Skocz do zawartości
IGNORED

ODSŁUCH McGyvera i Grze w Wielkopolsce

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

> foxbat

Nie do konca chodzi o roznice cenowa kolumn. Wymiane na 3-drozne daloby sie jeszcze przeskoczyc. Jest jeszcze inny problem..., czym je napedzic tak, aby wydusic wszystko, na co je stac. Po podlaczeniu Cremo do Rotela zaskoczony wprawdzie bylem, ze ten sobie tak z nimi radzi - czego sie nie spodziewalem - (moje Minasy 91 dB - Cremo ok. 86 - 87 dB). Bas owszem potezny, gleboki ale wolniejszy, troche bardziej sie ciagnie niz z Cayinem. A wiesz jak to jest, jak slyszy sie roznice - chce sie tego co lepsze. A wiec inny wzmak.., a raczej porzadny piec. I tu lezy problem.

Moja wersja Minasow (na Seasach W17PPI i Dynaudio D260 Esotec) z Rotelem gra wprawdzie wyzszym basem, ale z kolei jakosciowo dobrym i jest on szybszy niz w pozostalych wersjach. Ja wpawdzie wolabym nizej, z wieksza glebia ale jednoczesnie przy zachowaniu dobrych jakosciowo pozostalych aspektow, jak dobrej kontroli, szybkosci itp.

> yogi1

Pewnie jak nie wyczysci, to nie wysteruje :-)

Moze koledzy z dlugoletnim starzem, ktorzy przesluchali sporo roznych wzmakow zwlaszcza z kolumnami 3- droznymi trudnymi do wysterowania cos zasugeruja.

Moze jakies przyklady starszych wzmakow o duzej wydajnosci pradowej, ktore kiedys byly topowe i dobrze wysterowuja takie kolumny, a kieszeni nie wyczyszcza :-)

Yogi1 ---> ile chcesz przeznaczyć? Słuchałem Minas Anor WH u mnie w domu przy okazji wizyty Adama w KAIM i wiem co je porządnie napędzi. Jak rzucisz sumę to zasugeruję wzmak :)

> jaro4444

Ale Yogi1 piszac: " jaki wzmacniacz swobodnie wysteruje te kolumny ", mial raczej na mysli 3-drozne Cremo, a nie Minasy.

A jakie Drawsko masz na mysli..., czy Pomorskie czy tez to 3 km ode mnie. Jesli Pomorskie, to mozesz

postawić punkt kontrolny dla tych rybek, bo Drawa tamtedy przeplywa ale jak widac wymiar ochronny juz przekroczyly wiec punkt bylby zbyteczny :-). Jesli to drugie Drawsko, to przez nie przeplywa Notec.

A wpadasz czasem do rodzicow ? Jesli tak to zapraszam na odsluch mojej wersji Minasow. Tylko jesli zadko ich odwiedzasz, to nie wiem czy jeszcze beda u mnie - choroba sie rozwija :-)

Lutek ---> dziękuję za zaproszenie.

Drawsko Pom ;) No ale żeby było ciekawiej to koło Karwic za Lubiem się zasadzę. U rodziców ostanio bywam sporadycznie ale na wakację przyjadę na 2 tyg. na ryby ;)

Yogi1

Proponuję Ci posłuchać Xindaka XA6950V. Spokonie je napędzi a nie zruinuje Cię finansowo. Cayin KT 88 to super sprzęt, choć dość drogi i z tego co wiem chinole w kolejnych wersjach porobili oszczędności. Posłuchaj sobie też Cayina 265 AI. Warty grzechu ale jak coś to tylko indywidualny import polecam ze względu na cenę.

Lutek może jakiś tripath...?

Marek słuchał tripatha i Cayin więc może napisze jakieś porównanie. U mnie tripath pędzi bez problemu klony proaca 2.5 gdzie gainclone nie dawał rady. Myślę że na bas w tym wzmaku nie powinieneś narzekać.

