis inny zakup. Najlepiej, aby byl to sprzet z aukcji internetowych lub ze sklepow internetowych (u mnie w miescie ciezko cos znalesc).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.