Skocz do zawartości
IGNORED

Regeneracja podłogówek na Tonsilach

Sds12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem bardzo bardzo początkującym w te klocki więc proszę o porady...

Wszystko zaczeło się od tego że zabezpieczyłem pewne kolumny przed spaleniem w piecu mego sąsiada

Wyglądają na samoróbki choć są wykonane z 32mm klejonego drewna kolnowego i świerkowego na przemian

swoją drogą dziwne połączenie ale trzyma jak diabeł

głosniki poszły na złom bo wszystkie zawieszenia w nich sie rozsypały były obsadzone tak 2x GDN 16/5 i wysokotonowe stożkowe bardzo dziwne z ekranowanymi magnesami i przykręcaną na śróbkę mosiężną w środku membraną....

Postanowiłem zbudować coś na bazie tych skrzynek, zdobyłem za niewielkie pieniądze 4 nowe głośniki

GDN 16/40/4 dwie kopólki GDWK 10/80/7 miałem już wcześniej ...

Obudowy w środku mają wymiary 200/760/190 czyli jakieś 28l rura basrefleks fi 55 na 147mm długa

Ma szanse to jakoś zagrać ? BAsu to chyba nie będzie z tej konstrukcji sądząc po wykresie

W WinIso i wyszło mi tak:

Z góry dziękuję za wyrozumiałość dla młodego konstruktora....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

dzięki za odpowiedz

one są w wersji 4 om nie wiem skąd ta wartość ale są orginalne Tonsila mają gwarancję i org pudełka pochodzą z roku 99 mam parametry fabryczne

zamierzałem je połączyć na 8 om

mam dwa otwory na głośniki 160 mm w jednej komorze całe wnętrze było wypchane materiałem dźwiękochłonnym dość ciasno...

może ten materiał jakoś wpłynie na bas?

A może ma ktoś lepszy pomysł na obsadzenie tych skrzynek.....

tylko nie piszcie mi tu o głośnikach za 850zl szt.

generalnie jakim parametrem powinienem się kierować przy

typowaniu ewentualnego zamiennika

Qts??

VAs??

czy jeszcze jakimś innym

Troche poszukałem w necie i mam pewien pomysł

a może zrobie z tego drugiego GDN membranę bierna...

jak taki zabieg może wpłynąć na parametry całości

Możesz podać parametry tych GDN 16/40/4, bo ja miałem wersje 8 omową. Zobacz temat DIY nr 8195, tam opisałem moją konstrukcję na tych głośnikach. Skoro jesteś początkującym w temacie budowy kolumn, to po co kombinujesz z jakimiś membranami biernymi? Masz już gotowe obudowy, masz głośniki, wykorzystaj to, by nabrać doświadczenia. Zrób sobie sam do nich zwrotnice, czegoś się przynajmniej nauczysz.

no z tymi biernymi to taki pomysł tylko był...

mam już dwie dziury w kolumnach po GDN 16/15 i chciałbym tam włożyć dwa głośniki tylko z symulacji wynika że w tych obudowach to powinien pracować jeden taki głośnik

co zrobić z drugim otworem ewentyalnie jakie dwa dłośniki o średnicy 160 by lepiej zagrały w takiej objętośći?

co by zmieniło wstawienie tam dwu głośników i podłączenie jednego a drugi by był jako membrana bierna

tak z ciekawośći tylko pytam..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wywal wytłumienie (wszystko), podłącz kopułkę przez kondensator foliowy 1,5uF a gdn'y podłacz szeregowo bez zwrotnic(na 8 ohm). B-R zestrój na 35-40 Hz i posłuchaj, jak gra całość.

GDN'y są takie same, więc możesz się pokusić później o wykonanie konstrukcji 2,5-drożnej na tych głośnikach. Ale najpierw radzę posłuchać, jak grają bez zwrotnicy. Może będzie wystarczająco dobrze?

Uważaj, żeby nie podłączyć GDNów tak, by dały 2ohm, możesz usmażyć wzmacniacz!

Widzę, że parametry i charakterystyka są bardzo zbliżone do wersji 8 omowej, którą ja zastosowałem. Podłączenie bez filtra da bardzo natarczywe średnie tony przez wyskok na charakterystyce w zakresie 1-2 kHz, mnie w każdym to drażniło i przeszkadzało w brzmieniu tych głośników. Kondek 1,5 mkF dla kopułki to trochę za mało wedle mnie. Ja bym dał 2,7mkF (jak w Totem Mitte, tam jest zastosowany ten głośnik) lub zrobił filtr z mojej konstrukcji (pomimo, że tam użyłem GDWK 8-11/120) i posłuchał jak to gra. U mnie GDN grał w 11 litrach w zamkniętej obudowie i basu było dość skąpo, ty masz po 14 litrów na GDNa, więc powinno byc lepiej.

no zrobiłem jak pisaliście

jedną kolumnie..