> Krystian Majer

" Lutek może jakiś tripath...? "

Hmmm....., jak poprzednio na odsluchach byli u mnie lankaster i rekin to oprocz dwoch Gainclone przywiezli Tripatha TA0102A i nie wypadl najlepiej.

Bylo gorzej jak z moim Rotelem i z obydwoma GC

Tu napisali troche

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może ja jeszcze odnosnie odsluchow. Pewne zjawiska, jakie mialy miejsce w czasie moich odsluchow byly dosyc istotne i ciekawe aby o tym napisac. Doswiadczenie to pokazalo, jak bardzo sposób ustawienia kolumn może wplynac na rozne aspekty dzwieku – szczególnie jesli miedzy kolumnami znajjduje się przeszkoda np. w postaci sasiedniej kolumny. Chcialem zaraz w niedziele po wyjezdzie Mc i Grze. o tym napisac, no ale z powodu braku czasu dopiero dzisiaj probuje.

Wprawdzie pozno, ale za to będzie baaaaardzoobszernie :-)

W tekscie będę okreslal rodzaj kolumn symbolamii (mniej pisania) i aby nie było nieporozumien umowmy się, ze:

1 Moja wersje Minas Anor na Seasach W17PPI i Dynaudio D260 Esotec będę okreslal jako – W

2 Minas na Vifach XT18WH i Morelach MDT29 jako – XT,

3 Minas na Vifach M18WH i Morelach MDT29 jaklo – M.

Mój tekst nie dotyczy kolumn Cremo, bo te w czasie sobotniego odsluchu graly samodzielnie z Cayinem.

Otoz w piątek porownywalem W z XT. Kolumny ustawione były na przemian, tzn. z lewej strony kolumna XT i W, z prawej XT i W. Można zauwazyc, ze kolumny z tymi samymi glosnikami znajdowaly się w tej samej odleglosci od siebie, jednak prawa kolumna W od wewnetrznej strony miala przeszkode w postaci kolumny XT, natomiast lewa kolumna W takiej przeszkody nie miala – ze tak się wyraze – liczac od wewnetrznej przestrzeni odsluchowej. McGyver przelaczal mi selektorem oba zestawy kolumn, tak ze porownanie było bezposrednie i natychmiastowe – fajna sprawa, mozg nie musi się tak wysilac w zapamietaniu :-). Poleciala muzyka z kolumn W i niby wszystko ok., choc miałem wrazenie, ze odrobine cos nie tak jak w sytuacji, kiedy kolumny stoja samodzielnie. Po przelaczeniu jednak na XT roznica w odbiorze dzwieku przeszla moje najsmielsze oczekiwanie.

Muzyka jakby się rozdzielila na pol i obie polowki przesunelly się w kierunku kolumn. Lokalizacja się popsula, nie bardzo wiedzialem w którym miejscu jest wokalista - w kazdym razie jego glos rozdzielil się w kierunku kolumn, plany sz... trafil, zaczello grac plasko itp. Przelaczenie na W i wszystko w normie – az mnie zatkalo. Kolejne przelaczenia na roznych utworach ... i to samo. Mc siedzial z tylu za kolumnami przy wzmaku i tego nie slyszal, tylko moja relacje z tego co slysze. Tlumaczyl, ze Morele tak dokladnie nie lokalizuja jak Dynaudio. Roznice w brzmieniu były jednak tak duze, ze niemozliwe, aby inny rodzaj tweetra wprowadzal takie zmiany. Natomiast co do basu, z XT był glebszy, troche nizej schodzil – co mi odpowiadaloby bardziej - tylko nie az tak szybki jak z W.

W sobote po odsluchach jak wszyscy się rozjechali i „sluchacz” (z listy zapisow na odsluchy) zabral Minasy na XT, w identyczny sposób ustawilismy kolumny M i W , czyli z lewej kolumna M i W , z prawej M i W. I znow z dzwiekiem z kolumn – ale tym razem kolumn M – nie tak. Miałem pod reka akurat utworek z mowa meska i celowo go puscilem – oczywiście po przelaczeniu na M mowa się rozjechala w kierunku kolumn. Mysle, ze w obu przypadkach porownan - z piatku i soboty – można tez powiedziec, ze dźwięk z kolumn XT i M nie odrywal się od nich.

