Skocz do zawartości
IGNORED

Glośność w Pioneer VSX 515 (cicho gra)

mst14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem raczej amatorem w dziedzinie sprzetu audio wiec prosze mnie odrazu nie krytykowac. Sprawa wyglada nastepujaco. Zakupilem wczoraj amplituner Pionner VSX 515. Wczesniej posiadalem Yamaha RX 396RDS. I co zauwazylem... Mimo wiekszej mocy Pioneera (5x100w) gra bardzo podobnie do Yamahy, ktora miala wzmacniacz 2x50W. Kolumny te same (stereo nie 5.1). Wprawdzie kolumny maja 70W mocy i z yamaha graly bardzo dobrze, to z Pioneerem graja jakby ciszej. Dziwk jest zdecydowanie lepszy, ale gdzie sie podziala ta moc? Przeciez to 2 razy wiekszy wzmacniacz. 100w w pokoju 25m2 raczej powinno byc nie do zniesienia. Nie slucham muzyki bardzo glosno, ale ta sprawa mnie troche niepokoi. Moze cos nie tak z tym amplitunerem? Albo ja cos zle odbieram. Kolejna sprawa to kwestai wejscia cyfrowego i analogowego. Do poprzedniego sprzetu (Yamaha) mialem podlaczony komputer (kablem analogowym). Teraz mam podlaczonego Pioneera tym samym kablem i sygnal jest jakby slabszy. Aby sluchac muzyki (tak nie za glosno), trzeba potenciometr w ampli ustawiac pond polowe zakresu. Lepiej jest przy polaczeniu cyfrowym z karta muz. Dlaczego tak sie dzieje. Czyzby rekulacja glosnosci w Pioneerze nie byla proporcjonalna. I pod koniec zakresu wzmacniacz gra zdecydowanie glosniej? moze ktos mi to wyjasnic? Dlaczego tak sie moze dziac? To cos ze mna nie tak...

Moc to nie to samo co wzmocnienie.

Moc okresla wzmocnienie sygnalu do pewnego poziomu znieksztalcen (clipping). Wzmacniacz moze miec duze wzmocnienie przy malej mocy - rezultatem tego jest na przyklad to, ze przy niewielkim juz odkreceniu galki masz znieksztalcenia.

Grac glosno to jedno, grac glosno bez znieksztalcen drugie.

Zastanowisz sie nad powyzszym, a wszystko stanie sie proste. Wszystko u Ciebie jak mniemam jest w najlepszym porzadku.

swoją drogą musisz sprawdzić czy w tym Pioneerze nie ma czasem regulacji wzmocnienia dla każdego kanału w tym dla kanałów przednich tj L i R. Jeśli jest takie coś to spróbuj ustawić na maxa a wtedy będziesz miał większą czułość i szybciej osiągniesz hałas...:)

w większości amplitunerów każdy kanał można ustawiać w zakresach -12/+12db więc jeśli zrobisz przednie na +12 to powinno być ok....o ile już tak nie masz ustawione albo co też możliwe w tym Pioneerze nie ma takiej regulacji?

W onkyo które miałem niedawno była też regulacja czułości dla każdego wejścia oddzielnie, tj tam gdzie trafiał sygnał słabszy np. z TV można było ustawić większą czułość i podczas zmiany źródła można w ten sposób było zniwelować różnice głośności...obecnie w Denonie chyba też to mam ale nie korzystam bo na razie czekam na TV

Dzieki za wyjasnienie. Tego chyba wlasnie szukalem. Cos tam kiedys czytalem na ten temat. Myslalem poprostu, ze Yamaha i Pioneer mimo roznicy w wieku powinny byc podobnej klasy i zagrac na takim poziomie jaki wskazuje opis techniczny. W takim razie czytajas specyfikacje wzmacniacza na ktory parametr nalezy zwracac uwage, aby wiedziec jak glosno gra sprzet i jak mocno moge go "rozkrecac" aby nie slyszec znieksztalcen. Chodzi mi o porownanie tej Yamahy i Pioneera na podstawie danych technicznych. A tak poza tym, to rzeczywiscie Pioneer gral duzo wyrazniej i bez znieksztalcen, ale do momentu kiedy glosniki mialy dosc :) Yamaha juz przy 3/4 mocy byla mniej wyrazna a dzwiek brzmial troche jak przejezdzajacy pociag...

ps. Ze mna chyba juz dobrze... ;p

Cześć.

