Skocz do zawartości
IGNORED

Samasung HD950 - problem z MP3 > 192kbit

piterek9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zauwazylem, ze odtwarzacz Samsunga HD950 ma problemy z odtwarzaniem muzyki w formacie MP3.

Problem zaczyna się, gdy przeplywnosc w pliku jest większa niz 192kbit/s - np. 256 lub 320.

Problem obiawia sie czyms w rodzaju cykniec co jakis czas w trakcie odtwarzania muzyki,

tak jakby pojawialy sie jakies impulsy szpilkowe.

Zrobilem test i nagralem ten sam utwor (zgrany z formatu CD) w kilku plikach na tej samej plycie.

Pliki roznily sie jedynie przeplywnosciami - 320, 256, 192, 128 kbit/s. Cykniecia nie pojawiaja sie jedynie

w plikach "192" i "128".

Poczatkowo myslalem ze jest to wina oprogramowania kodujacego do MP3, ale ta sama plyte

odsluchalem na dwoch innych odtwarzaczach i problem nie wystapil na nich.

Co ciekawe, w instrukcji do HD950 napisane jest, ze uzywanie plikow o przeplywnosci wiekszej niz 192kbit

rzekomo nie ma sensu (sprawa dyskusyjna) - byc moze tym samym Samsung informuje, ze do jego

napedu lepiej wkladac MP3 max 192 kbit.

Czy ktos mial podobny obiaw?

pozdrawiam,

piterek9

https://www.audiostereo.pl/topic/26511-samasung-hd950-problem-z-mp3-192kbit/

nie wiem czy ci to pomoze ale kiedys mialem discmana MP3 Samsunga, ktorego uzywalem w domu i mial dokladnie ta sama niezwykle irytujaca wade: pikniecie (dzwiek mozna opisac jako krotki "kwik") slyszalne w trakcie odtwarzanie plikow mp3 w losowych momentach odtwarzania.

sprobuj kodowac nie LAMEem ale originalneym kodekiem do MP3 (Fraunhofer)

marna to jednak pociecha - ja ostatecznie nie znalazlem zadnego rozwiazania problemu i pozbylem sie tego playera. pozniej mialem DVD Philipsa i nie bylo zadnych tego typu problemow (oprocz tego ze nie widzial plikow

z nazwami dluzszymi niz 32 znaki :)

Witam!

Co prawda ja mam model HD850, ale z ciekawości sprawdzę to i napiszę... sprawdzałeś może kompresję WMA? Może rzeczywiście sobie z tym nie radzą i dlatego sugerują niski bitrate... zobaczymy

Witam raz jeszcze!

No i sprawdziłem! Odtwarzacz poprawnie odtwarza mp3 zarówno z niskim jak i z wysokim bitrate. Sprawdziłem 96 , 128 , 192 , 256 , 320 kbps i nie było żadnych trzasków czy innych niespodzianek. Odtwarza także prawidłowo WMA 96 i 128 kbps. Dodatkowo sprawdziłem czy nie ma problemów z odczytem mp3 z płyt DVD, zarówno nagranych "luzem" jak i pogrupowanych w folderach i odtwarzacz też dał sobie radę. Nie poradził sobie tylko z Ogg Vobis i Nero Digital ale akurat tutaj nie było niespodzianki, bo producent w specyfikacji nie podaje tych formatów jako możliwych do "przełknięcia" przez HD850. Wniosek jaki mi się nasuwa jest taki, że prawdopodobnie winny jest soft Twojego odtwarzacza, bo przecież HD850 i HD950 to jedna rodzina i jeśli 850 odtwarza bez problemu to i 950 powinna sobie poradzić... chyba,że to co napisali w specyfikacji (że nie ma sensu wykorzystywanie nagrań z bitrate wyższym niż 192kbps) jest faktycznie ostrzeżeniem i ten sprzęt tego nie zrobi a mój jest tylko jakimś "wypadkiem przy pracy"... hmm, przychylałbym się jednak do opinii, że Twój sprzęcik powinien przełknąć wysoki bitrate.. może wizyta w serwisie i wymiana softu by pomogły? Spróbuj. Życzę powodzenia

henry01:

Dziekuje za testy.

Jakiego kodeka uzywales do testow. Ja kodowalem na LAME w roznych wersjach 3.96.1, 3.97.2 i 3.98 - bez roznicy.

Dodam, ze te trzaski sa naprawde subtelne - takie ciche cykniecia

pozdrawiam,

piterek9

Witam!

Do konwersji używam RazorLame v. 1.1.5.1342 , w ustawieniach wybrana jakość zamiast szybkości. Prosty w obsłudze i skuteczny. A może ten Twój Lame konfliktuje się z jakimś innym kodekiem w kompie i już po konwersji pliki są uszkodzone? Sprawdzałeś, czy komputer zachowuje się w podobny sposób? Jeśli tak, to będzie znaczyło, że musisz odinstalować wszystkie kodeki od dźwięku i zainstalować ponownie... czasem najlepszym sposobem jest reinstalacja systemu.. Jeśli jednak to odtwarzacz, to kto wie, czy nie będzie konieczna wizyta w serwisie... aha, spróbuj jeszcze taką płytę sprawdzić u kogoś na innym sprzęcie. Jeśli nagrania są uszkodzone, efekt będzie podobny jak u Ciebie.

..i niestety, jak napisał SZYBA , nie przewija mi mp3... na szczęście bardzo rzadko używam mp3

Mój były panaś przewijał i muza z MP3 grała dużo lepiej niż z zwykłego CD.Przy HD-950 MP3 jest odwrotnie.A jeszcze jeden problem gdy podłączyłem DvD przez optyka jak przełańczam z jednej na drugą piosenke nie gra od poczadku tylko jakoś od 1 sekundy coś w tym stylu co zrobić.

henry01:

Widzę, że u Ciebie jednak też nie Fraunhofer, a mimo to wszystko OK.

Nie sądze, że jest to wina softu komputera. Pliki odsłuchiwałem z wypalonej płytki na profesjonalnych słuchawkach Sennheisera, zarówno na kompie jak i na innym stacjonarnym odtwarzaczu MP3. Nic nie takiego co słyszę na HD-950 tam nie występowało.

SZYBA:

Mi też nie przewija MP3. Mało tego, jak wkładam płytkę to sama nie startuję, nie pomaga też PLAY. Dopiero chyba strzałka i PLAY uruchamia odtwarzanie (wszystkie pliki w katalogu głównym). Czy u Was też tak jest?

Co masz na myśli pisząc, że "przy HD-950 MP3 "jest odwrotnie" ?

Miałem na myśli że w Hd 950 MP3 gra gorzej niż zwykłe cd w panasiu było inaczej MP3 grało bosko jak grało cd były za wysokie średnie.

Mi też MP3 samo nie startuje musze wykonać dokładnie takie same ruchy co Ty.

"A jeszcze jeden problem gdy podłączyłem DvD przez optyka jak przełańczam z jednej na drugą piosenke nie gra od poczadku tylko jakoś od 1 sekundy coś w tym stylu co zrobić."

przy Audio-CD też tak czasem jest......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.