Robilo się już pozno i w tym momencie przyszedl mi do glowy pomysl, aby zrobic jeszcze proby z innym ustawieniem kolumn, tzn. takim, ze kolumny tego samego typu nie będą mialy zadnych przeszkod miedzy soba od wewnatrz, natomiastt kolumny zewnetrzne mialyby identyczne przeszkody od wewnatrz w postaci drugiej pary kolumn – czyli np. ustawienie W M – M W. Ze względu jednak na pozna pore, postanowilem przeprowadzic szybko proby w niedziele rano – przed wyjazdem chlopakow – mieli wyjechac z rana, a przetrzymalem ich do 12.30 :-) Zaraz z rana po sniadaniu :-) ustawilismy wszystko tak jak napisalem, Kilka razy podchodzilem do kolumn, aby osie wszystkich ustawione były tak samo w stosunku do sluchacza.

Po tym co slyszalem w sobote nie oczekiwalem jakis spektakularnych zmian, ale jak poplynela muza z

W i McGyver we wskazanym przeze mnie momencie przelaczyl przelacznik na M to zmiana spektakularna się okazala. Wszystko wrocilo do normy i wszelkie problemy z roznymi aspektami dzwieky zniknely jak reka odjal . Z obu par kolumn: lokalizacja, plany, scena itp. byly o.k. Teraz roznice w brzmieniu były tylko w zaleznosci co kto lubi: bas, stopa glebsza w M, natomiast w W bas wyzszy ale szybszy, a srednica jasniejsza. Tak byłem zaskoczony zmiana, ze w pierwszym momencie mnie zatkalo, a za chwile zdenerwowalem się i zaczello mnie ducic w klatce..., a dlaczego?. Ano dlatego, ze w tym momencie uswiadomilem sobie, ze oni – czyli uczestnicy sobotnich odsluchow – caly czas sluchali w takim niewlasciwym ustawieniu.

Wprawdzie żadna para kolumn nie była porownywana w czasie odsluchow z moimi W

(W staly sobie w koncie), lecz były porownywane miedzy soba pary XT i M. Zaluje, ze już w czasie odsluchow sam nie sluchalem w tym zestawieniu..., zreszta nawet nie wypadalo mi rozsiasc się na srodku i analizowac, a goscie stoja.

Jednak po moich piatkowych i niedzielnych doswiadczeniach podejrzewam, ze mogly wystepowac podobne zjawiska – może nie az tak znaczne, bo w czasie odsluchow pary kolumn roznily się midwooferami, lecz tweetery mialy identyczne. Jednak tak samo jedna z kolumn miala od wewnatrz przeszkode w postaci drugiej.

Mysle tak sobie teraz, ze może z tych powodow „salmo” odebral lokalizalizacje, ogniskowanie, plany itp., jako niezadawalajace - wyżej o tym wspominal.

Przez te perypetie z dzwiekiem i ustawieniami sam – mimo sporego czasu, jaki zostal poswiecony na odsluchy - znalazlem się jakby w punkcie wyjscia i nie wiem teraz jaka wlasciwie roznica jest w brzmieniu XT , M i moich W. Wiem tylko tyle, ze bas, stopa sa glebsze z XT i M – ale z których lepsze ? Moje graja tez jasniej od M, ale jak w stosunku do XT ..., nie wiem, bo przy tych zjawiskach, które wystepowaly w sobote rano nie dalo się ocenic. Niestety po odkryciu przyczyny perypetii z dzwiekiem nie było już kolumn XT i nie moglem już ich porownac do swoich we wlasciwym ustawieniu, a także XT i M miedzy soba. W zwiazku z glebszym basem z XT i M – choc z moich W jakosciowo troche lepszy bo jeszcze szybszy) myslalem o wymianie glosnikow , ale niestety na chwile obecna nie jestem w stanie stwierdzic jak będzie wówczas ze srednica. Nie wiem czy wymienic na XT czy tez na M..., czy bas będzie lepszy z XT czy z M ? Przez te problemy, które opisalem, niemal cofnalem się do punktu wyjscia..., tak jakby niemal odsluchow nie było. A taka była okazja i warunki, aby dokladnie sobie porownac moje W z XT i M i wówczas ewentualnie zdecydowac się na wymiane glosnikow. No tak..., ale 3 drozne tez zaczyjaja meczyc :-)

McGyver i Grzegorz ..., kiedy przyjezdzacie do mnie na odsluchy !!!!!!!!!!!!!!!! ))

P.s.

