Skocz do zawartości
IGNORED

Zaproszenie na odsłuch

mahler

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkich chętnych zapraszam do siebie na towarzyski odsłuch (mapka w linku,msc.Aleksandrowice 10km od Krakowa ) Nr.1 programu to referencyjne trójdrożne kolumny oparte o głośniki Accuton/Eton.

Dzięki uprzejmości cynamona ( Bartka ) współprcują ze znakomitym wzmacniaczem lampowym Antique Sound Lab. (podziękowania Bartek!) System jest do odsłuchu przez najbliższe 6 dni. Jeśli ktoś chce posłuchać, piszcie na e-maila w celu uzgodnienia dokładnego terminu i czasu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26363-zaproszenie-na-ods%C5%82uch/

Hej, polecam ten odsłuch. Bardzo dobre kolumny oparte na accutonach w zestawieniu z udaną lampką dają dźwięk naprawdę wysokiej próby. Waszej uwadze polecam zwłaszcza barwę, która mnie osobiście urzekła. Wzmacniacz na tyle dobrze zgrał się z kolumnami, że zrodził się pomysł zaprezentowania tego zestawu szerszemu gronu.

Tylko upewnijcie się, że lampka pograła min 1h:-)

Dzięki uprzejmości mahlera miałem kiedyś okazje posłuchać jego kolumn opartych o przetworniki accuton(środek i góra ), eton (bas). Cóż po tym odsłuchu przekonałem się do twardych membran dynamika, bogactwo wybrzmień średnicy, znakomite mocne (ale znające swoje miejsce) i dźwieczne wysokie tony to lubie. Wciąż mam w głowie barwe i przenikliwość(w pozytywnym tego słowa znaczeniu) saksofonu, jakiego nie słyszałem na zadnym głośniku celulozowym. Zaskoczyła mnie również moc basu z 8 calowego etona , może konturowość nie była pierwszej próby , ale jednak potrafił kopnąć i zejść nisko.

Tego etona powinni posłuchać zwłaszcza wątpiący w przetworniki z małym x-max w tym wypadku 3mm.

Jednak nie ma głośników idealnych i pewnie niektórzy zapragną więcej ciepła na średnicy nawet kosztem utraty szczególów ja jednak do nich nie należe.

U mnie też zagra na średnicy accuton i na basie eton co prawda inny , ale materiał membrany taki sam. Wiem niestety ,że wiele moich ulubionych ale kiepsko zrealizowanych płyt ciężko będzie słuchać cóż znakomite głośniki

szybko demaskuje mizerie realizatorów.

p.s. Chetnie posłucham tych kolumn z lampą.

>Mahler

Bardzo dziękuję za zaproszenie. Jeśli tylko "okoliczności" nie staną na przeszkodzie, oczywiście skorzystam. No, fajnie byłoby skrzyknąć jeszcze paru chłopaków, a nade wszystko naszych nielicznych dam, żeby mozna potem było wymieniać wrażenia.

zwolennik łagodności

Skoro to spotkanie ma być nieco poza głównym cyklem "krakowskim", to może jednak lepiej któryś z dni weekendowych. Mnie przynajmniej bardziej by to odpowiadało. Kolegom "spieszonym" służę transportem.

zwolennik łagodności

Dzieki uprzejmosci Studio Pro sluchalem lampki AQ1001 DT z Harbethami HL5 i moja rega planet,

bylem pewny, ze swietna srednica i wciagajacy dzwiek to zasluga glownie monitorow.

Jakiez bylo moje zaskoczenie gdy Cynamon zagoscil u mnie z tym wzmacniaczem i wymienionymi lampami.

Cala inwestycja to ok. 1000zl z tego co pamietam - obecnie lampy KT88 Svetlany i 12xa7 Philipsa?

Sluchalismy jej z tym samym zrodlem na moich dosc egzotycznych kolumnach.

Dzwiek? Super. Ten wzmacniacz zaprzecza wszelkim stereotypom dotyczacym lampowcow.

