Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywarka DVD-kilka pytań

jedi22

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD z dyskiem twardym, i w związku z tym mam kilka pytań odnośńnie takiego sprzetu.

1. Czy podczas nagrywania filmu np. z polsatu można w jakiś sposów wycinać reklamy?

2. Czy można w takiej nagrywarce nagrywać film z cyfrowym dzwiękiem, mam tuner cyfrowy ferguson z wyjściem Coaxialnym, czy można go podłączyć do nagrywarki?

3. Mam kilkadziesiąt kaset VHS i chciałbym wiele z nich przegrać na DVD, większość to nagrania w LP, czy jest wogóle sesn przegrywać takie kaset, gdzie jakość ich nagrania jest najwyżej przeciętna?

4. Na jakich płytach najlepiej nagrywać filmy +/-?

5. Czym różni się nagranie filmu na zwykłem płycie DVD R+ od tego na DVD-VIDEO?

5 Który z modeli byście polecili: potrzebuję nagrywarki z wejściem DV bo mam kamerę cyfrową, dobrze by było gdyby odtwarzała Divx i miała obsługe płyt Dual Layer.

- PANASONIC DMR-EH55

- PIONEER DVR-540

- PIONEER DVR-440

- LG RH7900MH

możecie sami zaproponować jakiś model, aha znacie może jakieś strony gdzie można poczytać jakieś testy nagrywarek albo chociaż dane techniczne.

Prosze o pomoc. Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/26768-nagrywarka-dvd-kilka-pyta%C5%84/

>1. Czy podczas nagrywania filmu np. z polsatu można w jakiś sposów wycinać reklamy?

podczas raczej nie ale jesli nagrywarka z dyskiem to potem można usunąć

>Czy można w takiej nagrywarce nagrywać film z cyfrowym dzwiękiem, mam tuner cyfrowy ferguson z

>wyjściem Coaxialnym, czy można go podłączyć do nagrywarki?

raczej nie, zazwyczaj nagrywarki nie mają wejścia a jedynie wyjscie cyfrowe

>3. Mam kilkadziesiąt kaset VHS i chciałbym wiele z nich przegrać na DVD, większość to nagrania w LP,

>czy jest wogóle sesn przegrywać takie kaset, gdzie jakość ich nagrania jest najwyżej przeciętna?

jakości nie polepszysz a nawet pogorszysz przegrywając, to juz twój wybór

>4. Na jakich płytach najlepiej nagrywać filmy +/-?

na takich jakie akceptuje twoja nagrywarka, naj;lepszych na jakie cię stać

>5. Czym różni się nagranie filmu na zwykłem płycie DVD R+ od tego na DVD-VIDEO

tym że płyta DVD-Video nie jest płytą do zapisu, płyty dvd-video to te które kupujesz w sklepie z filmami

Witam. Mam nagrywarkę Sony HX710 i mogę się podzielić z Tobą informacjami pod jej kątem, choć przed zakupem (sierpień 2005), przebadałem jeszcze Panasonic oraz Pioneer.

1. Czy podczas nagrywania filmu np. z polsatu można w jakiś sposów wycinać reklamy?

Reklamy możesz wyciąć po dokonaniu nagrania. Oczywiście można korzystać z pauzy w czasie nagrywania, ale to nie ma większego sensu, skoro po fakcie możesz na spokojnie wskazać początek i koniec reklam, a następnie dokona cięciać. Brak stresu, nie to, co w magnetowidzie!

2. Czy można w takiej nagrywarce nagrywać film z cyfrowym dzwiękiem, mam tuner cyfrowy ferguson z wyjściem Coaxialnym, czy można go podłączyć do nagrywarki?

Niestety, nie. Choć podobno Philips obiecuje nagrywarkę z cyfrowym wejściem audio. Jednak sam zapis jest dokonywany w systemie Dolby Digital 2.0, a niektóre nagrywarki potrafią zapisywać PCM (opcjonalnie).

3. Mam kilkadziesiąt kaset VHS i chciałbym wiele z nich przegrać na DVD, większość to nagrania w LP, czy jest wogóle sesn przegrywać takie kaset, gdzie jakość ich nagrania jest najwyżej przeciętna?