Może macie koledzy jakies doswiadczenia z ustawieniami jednoczesnie dwoch par roznych kolum przy bezposrednim ich porownywaniu ?

Jeśli kiedys będziecie takie porownania wykonywac, to zrobcie koniecznie proby takich ustawien:

AB – AB; AB – BA ;ewentualnie BA – AB i podzielcie sie spostrzezeiami na forum.

> salmo

W zwiazku z sobotnimi odsluchami i Twoja opinia dotyczaca aspektow dzwieku zechciej poczytac tekst (jeśli masz ochote i czas.., bo dlugi), który zamiescilem powyzej.

W zwiazku z tym, jak będziesz wybieral się na ryby na Drawe (możesz tez oczywiście specjalnie – nie przy okazji wetkowania), to zapraszam do mnie na indywidualny odsluch

moich Minas Anor. Będą staly wówczas jako jedyne, Ty usiadziesz ladnie na srodeczku, spokojnie

w przyzwoitych warunkach i jak dlugo będziesz chcial, posluchasz sobie wszystkich aspektow dzwieku. Ciekawi mnie Twoja opinia i czy wówczas również będziesz miał jakies wieksze zastrzezenia co do lokalizacji, ogniskowania, planow itp., bo jak na razie osoby, które wczesniej były u mnie na takich indywidualnych odsluchach nie mialy zastrzaezen do tych aspektow dzwieku.

Tak, ze jeszcze raz serdecznie zapraszam. Daj tylko wczesniej znac abym sobie to zaplanowal wczesniej, bo z wolnym czasem ciezko.

Pozdrawiam

To może jeszcze ja coś w końcu napiszę na koniec. Jako że zbyt wielu konstrukcji nie słuchałem nie chciałem się tu wypowiadać przed bardziej doświadczonymi kolegami.

Na wstępie chciał bym podziękować gospodarzowi za serdeczne przyjęcie. Moja lepsza połowa, którą niecnie wmanewrowałem w przyjazd do Krzyża, mimo początkowej rezerwy, ujęta atmosferą spotkania nic nie marudziła mimo, że czas naszej bytności tam przeciągnął się ponad dwukrotnie.

Natomiast jeżeli chodzi o same odsłuchy. W zasadzie mogę zgodzić się z przedmówcami jeżeli chodzi o charakter brzmienia słuchanych konstrukcji. Jednak mnie bardziej do gustu przypadły M18. XT w ostrzejszych nagraniach miały jakiś nalot brudu. Słychać to było głównie w wokalach i w blachach (trąbki i takie tam) i w koncertowych nagraniach NIN. XT brzmiały lepiej w nagraniach gorszej jakości lub bardzo spokojnie nagranych (a właściciel przyjechał z olbrzymią kolekcją spokojnych kawałków). Natomiast jeżeli chodzi o scenę i oderwanie od głośników to właśnie to wydawało mi się dziwne w kolumnach o tych samych tweeterach. W wypadku XT nie słyszałem większego oderwania, natomiast w wypadku M dźwiek odrywał się chociaż scena była dość wąska, tak od głośnika do głośnika, natomiast była na tyle plastyczna że mógłbym pokażać gdzie stał każdy z muzyków. W XT miałem natomiast wrażenie że stoją w jednej lini w poprzek pokoju. Tak się zastanawiam jak M'ki zabrzmiały by w pomieszczeniu gdzie miały by chociaż troszkę wolnego miejsca z boków.

