Skocz do zawartości
IGNORED

ODSŁUCH McGyvera i Grze w Wielkopolsce

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

>marekzawa

Dziekuje. Ty ladny juz wczesniej. Akurat obaj mielismy kolumny Minas Anor - skądinąd (chyba przyznasz) bardzo dobre w swojej cenie.

Lutek, gratuluję skompletowania wymarzonego zestawu.

Kolumny prezentują się okazale i imponująco a i wykonanie skrzyń chyba bez zarzutu. Nowy wzmak również zacny - słuchałem, wiem - duża klasa.

Dają do myślenia dwie rzeczy: b. lubisz nie byle jaki bas i było Ci go mało. Już poprzednie kolumny w jakiś sposób określały Twoje preferencje (nie do końca grały basem jakbyś tego chciał) ale były dobre.

Teraz basu masz pod dostatkiem jak sam piszesz, a jak jeszcze pomyślę, że cedeki Rotela z niego słyną to zaiste musi być IMPONUJĄCY.

Wyobrażam sobie, ze Twój system potrafi odtworzyć b. niski bas o jakim niewielu śniło. (Tak mi się zdaje.)

No to teraz możesz myśleć spokojnie pomyśleć o jakimś LCD czy plaźmie HDTV, z tym że sub Ci niepotrzebny (zaoszczędziłeś :)

A zresztą pierwszy lepszy mógłby się chyba spalić ze wstydu... ;)

> andrea29

Dzieki.

Tak..., wykonanie skrzynek bez zarzutu - podobnie jak skrzynek Minasow.

" No to teraz możesz myśleć spokojnie pomyśleć o jakimś LCD czy plaźmie HDTV "

A skad na ogladanie tego mam jeszcze wygospodarowac czas, jak nawet na sluchanie muzy brakuje.

" sub Ci niepotrzebny (zaoszczędziłeś :)

A zresztą pierwszy lepszy mógłby się chyba spalić ze wstydu... ;) "

Oczywiscie, ze niepotrzebny. Zreszta dodatkowo sub do tych kolumn, to juz bylaby gruba przesada.

Jesli w utworze realizujacym bas jest instrument strunowy, to bardziej interesuje mnie brzmienie struny basowej niz dudnienie :-)

Lutek, miałem na myśli, że jakbyś zobaczył i usłyszał na dużym ekranie jakiegoś dobrego, basowego szarpidruta na basie to czas na oglądanie koncertu sam by się znalazł :) A nawet na wizyty w sklepach z płytami DVD.

O kasie nie wspominam, bo sama by się znalazła. (Wszak płyty DVD kosztują wielokrotnie mniej niż sam sprzęt.)

Ale jest i inne rozwiązanie. Płyty można pewnie gdzieś wypożyczać. Niestety tu gdzie mieszkam nie mają w wypożyczalni płyt z koncertów :( Ale w bieżącym programie tv też się to i owo czasem utrafi...

* * *

Coraz częściej łapię się na myśleniu o jakimś plaskaczu na ścianę. (Nadchodzi era HDTV...)

Pozdrawiam.

> andrea29

" ...jakbyś zobaczył i usłyszał na dużym ekranie jakiegoś dobrego, basowego szarpidruta na basie to czas na oglądanie koncertu sam by się znalazł :) "

Jesli dobrego basowego szarpidruta, to pewnie by sie znalazl :-)

Widzimy sie widzimy, też się dopisuję na listę chętnych do odsłuchu:)

Już jestem ciekaw jak te Skany w Credo grają...

Co do Cayina, to już go słyszałem i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

Skany ponoć graja z lampami bardzo dobrze....posłuchamy;)

Pozdrawiam

oj działo sie działo:)

Wczorajszy odsłuch u Lutka to przede wszystkim lekcja dla mnie.

Ale po kolei:

Na wstępie serdeczne przyjecie(kto był ten wie, kto nie był-trudno, w życiu nie mozna mieć wszystkiego;))

W każdym razie na dzień dobry kawka i ciacho po podróży, a po jakiejś pól godzinie słuchamy...:

System skladał się z CD Rotel 971(chyba!:)), wzmacniacza Cayin, no i gwiazdy dnia - flagowców ze stajni McGyvera - Credo.

Pierwsze utwory...i odetchnąłem z ulgą. Prawde mówiac spodziewałem się nieco przewalonego basu, a tu okazało sie , ze ten zakres jest w prawdzie potęzny, szybki i barwny,

jednak nie pcha sie za wszelką cenę "przed orkiestrę". Owszem czasami pełni uprzywilejowaną rolę(w zależnosci od nagrania), ale w stopniu, który nie zaburza całosci.

Na niektórych nagraniach muszę to pzyznac linia basu była bardzo wysokiej próby, jednoczesna potega, szybkość i zejście robiły wrazenie.