Też jestem szczęśliwym posiadaczem tego samego modelu. Coś ode mnie:

- Na pilocie masz przyciski (pod Volume): EFFECT/CH >> SEL >> LEVEL (+/-) . Tymi przyciskami wybierasz indywidualne regulacje siły głosu poszczególnych kanałów: L, P, C i inne w zależności jak ustawiłeś w "SYSTEM-SETUP > SP-SETUP > SP-SET".

- Te 5x100W (a nie czasem 7?) to chwyt marketingowy. Nawet przy 5x100W chyba nie myślisz, że da się tyle wycisnąć z tak małego trafa zasilającego? Przecież toto spuchnie. Odsyłam do obliczeń traf :-)

- Pioneer jest z natury sprzętem brzmiącym raczej delikatniej niż Denony i Yamahy; stąd możesz mieć odczucie mniejszej siły głosu. Bas jest bardziej miękki, ale przy dobrym subwooferze też potrafi nieźle kopnąć :-) . Poza tym, regulacja moze być "inaczej ustawiona" i w innym miejscu położenia pokrętła może oddawać inną siłę głosu.

- Podłączyłęm u siebie odtwarzacz DVD (Yakumo DX4) kablem analogowym i cyfrowym. Brzmienie przy wybranym wejściu ANALOG/DIGITAL jest takie samo i o takim samym poziomie - na ucho, bo zmierzyc tego nie mam czym.

- U mnie "głośno" zaczyna się przy ustawieniu volume na -35dB; wówczas faktycznie sprzęt dostaje niezłego kopa. Przy -24dB włącza się wentylator (słychać go przez ułamek sekundy jak nagle ściszysz gałą do poziomu -60dB). Na pełną moc jeszcze nie rozkręciłem, bo boję się o swoje kolumny :-) (MAGNAT --> L:R:LR:RR: 4x80W + C: 1x120W + SUB: 80W aktywny), no i dla moich uszu w zupełności wystarczy -20dB :-D

Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony tak w trybie Stereo jak i wszystkich pozostałych trybach kinowych. Dobry zakup. Jak co, to wal z pytaniami.

Dzieki wielkie za wyjasnienie. Z ta regulacja glosnosci to jest dosyc dziwnie bo do -50dB malo sie dzieje, sprzet nie nabiera mocy tak wyrasnie jakby wskazywala na to skala. Dopiero przy -40-35dB zaczyna dosyc gwaltownie zglasniac.Troche to niebezpieczne dla kolumn, gdyz latwo przegalopowac ;) A o tym wentylu w srodku to nie wiedzialem ;) Zagladalem tam, ale przez kratke i jakos nie wpadl w oko. No ale dzieki tez za to info. Ogolnie to troche mnie niepokoilo ogladanie filmow z kompa na ustawieniu pokretla na -40-35dB. Teraz rozgladam sie za zestawem glosnikow do niego. Mam na to nie za wiele pieniedzy, bo okolo 1200zl. No i jedno ogranicznie - musza to byc male kolumienki (brak miejsca w pokoju). Nie kolumny podlogowe a cos w stylu JBL SCS 178. Moze doradzicie co wybrac.

Pozdrawiam.

Fakt, do -50dB nie wiele przyrasta mocy. Różnicę widać między -55dB do -30dB (no i wyżej ;-) ). Nie wiem czy to nie sprawa odbierania słuchu. Mnie to w każdym razie nie przeszkadza. Takie normalne słuchanie dla słuchania to właśnie około -50dB. Z przegalopowaniem kolumn raczej nie ma kłopotu, bo zwiększanie siły głosu pilotem nie spowoduje tego - regulacja nie przyspiesza im dłużej się trzyma nacisnięty Volume+; idzie liniowo. Skokiem można ściszyć tylko gałą - nagłe i szybkie przekręcenie w lewo.

Wentylator widać przez kratki - poświeć sobie latarką, jest po prawej stronie blisko przodu. Jak zobaczysz radiatory od końcówek (aluminiowa taka jakby fala), to na prawo od niej jest wiatraczek (od zasilacza PC? ;-) ). Nie wiem jak sygnał z kompa, u mnie pracuje stacjonarny DVD - a właściwie dwa :-) .

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.