U mnie gral z glosnoscia od "godz. 9-10" i odpieciem 4OHM-owym trybie triodowym 2x29W. Dawno nie slyszalem tak barwnego, sprezystego basu ze wzmaka lampowego, a wiele konstrukcji tranzystorowych moze pomarzyc o jego skali nie mowiac o barwie. Smiem twierdzic , ze nie tylko rozmiar i szybkosc basu co jego homogeniczne polaczenie ze srednica buduje wciagajacy spektakl. Bylo slodko i cieplo:) Moje kolumny posiadaja wypchnieta srednice co w polaczeniu z tym wzmakiem dalo bardzo ciekawy efekt w kameralnych wykonaniach Cassandry Wilson. Perkusjonalia mialy niesamowita barwe, a scena bardzo precyzyjna glebie, wokal byl bardzo namacalny. Zaznaczam, ze zawsze odsluchuje ten sam kawalek z plyty After the Begining Again. Bylo duzo lepiej niz na Harbethach, szczegolnie w dole pasma, co wyleczylo mnie z zakupu tych kolumn.

Dzisiaj mialem przyjemnosc odsluchac ASL-a na glosnikach kolegi Mahlera.

Wczesniej odsluchiwalem jego konstrukcje z tranzystorami, z ASL-em bylo bardzo wciagajaco -

i tutaj "czarny kon" ASL-a pokazal klase i synergie z tymi glosnikami. Zrodlo to zdjae sie marantz 80,

zacny kompakt i kabelki diy.

Wydajnosc pradowa tego wzmaka sprawia,

ze odkrecalismy volume na godz. 9-10 i pokoj wypelnial sie dzwiekiem (odpiecie 4OHM-y i tryb triodowy 2x29W).

Polecam odsluch, gdyz to zestawienie burzy stereotypy o lampowym brzmieniu i

klinicznym charakterze accutonow. Precyzja, kontrola i co tu duzo mowic neutralnosc

tych glosnikow swietnie sie uzupelnia z barwnym brzmieniem tej lampki, basowy eton bez problemu

radzil sobie z kontrabasowymi pochodami - w odpowiedniej skali i sprezystosci. Dzwiek bardzo spojny.

Na plycie testowej Cheskyego uslyszalem precyzyjny szelest ziarenek w marakasach,

moglem je nawet policzyc z duza przyjemnoscia:) - bez cienia natarczywosci czy ostrosci pojawiajacej sie w gwizdkach np. audiophysica.

To prawda, ze accutony obnazaja prawde o nagraniach, ale w tym wypadku ta prawda

nie byla bolesna, musze przyznac, ze sledzilem wydarzenia z uwaga i na pelnym relaksie.

Wielkosc tych konstrukcji powoduje ze mozna oczekiwac duzego, symfonicznego dzwieku -

to bylo, momentami pelen realizm.

Dla mnie duzym zaskoczeniem byla bardzo duza rozdzielczosc i czytelnosc dzwieku

przy niskich poziomach glosnosci. Zero kompresji. Z dzwiekiem z budzetowego ASLa mozna zyc lata,

a co by bylo gdyby podpiac wyzsze modele, np. Layla?

Do produktow DIY podchodze jak do jeza, ale to jest samodzielna i dopracowana "na ucho" konstrukcja pasjonatow, kto dzisiaj robi linie transmisyjna i stosuje takie przetworniki? Nie uzyje naduzywanego slowa hajend czy bezkompromisowosc, ale uwazam ze powinno sie je zestawic w konfrontacji z produktami seryjnymi opartymi na podobnych przetwornikach.

Avalon, Kharma? Czemu nie...

Wracajac do ASL- a wiadomo, ze mozna lepiej w kategorii "powietrze", " wyrafinowanie", "gladkosc", byc moze bedzie postep przy wyzszych modelach. Pod tym wzgledem trudno to w Krakowie zweryfikowac.

Jesli mam miec zastrzezenia to jedna z moich plyt wydana w Laebel Bleu na obu kolumnach nie zagrala dobrze,

a bardzo gladko przechodzi przez tranzystor i rozne kolumny.

ASL gubil sie przy zlozonych polirytmicznie fragmentach jazzowego skladu, troche sobie nie radzil z tempem i separacja, robilo sie nerwowo, do tego typu muzyki zatrzymalbym jednak tranzystor, natomiast w kameralnych skladach bylo jak nalezy. Mialem tez wrazenie, ze wybrzmienia otacza czasami irytujaca szklista otoczka, ale to bardzo ambiwalentne odczucie - zalezne od nagran.

Mysle, ze upgrade Cynamona jest bardzo udany, gratuluje wyboru.

Pozdrawiam i polecam odsluch.