OK, bas basem, wiadomo, ze jest to ten fragment pasma, którego Lutek sobie nie odpuszcza:)

Kolumny jako całosć zagrały przyjemną barwą, ale brakowało mi trochę bezpośredniości i ogólnie, choć nie odniosłem specjalnego wrażenia wycofania średnicy(podobno jeden z wcześniejszych słuchaczy zwrócił na to uwagę),

to jednak jak dla mnie sklejenie środka z górą pasma odbyło sie w nieco cichszym miejscu niż lubię:)

No nic, jako znany zrzęda nie mogę nic innego napisać.

Po jakichś 15-20 minutach takiego grania postanowiliśmy przełączyc na Lutkową integrę Rotela.

Przepinka i szok.

Chyba dla wszystkich obecnych system zagrał...lepiej.

Poprawiła sie zwłaszcza świeżosć dźwieku, nie brakowało mi już w takim stopniu wspomnianej wyżej spójności(chociaż zdaje sobie sprawe, że preferowany przeze mnie dxwiek ktoś może odebrać jako natarczywy np.

Ja z kolei taki jak w Credo styl prezentacji odbieram jako "uładniony" - gusta, gusta)

W kazdym razie zszycie wszystkich podzakresów było dla mnie już na poziomie na ktorym nie zawracałem sobie nim głowy, całosć przy tym sprawiala wrażenie bardzo naturalnej i niewymuszonej.

Bas z rotelem może nawet był i lepszy(twardszy, ale w mniejszej ilości-te kolumny jak na takie duze paczki mają (jak dla mnie) basu "w sam raz"- tyle oczekujesz, ale też nic nie jest przewalone

Ogólnie całosć pędzona Rotelem zabrzmiala dźwieczniej i przejrzysciej - tak bym to ujął.

Nietrudno sie domyślić, że Lutek byl w niemałym szoku, ale nawet on przyznał, ze Rotel górą.

W tym czasie Cayin sie grzał...:)

No cóż Cayin potrzebował ok pól godzinki na wygrzanie, bo przy kolejnej(dla checy) podmiance wzmacniaczy uslyszelismy inny wzmacniacz.

Teraz Rotel wydawał sie chudziutki i wyprany z barwy.

Na cóż, jednak co lampa to lampa. Dźwiek nabrał oddechu i barw, były utwory, które zabrzmiały tak jak lubie-sama muzyka i radocha ze słuchania.

W zasadzie nie ma co za duzo pisać, polecam posłuchać.

Credo w kazdej konfiguracji są głośnikiem po cieplejszej stronie mocy. Wcześniejsze kolumny Lutka - Minasy, były zestawami jaśniej brzmiacymi.

Credo to typ dźwięku z autorytetem, góra pasma raczej nigdy sie nie wybija na pierwszy plan, jest barwna, rozseparowana i dźwieczna, choć będąc zrzeda znów napiszę, ze odrobina metaliczności by nie zawadzila.

Jest perliście, barwnie i ogólnie raczej słodko, niż Wrigley:) Średnica, jest dość obecna(słyszałem kolumny z tego przedzialu cenowego, w ktorych środek pasma byl zdecydowanie słabszy, a nawet i w droższych konstrukcjach "coś tam znajdę";))

Kolumny tworzą niezłą stereofonię, co było kolejnym zaskoczeniem patrzac na tak duże paczki.

Dostajemy spójność, duży, żywy dźwięk...no i ten bas.

A nauka z lekcji taka, ze nietrudno o pomyłkę w ocenie:)

Pozdrawiam

Bardziej odpowiadał na tryb triodowy.

Odczepy niestety tylko chyba 8ohm.

chyba, bo nie jestem pewien, ale to uzupełni Lutek.

tryb pentody wydawał sie przy bezpośrednim przełaczeniu dynamiczniejszy, ale po lekkiej korekcji glosności trida zabrzmiał przejrzysciej i płynniej.

Pozdrawiam

Wrażenia trioda/pentoda są dokładnie takie jak moje. Poszedłbym dalej - w pentodzie słychać lekką metaliczność w wysokich (oczywiście sporo zależy od lamp, ja obecnie gram na 6550EH, których tu - nie polecam). Właśnie - jakie lampy grają obecnie u Lutka?

Przejście na odczepy 4ohm utwardza i utechnicznia dźwięk, zawsze wracałem do 8ohmowych pomimo że wzmacniacz ma na nich z rozbujałą impedancją (teoretycznie) większe problemy.

Lutkowe lampy to właśnie 6550, o resztę najlepiej podpytać samego Lutka, bo napewno odpowie na wiecej ptań.

