Skocz do zawartości
IGNORED

Lamki do salonu - proszę o pomoc

iksiks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

witam,

Muszę w salonie (około 25 metrów) w części telewizyjnej zrobić na ścianie oświetlenie które będzie świecić delikatnym rozproszonym światłem. Nie ma to być LAMPA ma to tylko dawać pewien nastrój. Planuje w najbliższym czasie zakup płaskiego tv (jeszcze nie wiem czy lcd czy plazma) i bedę chciał nad tv dać jakieś delikatne lampki które bedą świeciły delikatnie tak aby można było spokojnie oglądać tv tylko przy tych lapkach.

Mogę dowolnie przerobić oświetlenie na tej ścianie na której będzie lcd/plazma, dać jakąś belkę pod supit i tak dać lamki, dać małe kinkiety itp itd. Jeśli ktoś może mi coś doradzić lub przedstawić swoją ciekawą realizację to bedę bardzo wdzięczny.

A.. oczywiście szukam rozwiązania które nie jest zależne od tv (typu philips ambilight) abym mógł je włączyć nawet bez włączonego tv. Po prostu ma to być dodatkowe światło w salonie ... jeśli mogłby być przy tym oszczędne to będzie to spory plus.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/26467-lamki-do-salonu-prosz%C4%99-o-pomoc/

"Lamki do salonu prosze o pomoc"

"delikatne lampki które będa swieciły delikatnie" :-)

"...ogladać przy tych lapkach"

no to ja już nie wiem czy to mają być lamki, lampki czy też lapki :-)

przepraszam nie mogłem się powstrzymać ;-)

Czesto spotykałem na zdjęciach pokoik oswietlony hmmmm takim weżem świetlnym jakby do dekoracji na Świeta Bozego Narodzenia. Daje on (wąż oczywiscie) delikatna poswiate. Nie wiem czy sprawdzi sie w tej konkretnej sytuacji ale mysle ze mozna pokombinowac. Mysle, ze załączona fotka dużo wyjaśni;) pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9535-100001113 1170293497_thumb.jpg

post-9535-100001114 1170293496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak jesteś z Warszawy to przejedź się na Bartycką.

Ukryta Zawartość

Ja wybralem to:

Ukryta Zawartość

Zamocowane na scianie za LCD.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Czy źródło światła ma być widoczne czy też nie? Co jeszcze znajduje się na ścianie z telewizorem?

Może umieszczenie reflektora halogenowego za telewizorem da porządany efekt (koszt: kilkanaście zł)? Jeśli pojedyńczy reflektor nie wystarczy to może system oświetleniowy? Spotkałem się z systemami mocowanymi na wygiętej pod katem rurce, zachodzącej na sufit jak i na ścianę bocznej na której montowane są punktowe reflektory. (koszt zestawu ok 150-200 żł)

Ewentualnie para białych lamp katodowych (koszt ok 30 zł+zasilacz 12V)? (można je zamocować bezpośrednio do obudowy ekranu, mają ok 1 cm grubości i nie wydzielają ciepła, występują głównie w długościach 30 i 10 cm - planuje zorganizować w ten sposób oświetlenie w metalowych półkach na płyty wiszących na ścianie, które wokół siatki z przegródkami na płyty posiadaja dosyć szeroką ramę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.