2 gdn bez niczego i syczek na kondensatorze 5,5uF bipolarnym elektrolicie (taki znalazłem)

dżwięk dziwny bardzo dużo wysokich i średnich tonów aż łeb puchnie pierwszy raz mam regulator na - 5 dB

bas jakiś tam jest ale pudełkowaty i mało; głośniki chwilowo znacznie pompują choć nic nie słychać...

na starych GDN 16/15 na piance (pomimo znacznych jej ubytków) basu też nie było sporo ale fajnie nisko mruczał w kawałkach drun'n' basowych aż czućbyło jak podłoga wibruje...

tylko po cichu trzeba było słuchać bo póżniej to już tylko pierdziały głośniki...

z tego wytłumienia co powyciągałem to chyba na dwa zestawy mi starczy ktoś chyba to ubijał w te skrzynki...

chłopie - jedno zasadnicze pytanie: czy GDN'y podłaczyłeś w zgodnej fazie? Daj konda 1,5uF bo na tym 5,5 średnie gra razem para GDNów i gwizdek, stąd to solidne podbicie.

Ja nie wiesz co z fazą, odłącz gwizdek i podłącz pod kolumnę rozładowaną baterię 1,5V (tak żeby walkman na niej nie poszedł). Jak membrany gdnów wyhylą się w przeciwne strony, to możesz dać wzmak milion wat, a basu nie uświadczysz...

Witam

Są w fazie tzn. tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłonczyłem bateryjkę i pracują jak należy.....

Dziś słyszałem, że one są nowe i żeby się rozgrzały to muszą trochę pochodzić a najlepiej to podłonczyć generator audio z sinusem kilkadziesiąt Hz na jakąś godzinkę i tak tochę je pomenczyć nie za głośno ale żeby pracowały.....

Generatora to ja nie mam ale mam płytę z sygnałami testowymi audio to program ustawię...

Myślicie, że to może ten bas poprawić?

Ech chyba nic z tego nie będzie

menczyłem je płytą testową z 1,5h dość głośno choć bez zniekształceń i dobijania membrany do magnesu...

może troche sie poprawiło albo to moje subiektywne odczucie......

mam regulatory basu tak 50Hz na +2.5dB i 100Hz na+ 10dB a nie słychać tego basu o który mi chodzi....

pozostają dwa wyjścia:

1) albo znaleźć inne głośniki które by lepiej zbrzmiały w takiej objętości.....

co sądzicie o teslach ARN... a może lepiej zapłacić więcej i kupić dwa komplety Visatonów W 170 SC

2) albo przerobić front tych kolumn ==> dołożyć płytę z otworami pod kopółkę i jednego GDN...

ma ktoś możę parametry GDN 16/15 przynajmiej będę wiedział jakich głośników szukać...

szkoda tych skrzynek bo są zrobione naprawdę solidnie...

nie no mam podwujny regulator barwy tonu:

Ukryta Zawartość

porzednie głośniki na takich ustawieniach i wzmocnieniu na 12 wypluły swe membranki i dokończyły żywota...

Ukryta Zawartość

GDN 16/15 miał fs=90 Hz, pasmo do ok.7000 Hz i efektywność ok. 88 dB. Chyba nie myślisz, że będzie lepiej grał na basie niż te co masz. Powtarzam jeszcze raz, w moich kolumnach grał jeden GDN 16/40/4 w 11 litrach ( obudowa zamknięta!) i mi basu nie brakowało, bo jestem świadomy, że z takiego małego głośnika w tak małej obudowie niskiego basu nie będzie. Ty chyba nie jesteś tego swiadomy i masz zbyt duże oczekiwania. Obecnie mam dwie pary kolumn na Visatonach W170S, jedna 14 litrów zamknięta, druga 15 litrów i też zamknięta. Myślisz, że te mają więcej basu niż te na GDN Tonsila. Niewiele więcej. Poza tym mój Pioneer A400X nie ma regulacji niskich i wysokich tonów, a skoro ty podbijasz tak basy regulatorem i uważasz, że jeszcze masz ich mało, to chyba musisz zmienić koncepcję twoich kolumn. Dlatego uważam twój pomysł wstawienia dwóch W170SC na kolumnę za chybiony. Ewentualnie jeden można spróbować, ja czegoś takiego nie robiłem, więc nie wiem co z tego wyjdzie.