(rozpisalem sie troche jak Piotr Ryka:)))

A tak swieci ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś jeszcze chętny na środę ok 19-tej? Wstępnie pasowałoby mnie i Bartosz985, więc jeszcze 3 osoby by sie zmieściły. W razie czego mam transport z ronda mogilskiego.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit, 23 Maj 2006, 09:33

>Ktoś jeszcze chętny na środę ok 19-tej? Wstępnie pasowałoby mnie i Bartosz985, więc jeszcze 3 osoby

>by sie zmieściły. W razie czego mam transport z ronda mogilskiego.

Chętnie się dołączę ,tylko jak się umówimy?

marko3T, 23 Maj 2006, 12:43

Co prawda umawiam sie z Misfit na jutro , ale gdybym zdążył się wyrobić dzisiaj na 17 , to wolał bym dzisiaj. A czy do mahlera z matecznego pojedziesz Czarnowiejską?

przypomnialem sobie jeszcze jedna rzecz.

poproscie Marcina o plytke z ECM-u zdaje sie, albo Bojana Z.

Tam jest solo na perkusji - bylo tak realistyczne, ze mozna tu mowic o zjawisku Deja Vu -

wrazenie jak z proby zespolu ktorej sie ostatnio mialem okazje przysluchac.

Te kolumny potrafia odtworzyc muzyke "jak na zywo" wiec moze

Marcin powinienes nazwe im wymyslic w ten deseń?

Tak byliśmy słyszeliśmy Bojan Z też przerobiliśmy. O wrażeniach napisze jak jeszcze pare osób posłucha systemu.

Kto ma wątpliwości czy skorzystać z zaproszenia niech się złamie i radzę się wybrać póki jest okazja.

29 wat z lampy+accuton/eton to trzeba usłyszeć.

Może zdjęcie na zachęte.

Ukryta Zawartość

post-10226-100001346 1170293156_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zestawu lampa+accuton/eton powinni posłuchać zwłaszcza wątpiący w możliwości wzm. lampowych.

Kiedy jechałem na odsłuch zastanawiałem się jak zagra accuton/eton z 29watową(trioda) lampą. Miałem w pamięci brzmienie tych kolumn z klonem pass'a słuchałem tego zestawienia raptem dwa tygodnie wcześniej.

Na poczatek bas jak dla mnie nie miał nic ze stereotypowego lampowego basu potrafił uderzyć ,schodził nisko kiedy trzeba wybrzmiewał dłużej, śledzenie parti kontrabasu nie nastręczało problemów linia transmisyjna cos w sobie ma. Tu mała uwaga kiepska płyta zabrzmi... kiepsko problem będzie zwłaszcza na basie- gorsza kontrola

Jak zauważył Henryk bas miał nieco suchą barwe co dla mnie bardziej jest kojarzone z tranzystorem.

Średnica i wysokie: tu względem pasa różnica była znaczna pojawiło się nazwijmy to docieplenie saksofony czy głosy ludzkie miały jakąś aure tu accuton i lampa to wymażone zestawienie. Nadal nie brakowało dynamiki i szczegółów spodziewałem się ,że lampa za bardzo utemperuje accutony ale na szczęście nic takiego się nie stało i nadal można było zostać" przeszytym" trąbką czy saksofonem. W zasadzie jedyne czego bym sobie życzył to ciut więcej powietrza na wysokich tonach i separacji np.miotełki na talerzach . Być może wzm. z wyższej półki postawi tu kropke nad "i" trzeba posłuchać.

To są oczywiście moje wrażenia ciekaw jestem waszych opinii

Były były :) Dzieki za zaproszenie! Myślę że warto było zapoznać się z konstrukcjami tylu TL, ja przynajmniej wcześniej nie słuchałem tego typu paczek. A głośniki robią wrażenie - zdjęcia tego nie oddają. Bodaj 80kg sztuka :D Jakąś tam opinię o TL można sobie wyrobić, tylko nie wiadomo jak by to zagrało z mocniejszym wzmacniaczem - w końcu nie od dzisiaj wiadomo że lampka nie do każdej muzyki się nada :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Ja jednak myśle ,że ta lampa jest znakomita i nadaje się do każdego rodzaju muzyki. Słuchaliśmy dużych składów instrumentalnych system się nie gubił, nawet przy bardzo głośnym słuchaniu a to naprawde duże wyzwanie dla każdego wzm. i kolumn.

Nie ulegajmy też złudzenią ,to że jakiś wzm. ma w papierach 150wat na kanał wcale nie przekłada się na możność głośniejszego słuchania (jeżeli oceniamy sprzęt pod tym kątem). 29wat udowodniło ,że można bardzo głośno ,ale co ważniejsze z klasą co tyczy się również kolumn

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.