Skocz do zawartości
IGNORED

Fonica GS 464- Problem

zybel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje pomocy w naprawie gramofonu.

Otóż nie wylacza się i nie podnosi ramienia po skończeniu plyty. Zmiezyłem napięcie na fotorezystorze: jeśli świeci na niego żarówka jest 9.46V (okolo) po zaslonieciu równo 10V. Co powinienem zrobić (wymienić ), żeby gramofon dzialal poprawnie. Może ma ktoś schemat tego gramofonu?

https://www.audiostereo.pl/topic/26089-fonica-gs-464-problem/

O ile wiem zasłaniająca fotorezystor klapka musi dość dokładnie zasłonić "oczko". Najlepiej metodą prób i błędów. Z tego co pamiętam da się położenie klapki regulować bez problemu, acz to ustrojstwo mało precyzyjne jest :)

• 2 lata później...

Mam inny problem z GS 464, po wymianie paska obroty nadal są niestabilne, gdzie interweniować, co zmienić? silnik? z góry dzięki za odpowiedzi

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nasmarować gniazda osi w silniczku.

Wymienić smar na osi podtalezyka .Na lekki,olej może być syntetyk ,aby nie wazelina czy maszynowy

Potraktować KontaktemPR potencjometry

Sprawdzic osadzenie rolki na osi silniczka

dzięki, z slniczkiem będzie lekki problem bo jest tak szczelnie zamknięty, że ciężko się tam dostać z jakimkolwiek smarowaniem

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

no to jest jakaś koncepcja z tym wierceniem:-)

Na allegro taki silniczek kosztuje 5 zł.

To chyba łatwiejsze rozwiązanie od wiercenia i kombinowania, skąd wziąć smar.

Oryginalne silniczki nie były zbyt żywotne, zdarzało się że gubiły obroty po kilku latach pracy i były do wymiany. Lub miały problemy ze startowaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.