Żałuję natomiast że z powodu natłoku innych planów i dość krótkiej w związku z tym wizyty nie udało mi się przesłuchać jeszcze raz tych samych kawałków na Cremo. Szkoda bo dół wydawał się bardzo interesujący.

Lutek, 24 Maj 2006, 18:44

Nie dziwi mnie to co napisałeś, ale że było Was tylu i nikt z Was nie wpadł, że danych kolumn należy słuchać osobno (bez bliskiego towarzystwa pozostałych, zwłaszcza "takich samych"). Najlepiej było przenieść nieużywane do innego pomieszczenia.

Zauważ: w sklepach, gdzie jest pełno kolumn (gdy nie mają gdzie ich przenieść), nie grajace są ustawiane w stos. do grającej/odsłuchiwanej pary mniej więcej prostopadle...

Tyle wiem i miałem do powiedzenia.

* * *

A z tego co piszesz o poszukiwaniu porządnego basu to - z Twoimi oczekiwaniami - skończysz na wymianie kolumn albo poprzestaniesz na tych co masz, świadom zawsze istniejących większych czy mniejszych kompromisów. Wypróbuj na początek Cremo czy Credo :)

I to by było na tyle :)

andrea29, widocznie bylo tam zbyt malo konstruktorow na m2 w stosunku do sredniej forumowej ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Lutek

Fakt ,że kolumny stały parami blisko siebie,niewatpliwie wpływał na szeroko rozumianą przestrzenność dźwięku.

Ustawienie było pomocne jedynie dla porównania różnic brzmieniowych.

Odnośnie walorów M18WH (czarne Minasy)wiem co można na tych wooferkach osiagnąć,a czego nie.

"Wąskim gardłem" dla uzyskania przestrzenności,powietrza,we wszystkich konstrukcjach jest wysokotonowy Morel , fakt ,że ma taki sam front,oraz ,że jego "ojcem" jest facet pracujący kiedyś dla Dynaudio nic tu nie zmieni.

Niema się co łudzić,to nie ta "klasa".

Rozumiem twórcę Minasów,w końcu czymś trzeba się wyrózniać.

Dziesiątki postów(wyszukiwarka) na forum jakoby Morel=Dynaudio,nieznającym się na technicznych aspektach(99%) powoduje jedno,myślą :Morel=Dynaudio=hajend.

Wiara czyni cuda.

Ja uwierzę jak usłyszę,z miłą chęcią zkorzystam Lutek z możliwości optymalnego odsłuchu,może jeszcze w tym tygodniu.

Jak Będziesz w okolicach Poznania,zapraszam do mnie.

Pomieszczenia mamy podobne,wzmacniacze identyczne.

Posłuchasz basu z innych 20 cm. Vif,myślę ,że bliższych basowej "prawdzie".

Dzięki za zaproszenie,odezwę się na priv.

Pozdrawiam

sluchalem dynki

mam morela mdt29 i niestety to inne glosniki choc wygladaja b podobnie

co do seasa to mi osobiscie zaden seas z seri budrzetowej i z membrana tekstylna sie nie widzi co innego seasik z aluminowa mambranka to inna bajka -szczeze polecam

• 4 miesiące później...

Jak widac ponizej, u mnie ostatnio troche zmian w systemie - 3 drozne Credo na SS i D260 Esotec - by Grzegorz (nie mylic z Cremo, ktore byly na odsluchach majowych) i doszla lampa: Cayin A88T. Nie bede wyglaszal jakis szczegolowych opinii dotyczacych jakosci poszczegolnych aspektow dzwieku we wlasnym systemie. Moze powiem tylko tyle, ze - wciaz niezadowolony miedzy innymi z basu i wciaz go krytykujacy na odsluchach roznych kolumn - wreszcie mam bas jak chcialem - impuls, zejscie, a przy tym kontrola. Teraz, to juz wlazi w cialo, a stopa przytyka w klatce piersiowej :-)...nie, ze tylko gra w okolicy glosnikow, ale jest tez tu..., nie tylko tam. Najwiekszym zaskoczeniem okazal sie moj Rotel, gdyz z gory nastawienie bylo takie, ze o ile bardzo dobrze gral z Minasami (91dB), to z Credo (85dB) sobie nie poradzi z wydajnoscia pradowa i objawy tego bedzie od razu slychac. Z gory zakladany taki scenariusz wymusil od razu szukanie innego wzmaka - no i stalo sie. Po wczorajszych spokojnych porownaniach - ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu - okazalo sie, ze bas z Rotela rowniez jak trzeba i zadnych klopotow z wydajnoscia. Natomiast co do takich aspektow jak barwy srednicy, kreowanie sceny, powietrze, itp., to Cayin wprawdzie zwycieza, ale nie ma przepasci.

