Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa górnego zawieszenia GDN16/12

Horst

Rekomendowane odpowiedzi

są do dostania

łatwiej wymienić całą membranę z zawieszeniem (niezłe ma sxt) niż zawieszenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -regeneracja step by step

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czesc

Nie kupuj membran STX bo sa poprostu szmelcowate. Szukaj celulozy na piance. Sam wymienialem w tych glosnikach mebrany i wiem , ze lepiej tzn ladniej, glosniej beda grac na celuzie z pianka. Mam Zg25c i shemat zwrotnicy jak bede mial chwilke to ci wrzuce. Narazie moge ci powiedziec, ze zwrotnica to I-y rzad czyli 6db/okt dla nisko-srednitonowych GDN-ów 16/12 i II-i rzad czyli 12db/okt dla wysokotonowego + rezystor 2 ohm (jak dobrze mysle) do wyrownania efektywnosci. Schemat wrzuce jakos nie bawem.

pzdr

Wrzucam schemat i zdjecie zwrotnicy Do ZG25c. Mam nadzieje, ze nic nie pomyliem podczas rysowania schematu. Moze byc miernej jakosci rysowalem w paint-cie. Jesli ktos uzna, ze jest gdzies bład to prosze go poprawic i mnie nie jechac ja dopiero sie ucze rysowac schematy :) .

jeszcze raz pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-6647-100000475 1170294391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dostałem membranę z górnym zawieszeniem, ale tym zawieszeniem gumowym (mogę bez problemu wymienić na piankowe), to możliwe aby kolumny zamknięte grały lepiej z górnym zawieszeniem do BR?

chyba nie? co sądzicie?

jak to się wymienia? dolne zawieszenia są dobre, tylko w górnych ta gabka sparciała

Witam.

Wykorzystam ten wątek do ogłoszenia:

Potrzebuję serwisanta z Warszawy, który wymieni górne zawieszenie w głośniku Tolnsila (GDN 25/...) Grało to coś w Altusach 110. Zawieszenie to pianka, membrana jest w dobrym stanie.

Chętnych zapraszam na Priv.

• 3 tygodnie później...

>Janek, a o co chodzi z tym ulozeniem cewek? Kiedys cos mi sie obilo o uszy, ze cewki nie moga byc

>ulozone w jednej linii ale nie pamietam czemu.

Chodzi o indukcyjność wzajemną cewek. Jak wiadomo indukcyjnosc cewki = indykcyjnosc wlasna + indukcyjnosc wzajemna. Indukcyjnosc wzajemna zmienia sie wlasnie w zaleznosci od uzlożenia cewek wzgledem siebie, czyli zmienia nam sie indukcyjnosc cewki co pewnie wplywa na parametry zwrotnicy.

W kilku watkach byl link do doswiadczenia ktore pokazywalo w jakim ulozeniu cewek indukcyjnosc jest najwieksza, trzeba by przeszukac forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.