W sumie to ja o tym wzmaku niewiele wiem:)

Ale wiem, ze gra bardzo dobrze...to jedno audiofilowi do szczęscia potrzebne;)

Pozdrawiam

> lancaster

"o resztę najlepiej podpytać samego Lutka, bo napewno odpowie na wiecej ptań.

W sumie to ja o tym wzmaku niewiele wiem:) "

He..., he..., raczej nie odpowie, bo rowniez nie wiele o nim wie - jest u mnie dopiero dwa tygodnie.

> MariuszJ

Wyjasnij o co chodzi z tymi odczepami 4 i 8 ohm - ja nie elektronik.

Czy chodzi o to, ze rezystancja na zaciskach glosnikowych wzmaka z- np. 8 ohm - zmienia sie w zaleznosci od trybu pracy trioda - pentoda ? Czyli raz 8, a po przelaczeniu 4 ohm-y ?

Wzmak ma 8 gniazd - po 4 gniazda glosnikowe na kanal - 0, 4, 8, 16 ohm.

Kolumny wpiete mam do gniazd 8 ohm, bo o takiej impedancji one sa.

Odczepy nie mają związku z trybem trioda/pentoda. Ustalają tylko dopasowanie przekładni do transformatora wyjściowego do impedancji kolumn.

Każde kolumny będą Ci grały na każdych odczepach - co najwyżej ciszej albo wzmacniacz wcześniej będzie wchodził w zniekształcenia.

Czy Twoje kolumny są 8 ohmowe to wie tylko McGyver. Prosiłem go już raz, żeby rzucił ich charakterystykę impedancyjną, osobliwie w punktach rezonansu obudowy i w częstotliwości podziału. Należało by to skorelować z charakterystyką kolumn sterowanych z "twardej" amplifikacji. To trójdrożne bydlaki, sprawa nie jest do bagatelizowania.

Z odczepów 4 ohmowych potencjalnie dostajesz wyższy współczynnik tłumienia, co z kolumnami o dużych spadkach impedancji i gwałtownych wzrostach powinno przekładać się na mniejsze zachwiania charakterystyki tonalnej. Pamiętaj że A-88T na 8 ohmowych odczepach ma raptem DF lekko tylko większy od trzech, więc jak to mówią - jest silnie sterowany przez podłączone do niego kolumny.

"A nauka z lekcji taka, ze nietrudno o pomyłkę w ocenie:)"

Ano. U Grze... Credo + lampiak grały świetnie (mało powiedziane), a jak słuchałem parę dni potem u pal'a55 to postawiłem im tylko 4 i miałem wrażenie dużego niedosytu (rozczarowanie po wcześniejszym odsłuchu). No ale inne pomieszczenie (~kwadrat i wysokie), wzmaki. Credo wtedy nie zabłysły. Czułem się zawiedziony, bo spodziewałem się, że zabrzmią jeszcze lepiej (pomieszczenie Grze... było długie i wąskie, a wydawało mi się, że większa przestrzeń wokół kolumn poprawi jeszcze ich brzmienie. No i jechałem na ten odsłuch z nadzieją, że więcej osób je pozna i doceni. Mój opis z odsłuchów u Grze... był entuzjastyczny, a z odsłuchów u pal'a już nie taki.

CREDO zapamiętałem jednak z obecnej czyli "lutkowej" konfiguracji :)

* * *

Wszystko pięknie opisałeś - zgadzam się z powyższym opisem brzmienia CREDO ze wzmakiem lampowym Cayina (świetna lampa).

Pozdrawiam.

> MariuszJ

Rozumiem..., miales na mysli odczepy na uzwojeniu wtornym transformatora glosnikowego do gniazd glosnikowych, a ja myslalwm, ze sa jakies zmiany w impedancji w zaleznosci w jakim trybie pracuje wzmak.

Co do impedancji kolumn, to wiem ze sa 8 ohm-owe. Poinformowal mnie o tym oczywiscie Grzegorz, a wiec do 8 ohmo-wych gniazd powinienem je podpinac. Takich szczegolow, jak zakres skokow impedancji nie znam.

Widze, ze tez masz Cayina A88T.

Czy z drugiej czesci Twojego wyjasnienia mam wniskowac, ze powinienem sprobowac wpiac kolumny pod zaciski 4 ohm-owe i posluchac jak graja ?

> Widze, ze tez masz Cayina A88T.

Najpierw mordujesz mnie na jego temat za pomocą dwugodzinnego telefonu, a teraz zauważasz że go mam? ;-)))

> Co do impedancji kolumn, to wiem ze sa 8 ohm-owe. Poinformowal mnie o tym oczywiscie Grzegorz

Wiesz, większość kolumn teraz przedstawia się jako 8 ohmowe. Potem się okazuje że siadają do 3 ohm przy 100 Hz... masz miernik i jakąś płytę z sinusami?