@ Patefil SPOKOJNIE .....

nie miałem na zamiaru się chwalić ani zmieniać praw fizyki...

może poprostu jestem mało oblatany w takich konstrukcjach i pewnych zależności nie mogę jeszcze sobie poukładać w swoim ciasnym rozumku....

myślałem sobie tak: skoro te głośniki mają fs=39Hz Vas =39l i Qts= 0,43 to jak znajde głośniki o niższych wartościach to będzie lepiej....

i tak se myślałem który parametr będzie najbardziej znaczący...

ale to chyba jeszcze muszę to forum postudiować kilka miesięcy....

co sądzisz o tym wytłumieniu ma to jakiś wpływ ( dziś na próbe wepchałem trochę tej watoliny w pódło i tak sie kartonowy bas zmiejszył...)

chyba zamontyję jednak dwa a jak będzie mało to zaczynam się rozglądać za jakimś subem i tyle

Możesz zrobić na przykład takie kliny z pianki, które ja zastosowałem w moich kolumnach razem ze zwykłą watą opatrunkową do nabycia w każdej aptece.

Ukryta Zawartość

post-8410-100000686 1170294102_thumb.jpg

post-8410-100000687 1170294101_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie docztyałem albo nie ma...kilka pytań:

-powierzchnia Twojego pokoju

-ile wat pobiera z sieci ten wzmak co je napędza

-czy pudła co masz są szczelne (poza B-R) i sztywne, z czego i jakiej grubości są ścianki

-czy jak idziesz do sklepu ze sprzętem to przy odsłuchach ustawiasz pokrętło bas na max i prosisz o dołączenie suba? (ostatnie jest złośliwe, wiem..ale da nam pewien obraz upodobań słuchacza)

Witam

-- mój pokuj ma około 16m2 (ale już nie długo zamierzam go powiększyć o jakieś 10m2 tylko ze skosem na suficie- poddasze)

-- według instrukcji pobiera 650W

-- skrzynki są sczczelne, klej trzyma mocno, są posklejane z listew drewnianych (klon, świerk)na przemian wszystkie ścianki mają 32mm gdyby były z płyty wiórowej już dawno osobiście bym je zutylizował....

-- nigdy nie byłem i pewno nie pujdę do sklepu po kolumny ani wzmacniacz.... jestem elektonikiem hobbystą...

-- lubie jak basik nisko mruczy a jeszcze bardziej jak lekko wibruję mi podłoga pod stopami ale wielkiej fali uderzeniowej nie wymagam

-- zazwyczaj miałem bas ustawiony na +1.5dB tak mi sie podobało a teraz zmieniłem głośniki i czegoś mi brakuje

Dziś były osłuchy...

Dwa warianty zostały przetestowane:

1) 1szt. niskotonowy i kopółka w dwu kolumnach ustawionych w rogach pokoju pozostały otwór po drugin GDN zastał zakryty za pomocą kawałków panela HDF na i wkręty na wkręty przykręcony do obudowy

Basu jest dość, to by mi w zupełności wystarczyło średnie troche ordynarne wysokie też trzeba by dopracować ale to będzie zmartwienie przy budowie zwrotnicy do tego.....

2) 2xGDN i GDWK zestaw na 8 Om niskiego basu za mało wysokich basów dużo; niskie średnie bardzo dokuczliwe góra jak powyżej natomiast głośniki niskotonowe wyraźnie nie są już tak obciążone jak poprzednio nie dobijają cewką do magnesu jak się zrobi troche głośniej....

Wnioski najleprzy dźwięk jest przy jednym głośniku; do mojego wzmaka lepiej chyba dać głośniki 8 Om czyli dwa GDN 16/40/4 w szereg napewno mają większe szanse na przeżycie....

jak wygląda w praktyce ten "IsoBarik" bo symulacja wyszła cudownie ==> zielony wykres

niebieski 1 GDN w tych obudowach, a szary to już jest u góry....

Czy to dobry pomysł z tym IsoBarik czy da mi 8 Om, jak to wogóle miało by wygłądać?

I tak bez przeróbki frontu sięnie obejdzie wersja z dwoma GDNami odpada...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W wersji z 1 gdn bas jest niższy, ponieważ w pudle gra jeden głośnik. Przy dwóch objętość, jaką ma jeden głośnik zmniejsza się dwukrotnie -co za tym idzie ilość niskiego basu też. Za to jest on szybszy i mniej rozlazły.

Może spróbuj podzielić skrzynkę, tzn jeden gdn wraz z gwizdkiem zamknij w możliwie małej objętości a na drugi daj pozostałą przestrzeń z B-R. Pamiętaj jeszcze, że obudowy B-R mało się wytłumia - im więcej wytłumienia, tym mniej basu (ale i niepożądane rezonanse wzrastają)

Mam kolumny w których miałem identyczną sytuację jak Ty.

Symulacje to jedno, rzeczywistość to drugie.

A ile by miała ta closed wynosić ?

kolumny wyglądają tak:]

czyli gdybym wstawił przegrodę między głośnikami niskotonowymi to bym miał jakieś 18l na BR i 10l na cloused

co z tego wyjdzie???

a z tym IsoBarik i tak zrobie eksperyment.... na moją szafę już ostrze fuksa.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.