Skocz do zawartości
IGNORED

Średnica głośn. niskoton. a jakość basów

Rafał_79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie (tym bardziej, ze po raz pierwszy piszę na forum),

jestem ciekaw następującej rzeczy: Czy prawdą będzie stwierdzenie, że im większa średnica głośnika niskotonowego (przy powiedzmy tej samej jakości wykonania, materiałów itp.) tym lepszy (bardziej naturalny, dynamiczny, nie rozlazły, mocny, dobrze kontrolowany) bas można z niego uzyskać ?

Teraz odniesienie problemu do rzeczywistości:

Nabyłem jakiś czas temu kolumny Tonsil Maestro II 130. Wcześniej jakieś 10 lat słuchałem muzyki na Tonsilach Altus 110. Zmiana jest bardzo istotna i zauważalna, ale nie wszystko tak do końca na PLUS. Wszystko co pisze dotyczy oczywiście tych Maestro w zestawieniu z Altusami. I tak - zalety:

- słychać więcej szczegółów

- średnie tony są trochę lepsze

- wysokie tony są więcej niż trochę lepsze :)

- bas schodzi dużo niżej

Wadą (tak przynajmniej na razie odczuwam) jest to, ze bas jest "rozlazły", nie ma tu wyraźnych i mocnych uderzeń tam gdzie one były w Altusach tylko są te bardzo niskie zejścia basu, ale nigdy nie ma tego basu na pierwszym miejscu (a czasem przecież o to chodzi). Ogólnie cieżko to wszystko opisac - najlepiej by było posłuchać i pokazać "o co biega" :) Ale że się nie da to mam nadzieję, ze ten krótki opis wystarczy, żebyście mogli mi coś sensownego odpowiedzieć...

No i właśnie tutaj zastanawia mnie, czy gdyby Maestro miały głośniki niskośredniotonowe o większej średnicy (mają tylko 13 cm !!) to czy moznaby oczekiwać, ze bas będzie lepszy ? Innymi słowy - czy uważacie, że z takimi głośnikami kolumny te mają wogóle szansę wykazać się ciekawszym basem ? Pisałem jakiś czas temu do Pana Adama (McGyver) i juz nawet napisał mi, ze się podejmie przeróbki (za co tutaj dziekuję), natomiast nie chcę głowy teraz suszyć :) i dlatego piszę na forum do wszystkich z pytaniem co sądzicie o tej zależności między średnicą głośnika a basem - dokładnie to co pisałem na samym początku posta. Jestem bardzo ciekaw opinii, jako że małe mam doświadczenie w tej dziedzinie.

Czytałem dość dokłądnie wątek o przeróbce kolumn Maestro, ale akurat tych szczegółó, o które tutaj pytam raczej tam nie było poruszonych. Głównie było o wymianie tweetera i zmianie zwrotnicy :)

pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnej nocy :)

Rafał

Duże znaczenie ma wielkość pomieszczenia, w którym słucha się danego zestawu.

Zarówno za mała jak i zbyt duża (choć to jest mniej przeszkadzające) średnica głośnika może być przeszkodą w uzyskaniu zadowalającego efektu.

Warto zwrócić uwagę na słuchawki, która przy wielkości "pomieszczenia" odsłuchowego bliskiej zeru najczęściej deklasują właśnie jakością basu normalne zestawy (o wielokrotnie większej średnicy głośnika).

>>Wadą (tak przynajmniej na razie odczuwam) jest to, ze bas jest "rozlazły", nie ma tu wyraźnych i mocnych uderzeń tam gdzie one były w Altusach tylko są te bardzo niskie zejścia basu, ale nigdy nie ma tego basu na pierwszym miejscu (a czasem przecież o to chodzi). Ogólnie cieżko to wszystko opisac - najlepiej by było posłuchać i pokazać "o co biega" :) Ale że się nie da to mam nadzieję, ze ten krótki opis wystarczy, żebyście mogli mi coś sensownego odpowiedzieć...

Jasne, niech sobie nawet będzie ten numer na publicznym poście: 1752632. Bardzo chętnie wymienię uwagi co do tych kolumn, zwłaszcza z ich użytkownikami. Tylko proszę odezwij się jakoś wieczorem, teraz jestem w pracy i zaraz się zabieram za robotę... Około godz. 21 - 22 będę przy komputerze. Fajnie będzie porozmawiać.

pozdrowienia dla wszystkich

Rafał

Sądzę, że jakość basów zależy od średnicy głośnika, wielkości skrzyni rezonansowej, zestrojenia skrzyni rezonansowej, mocy układu magnetycznego głośnika, mocy wzmacniacza. Wzajemna kombinacja tych wszystkich czynników decyduje o basie. Np. subwoofer B&W SW700 ma głośnik 25cm z magnesem 20cm i wzmacniaczem, chyba 500W i ma bardzo niski i silny bas, a B&W SW600 ma 30 cm głośnik (więc większy) z mniejszym magnesem (chyba 12cm) i wzmacniaczem i ma słabszy bas. Sądzę, że tu nie ma prostych reguł. Pozdrawiam.

Witam nowego Forumowicza

Sam się "przesiadłem" z altusów 120 (30cm) na sonaty 120 (16cm). Faktycznie, sonaty były bardziej rozlazłe, ale to nie wina głośnika lecz wielkości i zestrojenia obudowy. Na próbę tyjmij tynele B-R z maestro - bas będzie krótszy i głośniejszy, ale za to nie będzie taki niski jak przedtem. Za to alplikacja dłuższych B-R do altusów zmuli i sciszy bas, za to będzie on niższy.

Wielkość membrany, o ile się nie mylę, wpływa na kierunkowość głośnika. Na przetwarzanie niskich częstotliwości bardziej jednak wpływa masa membrany i moc, którą głośnik może przyjąć.

No dobrze a co powiecie że zamiast głośnika o średnicy 300mm zastosujemy dwa głośniki o średnicy 150mm, no i oczywiście dobrze obliczonej pojemności skrzynki. Takie rozwiązanie zastosowano w kolumnach JBL L880 które posiadam bas jest rewelacyjny schodzi bardzo nisko, nie dudni. Miałem Altusy 300 przez jakieś 5 lat. Mogę powiedzieć że bas miały potworny ale zawsze taki sam dudniący uderzał zawsze przy każdym utworze. Mało tego aby poruszyć to piankowe zawieszenie to też trzeba nieźle podkręcać wzmacniacz.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zawsze uważam za cenne opinie innych, zresztą nie tylko opinie, ale i wiedzę przecież.

Pozdrawiam serdecznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.