Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać ? BENQ PB2250 , MP720 .....

przemekxyz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ! Mam pytanie - Strasznie napaliłem się na KN z projektorem i zastanawiam się co wybrać (max 4 kz).

Z tego co próbowałem sam ustalić to chyba dobry był by BENQ PB2250 lub MP720 - chociarz nie za bardzo widzę jak jest między nimi różnica :(

... a może wystarczy W100 ? ? ?

PLZ POMOCY !! ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/26837-co-wybra%C4%87-benq-pb2250-mp720/

z tych trzech na pewno W100, poszukaj na forum nie dawno był jego temat,recenzje w tej klasie cenowej ma rewelacyjne, a jeden z naszych kolegów nawet zamieścił zdjecia z projekcji które wygladaja naprawde super.

pozdr

również jestem na etapie (coraz bliżej) zakupu projektora , ze względy na cenę i możliwośći (wybrałem modele wyświetlające obraz 16:9-native) 2 modele Benq w 100 w cenie 2850 zł (sklep internetowy) oraz Optoma DV 10 ok 3200 zł (pixmania). Oba modele posiadają 7 segmentowe kolo kolorow wirujace z predkoscia x 4 - co niweluje tzw efekt tęczy zauważalny przez niektóre osoby. Parametry techniczne obu projektorów wyglądają podobnie. Wcześniej myślałem o Benq 5120 ale jednak model w100 jako nastepca posiada lepsze parametry techniczne.

Niestety nie miałem możliwości obejrzenia obrazu wyświetlanego przez benq i optome.

Oczywiście czytałem ten topic dokładnie zanim założyłem swój ale zastanawiam się czy nie dorzucić kilku setek i mieć dużo lepszy sprzęt jeśli chodzi o ośiągi

W100 (ok. 2900) PB2250 (ok.3.700) MP720 (ok. 3.900)

Native Resolution: 854 x 480 (16:9) XGA (1024 x 768) XGA (1024 x 768)

Jasność: 1300 ANSI lumens 2200 ANSI lumens 2500 ANSI Lumen

Kontrast: 2500:1 2000:1 2000:1

Jak widać PB2250 , MP720 mają lepszą rozdzielczość i jasność ( a to wbrew pozorom jest dla mnie ważne bo chciał bym czasami sobie coś rano do kawki zarzucić na pobudke- teledysk,viva mtv, frofun.... ;) zresztą tak czy inaczej przerarza mnie troche perspektywa kombinowania jak tu zaciemnić pokoj (jak czytalem w jakimś topicu na forum), i chciał bym miec sprzet który elegancko chodzi w dzien.

Wiesz moj problem mozna porownac do kupowania samochodu tzn. umiem przeczytac w intrukcji, który ile pali, jaki ma silnik i ile koni ale kompletnie nie mam pojęcia czy oplaca sie dac 30.000 wiecej za wozek z silnikiem o 20 KM mocniejszym, elektrycznie skladanymi luisterkami i skorzaną kierownica . . .

Po prostu nie mam pojęcia jak naprawde w rzeczywistości wygląda różnica miedzy tymi projektorami i co z tych osiągów wynika.... ile np. trzeba ANSI lumens rzeby sobie z rana cus obejrzec... 1000 wystarczy czy 2500 to za malo ??

:(

jesli interesuje ciebie oglądanie w dzień (przy nie zaslonietych oknach) to zapomnij o benq 100 bo do tego potrzeba ponad 2500 lum,

Własnie i tu pojawia sie pytanie czy można coś kupic uniwersalnego a zarazem niedrogiego- chyba nie,

ja przyjałem że projektor bede wykorzystywal tylko do ogladania w przyciemnionym pokoju więc mój wybór jest łatwiejszy i żed musi miec native proporcje obrazu 16:9 -czyli specjalnie dostosowany do kina domowego, co nie wyklucza ogladania telewizji, w kazdym razie nie potrzebuje go do prezerntacji czy ogladania przy blasku słońca :) wiadomo że czym wiecej lum ma projektor tym cena jego bedzie wyzsza, a zdrugiej strony postep jest tak duzy, ze po co kupowac cos drogiego skoro za rok bedzie coś nowszego i lepszego.

• 1 miesiąc później...

Właśnie przywieziono mi z Anglii BENQ MP720P

Czy ma ktoś może polską instrukcje do tego modelu ?

Na stronie benq.pl są pliki dla starszych modeli a do nowszych brak

Z gory dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.