Wybór należy do Ciebie. Generalnie nagrywarka potrafi subiektywnie poprawić jakość nagrania, ale tego nie sprawdzałem. Jednak kasety wideo ulegają demagnetyzacji, więc jakość materiału ulega z czasem degradacji. Płyta DVD ma tę przewagę, że jeżeli pozostaje czytelna, jakość zapisu nie ulega zmianie. Późniejsze kopiowanie takiego materiału jest również bezstratne. Myślę, że warto.

4. Na jakich płytach najlepiej nagrywać filmy +/-?

Nieistotne. Jakość będzie ta sama. Jedyny problem, to czy odtwarzacz DVD będzie czytał plusy. Stare mają z tym problemy. Druga sprawa, to format 16:9. Ale to zależy już od nagrywarki. Np mój Sony nie nagrywa formatu 16:9 na plusach.

5. Czym różni się nagranie filmu na zwykłem płycie DVD R+ od tego na DVD-VIDEO?

Niczym. DVD-VIDEO, to przede wszystkim nazwa standardu. Faktem jest, że każda płyta posiada swego rodzaju metryczkę zwaną Booktype. W związku z problemami z odtwarzaniem plusów niektóre nagrywarki komputerowe potrafią nadać płytce sygnaturę DVD-VIDEO lub DVD-R/RW. Nie zmienia to faktu, że struktura oraz jakość materiału pozostaje bez zmian.

6 Który z modeli byście polecili: potrzebuję nagrywarki z wejściem DV bo mam kamerę cyfrową, dobrze by było gdyby odtwarzała Divx i miała obsługe płyt Dual Layer.

Tutaj nie pomogę Ci na gorąco, gdyż moje rozeznanie dotyczyło modeli sprzed roku. Jednak kilka uwag:

Panasonic nagrywa na plusach i minusach (nie jestem pewien co do RW). Nie miał obsługi DL.

Pioneer obsługiwał jedynie minusy, w tym DL, ale odtwarzał wszystkie.

LG miały marne możliwości edycyjne (usuwanie reklam) lub chyba nie miały ich wcale.

Jeżeli znasz angielski polecam stronkę www.avforums.com

Warto też pobrać instrukcje obsługi, dają dużo do myślenia. Same dane techniczne, to zdecydowanie za mało.

www.pioneer-eur.com

www.panasonic.co.uk

ArtS

.....dodam do poprzedników swoje uwagi (opierając się na modelu starego Pioneera 520H):

- czasami można poprawić jakość nagrania np. z VHS (w bardzo ograniczonym zakresie), gdyż można regulować parametry wejściowe sygnału (kolory/odszumianie/czerń/biel/ostrośc....)

Proponuję tez poszukać informacji na temat mozliwości edycyjnych, gdyż było (jest?) różnie , w zależności od modelu (cięcie np sceny do 1nej klatki - by przerw nie było, mozliwość wyboru jakiegoś menu, czy inne funkcje potrzebne np w konkretnym przypadku...jak automatyczne nagrywanie w takt np tunera SAT....).

Generalnie jednak każda "firmowa" nagrywarka powinna sie sprawiać w miarę przyzwoicie.

Niestety, jestem pewien. Wprawdzie specyfikacja plusów oraz minusów nie nakłada takiego ograniczenia, ale nagrywarka już tak. Sony przekodowuje obraz 16:9 jako 4:3 letterbox (tylko na plusy, minusy są OK). Podobnie Panasonic. Zeszłoroczne modele nagrywały 16:9 tylko na DVD-RAM, nie wiem, jak obecne.

ArtS

dzięki panowie za informacje, rzuciliście trochę światła tę sprawę i już wiem co nieco, mam jeszcze takie pytanie czy ktoś z was używa którejś z tych nagrywarek, chodzi mi o to jak się one sprawują w codziennym użytkowaniu.

- PANASONIC DMR-EH55

- PIONEER DVR-540

- PIONEER DVR-440

- LG RH7900MH

z góry dziękuję hej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.