Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do rocka, uwypuklająca dół pasma

pszufe

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej recenzja wyższego modelu Shure'a - V15VxMR, ale oddająca charakter także Twojej wkładki.

"[...]it's uncoloured sound and flat frequency response. Secondly Shure also make a big play of how the latest version has been engineered to give a warm fatigue free sound. You see the problem? Either it's neutral, or it's warm, Shure can't have it both ways.

In fact it's warm. Not the warm woolly sound of an old valve radio, but a slight emphasis of the lower mid/upper bass. But this isn't the characteristic that hits you first. This is a cartridge with real slam in the bass. If you have speakers with output down to 20Hz this cartridge will make them shake the room[...]"

pszufe, 10 Maj 2006, 23:26

>rafko,

>wada nie jest subtelna tylko zasadnicza - jak slucham Tiny Turner to wydaje mi sie ze ona sie na

>mnie wydziera a nie dla mnie spiewa ;-)

>Moze rzeczywiscie przymierze inne pre...

Hmmm, to mi wyglada zdecydowanie na PRE albo zle wyregulowana wkladke! Jak masz za maly docisk igly, albo zle ustawione VTA (w tym wypadku za wysoko) to wlasnie takie sa objawy... Pobaw sie wkladka i dobrze ja wyreguluj, a jak nie pomoze to pozycz moze od kogos inny PRE. Jesli i wtedy nie pomoze, to dopiero zacznuj myslec o wkladce.

Nacisk mam wiekszy niz zalecany - na mniejszym tez probowalem.

Ramie jest na najnizszej mozliwej wysokosci - i to wysokosc zalecana.

Pre pozycze i przymierze Cambridge Audio, na razie przymierzalem NADa, ale bylo gorzej niz z tym niepasujacym lampowym, bo jednak lampa ma swoj urok.

Moze byc tez tak ze lepszy zestaw jest bardziej wymagajacy co do zrodla - slabiej nagranych plyt CD na tych glosnikach tez sobie nie poslucham, bo frajda mala.

Przymierzyłem przedwzmacniacz MM Cambridge Audio - dźwięk jest mniej naturalny i nudniejszy niż z lampy, za to jest trochę więcej basu (i to trochę powoduje, że pasmo jest już zrównoważone).

Po testach doszedłem do wniosku, że jedyne co potrzebuję to nieznaczne uwypuklenie dołu pasma - średnica jest ok - tylko dziwnie brzmi na tle szcupłego basu.

Może mógłbym podkręcić dół pasma za pomocą intekonektu - chodzi tu o niewielką zmianę, czy możecie mi polecić coś co podbarwi dół? Nie chcę wysyłać lampy do konstruktora bo przez dwa tygodnie nie będę miał na czym słuchać.

To raczej nie tędy droga. Po prostu trzeba trochę podbić charakterystykę korekcji RIAA preampa na basie a nie cudować z wkładkami czy kablami, albo dać więcej basu na wzmacniaczu, chyba ma takową regulację? Wystarzy zmienić w pre 2 rezystory w NFB, może zostały źle dobrane/obliczone, albo kondensatory w torze sygnału mają za małą pojemność (możliwe ale mało prawdopodobne).

... ale z wkladkami bym jeszcze cos pokombinowal ... ale nie wiem czy zmiana tego SHURE'a na AT 440 ML, to bedzie az taka kolosalna roznica... zreszta SHURE jest bardzo fajny bo ma wbudowana szczotke i igla sie nie kurzy :-)

Także polecam AT 440ML.

W tej cenie wybitna detaliczność i pasmo.

Dół - po prostu jest obecny, ale cała reszta także.

Osobiście jestem tą wkładką zachwycony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.