Prawda jest taka, ze powinienem najpierw spokojnie dluzej porownac (a nie po fakcie - nie bylo zreszta czasu na specjalne porownania i trzeba bylo szybko dzialac), a potem podjac decyzje, co do zakupu drugiego wzmaka. Na ale po przywiezieniu do mnie kolumn, od razu byl wpiety Cayin i po dostrojeniu ich do mojego pokoju i moich preferencji dzwiekowych na tyle mnie urzekl dzwiekowo, ze zostal. Co teraz ? Z jednej strony logika nakazuje sprzedaz Rotela..., z drugiej strony mysle czy go nie zostawic jako wzmak zastepczy w razie jakiej nawalanki ktoregos z nich...,tym bardziej, ze dopiero co - w zeszlym roku - udalo mi sie go kupic fabrycznie nowego i zal serce sciska jak pomysle o sprzedazy. No tak..., ale jak zostawie, to co na to zona..., zwazywszy, ze w domu stary psujacy sie telewizor, a odkurzacz pozyczany od dziadka, bo na kupionym wczesniej z Allegro nacialem sie i nie nadaje sie do wiekszych powierzchni :-))) No dosyc tych wywodow !

Ukryta Zawartość

post-1101-100004845 1170302435_thumb.jpg

post-1101-100004846 1170302433_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli ktos z kolegow ma ochote posluchac jak to gra to zapraszam. Nie chcialbym jednak organizowac jakis zbiorowych odsluchow (jak te w maju), bo jednak to troche nie wygodne. Przy wiekszej ilosci osob, tak na prawde malo kto moze sobie spokojnie, dluzej, we wlasciwym miejscu odsluchu, w miare dobrych warunkach posluchac. Czesto jest tak, ze jedni odchodza, drudzy przychodza, jakis system gral juz wczesniej, inny pozniej itp. Tak wiec chetnych zapraszam raczej pojedynczo - no ostatecznie jeden kolega do towarzystwa, aby bylo razniej :-) Acha..., kto ma ochote, moze zabrac swoj wzmak, aby np. sprawdzic jak sobie poradzi z SS. Jakies kabelki tez bylyby wskazane, bo ja na razie na tanich i chetnie bym posluchal, czy slysze jakies zmiany, szczegolnie jesli na lepsze..., tym bardziej ze zupelnie nie moge sobie pozwolic czasowo na jakies wyjazdy do Poznania, wypozyczanie kabli, testowanie, odwozenie itp.

U mnie bardzo ciezko z wolnym czasem. Prosze wiec chetne osoby o wczesniejsze umawianie sie na termin poczta e-mail (adres w "o mnie").

Prosil bym tylko, aby przed wyslaniem e-maila wpisac sie tutaj w tym watku, ze jest sie chetnym na odsluch. Byloby to bardzo wskazane, gdyz jesli sie nie bedziecie wpisywac, to watek zaraz ucieknie, a byc moze i inne osoby chcialyby posluchac, lecz z roznych przyczyn rzadko zagladaja na forum.

Jeszcze male sprostowanie:

Piszcie jednak na PW, a nie na E-maila. Chodzi o to. ze na PW mam wszystko w jednym miejscu, zas poczte odbieram i wysylam zarowno w domu jak i w pracy i czasem gine, gdzie co mam.

>yogi1

Dobrze ze napisales na PW - juz odpowiedzialem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.