Skocz do zawartości
IGNORED

Struss S-2 Co wiecie o tym modelu?

mlody2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeszukalem archiwum i google i szczczerze powiem ze nic nie znalazlem konkretnego na temat Strussa s/s2.

Sa podobno dwie wersje S i S2. I podobno mozna bylo robic Upgrade z s do s2? Mozecie cos wiecej napisac na temat tych wzmacniaczy. Pomine w tym miejscu cale to zamiesznie z sadem, wlascicielem i konstruktorem, nie interesuje mnie to.

Chodzi mi glownie o walory dzwiekowe i uzytkowe tego wzmacniacza. Moze ktos ma jakies fotki. Moze ktos sluchal dokladniej i moglby sie wypowiedziec na ten temat. Czego mozna sie spodziewac po tym wzmacniaczu i czy wogole warto go kupic i za ile?

Ktos mi podpowiedzial ze to moze byc alternatywa dla mojego Pocahontasa jako ze szukam tranzystora zamiast lampy. Tylko czy to bedzie alternatywa w dol czy w gore?:)

https://www.audiostereo.pl/topic/26149-struss-s-2-co-wiecie-o-tym-modelu/

No cóż - S2 pracował w HFM przez dłuższy czas jako wzmacniacz referencyjny razem z McIntoshem, więc zły raczej nie jest ;-) Obecnie za dobry egzemplaż trzeba zapłacić w okolicach 2,4 kPLN za S-2 i ok 1,7 kPLN za S. Nowy kosztował ok 5 kPLN a grał na poziomie >10 kPLN za klocek zagraniczny. Trzeba uważać, bo można trafić na przechodzony egzemplaż - wyschnięte kondensatory, trzaski przy włączaniu itp. Jakbyś miał jeszcze pytania to wal, ale zauważ że temat o Strussie już był.

Acha - unikaj firmy Combit z Wrocławia - chcieli mi wcisnąć uszkodzony egzemplaż S-2 zarzekając się że jest sprawny. Na dodatek był przez nich nieudolnie grzebany. Mogą go jeszcze mieć ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit -->

Faktycznie ten Struss to niezły egzemplaż :)

... moja rada !!!

Trzymaj się od niego z daleka :)

Referencja hahah... nieźle powiedziane :)

zdezintegrowany_3PO

Misfit a masz gdzies fotki jak wygladaja te Strusie? Bo nigdzie nie moge znaledz. Mam w glowie tylko ich wyglad sprzed bardzo dawna.

Akurat Strusia S mam mozliwosc zakupienia od znajomego. Jest to wersja S po tuningu na S2 u producenta.

Martwi mnie tylko jedno. Nie bede mogl za bardzo posluchac przed kupnem i boje sie ze przesiadka z lampy na tranzystor moze mnie troche zszokowac;)

mlody2, 8 Maj 2006, 13:08

>Misfit a masz gdzies fotki jak wygladaja te Strusie? Bo nigdzie nie moge znaledz. Mam w glowie

>tylko ich wyglad sprzed bardzo dawna.

No ale S to stary model i właśnie tak wygląda jak pamiętasz :) Obecnie produkowane wzmacniacze wyglądają inaczej. Jak chcesz to mogę zrobić fotkę w domu ;-)

>Martwi mnie tylko jedno. Nie bede mogl za bardzo posluchac przed kupnem i boje sie ze przesiadka z

>lampy na tranzystor moze mnie troche zszokowac;)

Nie rozumiem - to co to za znajomy co nie pozwoli Ci posłuchać sprzętu przed kupnem??

Zszokować może - że tak długo męczyłeś się ze słabowitą lampką ;-)

A tak na serio to myślę że zawiedziony nie powinieneś być - ten wzmak nie brzmi "tranzystorowo". W obu stopniach pracują FETy, czyli sterowanie napięciowe (jak w lampach). Z drugiej strony raczej jest przezroczysty więc specjalnego "docieplenia" znanego z tanich lamp się nie spodziewaj.

Misfit

Jak sie mieszka 600 km od siebie to czasem ciezko zorganizowac odsluch:) Bede go odbieral osobiscie ale w polowie drogi jak juz.

Jakbys byl taki mily i zrbil fotke to bylbym niezmiernie wdzieczny:D

Mowisz ze warto sprobowac? Podobno z odsprzedaza jest straszny problem tez.

A jaki to problem? Potestuj u siebie i odeślij jak się nie spodoba. Kurier znowu tak dużo nie kosztuje. Jak jest z odsprzedażą to nie wiem, ale ja miałem problemy z kupnem gdy szukałem eski - mało ich jest na rynku...

Czy warto to Ci nie powiem, bo nie wiem jak gra ten pocahontas. Zresztą skoro masz malutkie monitorki to i tak nie wykorzystasz mocy i prądu ze Strusia...

Widzisz z malymi monitorkami to nie tak do konca jest ze sa latwe do napedzenia:) Ta moja lampka ladnie gra z nimi ale mimo wszystko np taki ABOX od boda poradzil sobie z nimi zdecydowanie lepiej i zagral ladniej. One maja 4 ohmy i skutecznosc tez nie za wysoka. Mysle wiec ze struss zagra troche lepiej, napewno dynamiczniej.