> powinienem sprobowac wpiac kolumny pod

> zaciski 4 ohm-owe i posluchac jak graja ?

Możesz spróbować, ale jak pisałem - ja wróciłem do zacisków 8 ohm. Moje spadają do min 6 i trochę.

>MariuszJ

"Najpierw mordujesz mnie na jego temat za pomocą dwugodzinnego telefonu, a teraz zauważasz że go mam? ;-))) "

No tak..., teraz sobie uswiadomilem. Od tamtej pory troche czasu minelo i poza tym w sprawie Cayina kontaktowalem sie rowniez z kilkoma innymi osobami. Prawda jest natomiast, ze z nikim tak dlugo nie rozmawiale. No..., ale az dwie godziny. to chyba ta rozmowa nie trwala - mysle, ze tylko jedna godzine..., no moze troszke ponad :-)))

Zwykly miernik uniwersalny posiadam i

plytke testowa z sygnalami o roznej czestotliwosci mam ale bez opisu, wiec nie wiem jakie to sa czestotliwosci.

Gdybym nawet wiedzial, ze impedancja spada do jakiejs niskiej wartosci, to co..., sugerowaloby to ze lepiej wpiac pod zaciski 4 ohmowe ? Czy nie wystarczy - bez pomiarow - po prostu wpiac, posluchac i wyciagnac wnioski ?

• 6 miesięcy później...

Witam

Korzystając z dłuższego weekendu i zaproszenia Lutka, miałem możliwość odsłuchu kilku swoich CD na jego wspaniałym zestawie. Niewielkie pojecie mając o możliwościach lampy miałem zamiar przecwiczyć swój dotychczasowy wzmacniacz na jego kolumnach ( CREDO ) mając nadzieję że pojadę na nim i tychże kolumnach - jesli się ten układ sprawdzi.

Okazało się że czas nie ma litości. CREDO są świetne, ale przede wszystkim w konfiguracji z Cayinem. Po podłaczeniu mojego wzmaka ( Musical Fidelity - Preamp + 2 koncówki Typhoon )czar emitowany przez zestaw niestety odlatywał. Wspomagany kompetentnymi spostrzezeniami Lutka, popijając kawkę i przegryzając ciasto serwowane przez cierpliwą i łaskawą dla hobby męża panią domu rozkoszowaliśmy się urokami stereofonii z którymi do tej pory raczej nie miałem w moim dotychczasowym zestawie audio do czynienia.

Szkoda, że ten model Cayina już nie jest produkowany, nowe są niestety sporo droższe.

Serdeczne dzięki za umożliwienie odsłuchu w przemiłej i sympatycznej atmosferze. Nabyte doświadczenie i fachowe spostrzezenia Lutka z pewnością pomoga w dokonaniu własciwej modyfikacji mojego zestau, a walory lamy dostrzegalne natychmiast spowodowały że zaczynam zbierac kase na ten cel.

Pozdrawiam Lutka wraz Żoną

oraz wszystkich audifilów chorych na audiofilską chorobę.

GK

Bardzo milo bylo Was goscic. Szkoda tylko, ze sie spieszyliscie i tak krotko.

Tu pare slow wyjasnienia, dlaczego pisze Was. Izokom nic nie wspomina, ze mial ze soba druga pare uszu...i to jakich !!! A wiec zawital do nas wraz z zona ... (tym bardziej bylo nam milo) i to zona chyba audiofilka, bo wszystko doskonale slyszaca. To ona zostala " odelegowana" do zajecia miejsca na srodku strefy odsluchowej i doskonale wychwytywala roznice w niuansach brzmieniowych miedzy Musicalem Fidelity, moim Rotelem i Cayinem, a malzonek - widac bylo - rowniez zgadzal sie z jej werdyktem. Nie mialem jeszcze przyjemnosci goszczenia u siebie na odsluchach plci odmiennej znajacej sie na rzeczy. Wam koledzy zapewne rowniez sie nie zdarza, lub niezmiernie rzadko.

No prosze kolejny Czlowiek poznal/uwierzyl w czar lamp :)

izokom, 7 Maj 2007, 20:53

"(...)>Szkoda, że ten model Cayina już nie jest produkowany, nowe są niestety sporo droższe."

Tutaj Forumowicz sprzedaje Cayina, czy to nie ten sam model ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr

hybryd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze moze dodam, ze jesli ktos z kolegow ma ochote posluchac (porownac) u mnie kolumn Credo, wzmaka Cayina, Rotela, cd-ika Rotela..., no i w ogole posluchac jak caly system gra, to zapraszam - oczywiscie wczesniej prosze o komtakt na PW lub e-mail (w "o mnie") celem umowienia sie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.