Skocz do zawartości
IGNORED

MP3 bitrate na odtwarzaczach DVD

max_p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Noszę się z zamiarem kupna uniwersalnego odtwarzacza DVD, który miałby służyć przede wszystkim do słuchania muzyki z płyt CD-A oraz plików mp3 z płyt CD-R lub DVD. Miałby zastąpić całkowicie sprawnego wciąż Technicsa SL-PG390.

Rozważałem dwa modele:

- Yamaha DVD-S657

- Samsung DVD-HD950

W instrukcji (angielskiej) do Y DVD-S657 na przedostatniej stronie (specyfikacja-dane techniczne) znalazłem informacę, że odtwarzacz ten akceptuje pliki mp3(ISO9660) z bitrate: 24, 32, 56, 64, 96, 128, 256kbps.

Ja chciałbym słuchać muzyki z mp3 o wyższym bitrate np. 192, 256, 320, 512kbps. To by dyskwalifikowało Yamahę.

Pytanie: czy odtwarzacze powyższe lub podobne akceptują pliki mp3 z wyższymi i mniej typowymi bitrate.

W instrukcji (specyfikacji) do Samsunga tkich ograniczeń nie znalazłem. Na stronie eng-49 napisano natomiast, że: "należy stosować sampling rate powyżej 128kbps do 160kbps. Jakkolwiek, wybór wyższych wartości np. 192kbps lub więcej tylko czasem daje lepszą jakość dźwięku". Oznaczało by to, że Samsung jest wszechstronniejszy pod względem akceptowania różnej jakości plików mp3, w szczególności wyższej, od Yamahy.

Moje pytanie do posiadaczy tych lub podobnych sprzętów: jak jest naprawdę?

W instrukcji wyczytałem również, że zaleca się odtwarzanie mp3 z płyt CD a nie DVD. Prawda to?

I jeszcze jedno. Czy sprzęty te odtwarzają pliki *.wav ?

Czy są może inne problemy z mp3, a może nie ma żadnych. Który model jest lepszy pod względem jakości dźwięku?

https://www.audiostereo.pl/topic/26187-mp3-bitrate-na-odtwarzaczach-dvd/

Witam

Mam samsunga i jak na razie żadnych problemów z mp3 nie miałem, odtwarza wszystko ale fakt że więcej niż 320 kbps na oczy nie widziałem za wyjątkiem mp3 o zmiennym bitrate - nawiasem mówiąc kupowanie takiego odtwarzacza dla mp3 to pomyłka, co do wave to nie próbowałem ale szczerze mówiąc wątpię, sam robię z obrazów CD płyty DVD-audio i to się sprawdza, co prawda to takie DVD-audio o parametrach CD (16 bit, 44,1 kHz) ale oszczędność miejsca i wygoda obsługi gwarantowana.

Samsung odtwarza prawie wszystko i bez problemu także mp3 z DVD ale musza być podizelone na katalogo bo inaczej liczy do 255 a potem zaczyna od zera.

pozdrawiam

dzięki za dość wyczerpujące odpowiedzi.

> norwidos

Dlaczego uważasz, że z komputera będzie (może być) wyższa jakość?

Na jakości dźwięku to mi akurat zależy najbardziej.

Czyli wpis w instrukcji obsługi (specyfikacji) o bitrate wprowadza w błąd?

chyba wprowadza w błąd bo u mnie czyta na 100% 320 i 224, 196, 160 itd... oraz VBR. Co do jakości to przy dobrej karcie dźwiękowej ( ale minimum to Audigy 2 gra to lepiej i kropka-nie umiem tego wyjaśnić...może chodzi o większą moc obliczeniową albo po prostu karta dźwiękowa nadaje specyficzny charakter brzmienia i tyle...trudno to ocenić:)

do max_p

>Dlaczego uważasz, że z komputera będzie (może być) wyższa jakość?

>Na jakości dźwięku to mi akurat zależy najbardziej.

nie gniewaj się ale jeśli piszesz że zależy ci na jakości to co to ma wspólnego z mp3 ?

tylko na przeciętnym sprzęcie mp3 może wydawać się zblizone jakością do Cd, i to tylko zblizone bo scena i dynamika są po prostu słabiutkie nawet przy mp3 o najwyższym bitrate, mp3 może brzmieć efektownie ale to tylko złudzenie

zgadzam się z Wami całkowicie. MP3 odstaje od "pełnego" CD rónież pod względem jakości wysokich tonów, których przekazanie wymaga najwyższej przepustowości i które obcinane są w pierwszej kolejności. Mam zamiar słuchać głównie CD, ale niektóre pozycje (jest ich co prawda niewiele) mam tylko w formie mp3, a odtwarzanie ich na dość mocno szumiącym komputerze za bardzo mi nie odpowiada. Ponadto liczę, że ta Yamaha będzie lepsza pod względem odtwarzania CD od posiadanego Technicsa SL-PG390, ale może się mylę. A może raz na ruski rok, albo dwa, jakiś film się obejrzy. Ale głównie do CD. Podobno odtwarzacze CD wymierają, a zdecydowanie lepsze (nowe) od tego co mam są, jak dla mnie, zbyt drogie. Tak nawiasem mówiąc, z niepopularnych tu informacji gazetowo-gwiazdkowych wynika, że ta Yamaha DVD-S657 stoi lepiej od Y CDX-596, która oceniana jest dość nisko, a na forum stereo znalazłem pewne wnioski, że i tak (CDX-596) jest lepsza od powyższego Technicsa.

Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.