Zreszta zalatwilem juz sprawe.Wzmaka bede odbieral osobiscie 20 lub 21 maja.

Witam

miałem kiedyś Strussa S. Ma on ze 140 W na kanał, przy rozkręceniu na full staje się wzmacniaczem mocy. Przód to taki lustro-podobny metalowy panel i niebieska dioda. Dźwięk jest dobry, taki ... dużo góry, środek bez uwag, krótki kontrolowany bas, dobra stereofonia. Zero ciepła, mówi się o takich że neutralny, ale przy jasnym systemie (źródło i kolumny) to będzie "krew z uszu". Może napędzać trudne do wysterowania kolumny i różne takie wynalazki. Kwestia tego jakie brzmienie lubisz i w jakim systemie będzie grał. Jeżeli masz kluchowate kolumny i CD to będzie to strzał w dziesiątkę. Jeżeli narzekasz że masz zbyt jasne, męczące i agresywne brzmienie to unikaj go.

justas32

Kolumny jak w "o mnie". One wlasnie potrzebuja jasniejszego i mocnego wzmaka bo ta kopulka w nich gra raczej tak pastelowo. Pozatym mam dosc lagodne zrodlo jak widac DAC AA In The Box. Krew z uszu nie bedzie leciala napewno!

Zobaczymy, moze akurat sie wbije w system:D

Jaro444

Troche nie w ta strone;) Umowilem sie z kolesiem na 20/21 w Toruniu. Ale jak juz go wezme to zawsze i tak bedzie mi latwiej podjechac z nim do ciebie niz z ta 25 kg lampa moja:) hehe:)

yesfan

No to ciekawa sprawa. Koresponduje z panem Z. Hrynkiewiczem. Na moje pytanie dotyczace modyfikacji nie wspomnial ani slowem o tym ze modyfikacja sie nie zajmowal? Osoba od ktorej kupuje tez zaznacza ze robila to u producenta. Z tego co udalo mi sie na logike wywnioskowac z wypowiedzi pana "Strussa" ciezko mi sie zgodzic z tym co napisales. Wydaje mi sie ze kiedy wystapilem z pytaniem o modyfikacje producent odrazu w odpowiedzi zaznaczylby ze tego nie modyfikowal. Tak sie nie stalo a i wlasciciel twierdzi ze robil modyfikacje u producenta.

Kurcze, machnąłem się w mailu - przesłałem jeszcze raz, moze teraz dojdzie :]

Co do modyfikacji, to wydaje mi się że Struss robił takie rzeczy, najlepiej przedzwoń i spytaj go osobiście.

Misfit

Dzieki mam :) Calkiem ladnie wyglada musze powiedziec. Szkoda ze musze tyle czekac;) te oczekiwanie jest najgorsze hehe:)

Co do modyfikacji to zdzwonie i zapytam sie, masz racje.

Dowiedzialem sie w sprawie modyfikacji s do s2

Oto co otrzymalem w odpowiedzi od Zdzisław Hrynkiewicz-Struss

"...

Witam

Spotkałem się z modyfikacjami tzw. amatorów. Faktycznie takie wzmacniacze istnieją. Te które modyfikowane są u mnie w firmie otrzymują dokument

potwierdzający.

Pozdrawiam,

Zdzisław Hrynkiewicz-Struss

..."

• 2 tygodnie później...

Wczoraj w nocy przytargalem strussa do domciu:) Pierwsze wrazenie bardzo pozytywne oczywscie narazie wizualnie tylko. Sluchalem go juz chwile wczoraj w nocy i musze powiedziec ze nawet bardzo pozywynie. Odrazu rzuca sie w uczy mniejsze masycenie barw ale wiadomo, tranzystor to nie lampa. Zobaczymy jak bedzie dalej:) Jest pozytywnie musze powiedziec:)

Jak chcesz mieć takie nasycenie jak w lampie to dodaj sobie inwerter fazowy który doda Ci parzystych zniekształceń harmonicznych :) Czyli tak jak to robi lampa :) Nawet zresztą ponoć sam Struss montuje taki wynalazek w swoich najnowszych wzmacniaczach.. ja jakoś nie jestem do tego przekonany ;-)

• 3 miesiące później...

Sprzedaje caly system. Zostal juz tylko Struss, Tuner i Transport. Reszta sprzedana. Powod jest prosty, otwieram dzialalnosc godpodarcza i kazdy grosz sie liczy. Rozstaje sie jednoczesnie z audio na jakis czas. Innych powodow nie ma. Wzmak jest 100% sprawny i gra wysmienicie.

• 6 lat później...

kupilem w ciemno strussa s-2 bo nie miałem okazji posluchac a cena mysle w miare dobra ! Jakie kolumienki do tego polecacie ?? mysle raczej o minitorach z drugiej reki. Przeczytałem ze dobra gora, krotki bas wiec do rocka jak znalazL :)

Chcialbym jakies cieple kolumny, dynaudio audience ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.