Skocz do zawartości
IGNORED

DVD-Audio w Yamaha 657

Mallet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z tego co podaje instrukcja Yamaha 657 powinna odtwarzac plyty DVD-Audio.

Czy ktos to testowal? U mnie jest problem z kopia plyty zrobiona ze zrodlowych plikow MLP. Rozpoznaje plyte DVD-A a potem wyswietlacz gasnie i sprzet milczy. Uaktualnilem firmware. Bez zmian.

Czy byc moze na plytach DVD-RW jest blokada DVD-Audio.

Na komputerze tak zmasterowane plyty dzialaja w WinDVD.

Pozdrawiam,

Mallet

https://www.audiostereo.pl/topic/26627-dvd-audio-w-yamaha-657/

a mnie na samsungu 950 działają , samodzielnie robione dvd-audio, zrobiłem kilka na róznych płytach i nie ma problemu ale są to płyty będące zbiorem kilku cd. Czyli najnizsze dla DVD-audio paramtery 44 kHz i 16 bitów. Czym robisz te kopie ? bo to raczej tu widział bym problem, w parametrach tych kopii

Plyte robie w Chrome Disc Welder.

Jezeli miescisz kilka plyt CD na jednej DVD to robisz Audio DVD a nie DVD-Audio. A to jest wielka roznica.

Kodujesz do PCM i zapisujesz w katalogu Video_TS jak zwykla plyte DVD?

A ja koduje MLP 6 kanalowy do katalogu Audio_TS by stworzyc pelnoprawna plyte DVD-Audio. I tu jest problem.

Pozdrawiam

Mallet

do Mallet

>>Jezeli miescisz kilka plyt CD na jednej DVD to robisz Audio DVD a nie DVD-Audio. A to jest wielka

>roznica.

Polecam Steinberg - Wavelab a potem porozmawiamy o tym co robię :-)

Zarówno PCM jak i (kompresja) MLP są "pełnoprawnymi" formatami zapisu na płycie DVD-audio

Wśród płyty DVD-A mozesz znaleźć dwukanałowe płyty 24/192 (PCM) i 6-kanałowe wykorzystującące MLP

...ale zdarzają się stereofoniczne 24/96 i wielokanałowe 24/48 (także PCM bez kompresji)

Powiedz czym zgrywasz materiał z DVD-audio ?

> Polecam Steinberg - Wavelab a potem porozmawiamy o tym co robię :-)

Ok. Poszukam. Poprobuje.

>Zarówno PCM jak i (kompresja) MLP są "pełnoprawnymi" formatami zapisu na płycie DVD-audio

>Wśród płyty DVD-A mozesz znaleźć dwukanałowe płyty 24/192 (PCM) i 6-kanałowe wykorzystującące MLP

>...ale zdarzają się stereofoniczne 24/96 i wielokanałowe 24/48 (także PCM bez kompresji)

Zgadzam sie. Jednak wiekszosc ludzi uwaza ze zrobienie DVD-Video z muzyka to juz jest DVD-Audio.

>Powiedz czym zgrywasz materiał z DVD-audio ?

Nie zgrywam. Mam juz gotowe pliki szesciokanalowe MPL. I teraz chce z nich zrobic pelnoprawne DVD-Audio.

> poza tym opis tego co się dzieje u ciebie wskazuje nie na blokadę tylko problem z odtworzeniem,

> którys parametr nie pasuje odtwarzaczowi, napisz więcej o tym jak przygotowujesz płytę

Niestety Disc Welder nie ma wielu parametrow nagrywania. Po prostu wrzuca sie pliki MLP, mozna ustawic zabezpieczenia dla plyty (sa wylaczone), wlaczyc menu dla dvd-a (probowalem "z" i "bez"), i pare innych drobiazgow.

Zdesperowany chce zrobic z MLP pliki DTS i nagrac DVD-Video lub CD-DTS, to przynajmniej bedzie dzialalo. Ale nie wiem na ile staci sie jakosc.

Ale najpierw sprobuje Wavlab.

Pozdrawiam,

Mallet

No to zapytam, cyz masz pewność że pliki sa prawidłowe ? bo nie spotkałem sie jeszcze z tego typu materiałem.

A czym chcesz zrobić z tego DTS ? i w zasadzie po co ? co to za materiał ?

Strata jakości ? sprawdź same paramtery tych plików MLP i DTS

Pliki DTS chce zrobic SurCode DTS Encoder, ale najpierw musze jakos wyciagnac szesc kanalow osobno z MLP.

MLP sa 96kHz, 24bit, 6ch.

Ale najpierw musze sprobowac w WaveLab.

Jak cos sie uda to dam znac.

Mallet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.