Skocz do zawartości
IGNORED

Multipath kto dokładnie wyjaśni?

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już drugi tuner ze wskaźnikeim multipath, tym razem "cyfrowy" Marantz ST-510. Przeszukałem forum aby zanleźć coś o multipath i dowiedziałem się że chodzi o to czy do anteny docierają fale bezpośrednio czy odbite. Wiem też że im wskazanie bliższe zera tym lepiej ustawiona antena, co mnie cieszy bo na stacji której słucham najczęsciej mam zero. Ale przeczytałem też że wskaźnik powinien pokazywać coś jedynie podczas poruszania anteną. Ale tak nie jest, na innych stacjach wskaźnik zachowuje się jak VU-Metr. W zależności od stacji porusza się w zkresie albo do 1 albo 2-3 w skali na 5 "w takt" muzyki. Czy ktoś kto się na tym zna mógłby mi i innym miłośnikom pięknych tunerów wyjaśnić raz na zawsze, o co tak dokładnie chodzi z tym wskaźnikiem i w jaki sposób za jego pomocą ustawia się antenę. W tym tunerze wskaźnik to linijka 5 LED, w drugim jest to wskaźnik wychyłowy. A zastanawia mnie jeszcze co pokazuje multipath podłączany do oscyloskopu. Jedyne co wiem to że korzysta on z oscyloskopu w trybie X-Y.

A jeszcze mi się przypomniało: zakładam nowy wątek, a nie piszę w tym o ślicznych tunerach, bo on jest taki długi i toczy się tam dyskusja na tyle tematów że łatwo się pogubić, a chciałbym żeby te informacje były łatwo dostępne, bo myślę że nie tylko mnie to zastanawia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.