Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokotonowe bez ferrofluidu

d�ubek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dawna jestem czytelnikiem Waszego forum, wiele skorzystałem jako jego bierny uczestnik. Niestety nie mogę sobie ostatnio poradzić z teoretycznie prostym problemem:

Moje wysokotonowce po dwóch latach eksploatacji zaczęły zniekształcać. Po wykluczeniu innych możliwości i ich rozebraniu stwierdziłem że ferrofluid w szczelinach częściowo wysechł, zamieniając się w płatki brunatnej substancji. musiałem wyczyścić szczeliny i usunąć resztki ferrofluidu.

Po kilku tygodniach góra pasma (od 7kHz aż po 12kHz) zaczęła szaleć

Nie dysponuję urządzeniami pomiarowymi ale jest to może nawet nie kilka a kilkanaście decybeli!!!

Próbowałem tłumić to pasmo równoległym układem RC - efekt prawie żaden, próbowałem inaczej ustawić całą część wysokotonową zwrotnicy - też bez zadowalającego efektu

Może ktoś z was będzie mógł mi podsunąć jakieś skuteczne rozwiązanie

Moje kolumny to fatalna koda SL-600 którą po miesiącach pracy nad obudową udało się jakoś ucywilizować, opanować i skrócić fatalny oryginalnie bas, poprawić na tyle na ile to wogóle możliwe średnicę i dopasować poprzez zmiany w zwrotnicy brzmienie wysokich do moich upodobań.

prawie chodziło - ale zdechło.

Wysokotonowe są niby 8 Ohm, nie mierzyłem, ale z prób ze zwrotnicą wynikałoby że faktycznie mają ok 7, zwrotnica jest dwudrożna II order z tłumikiem ok. 5dB

Czy ktoś poradzi co z tym teraz zrobić?

https://www.audiostereo.pl/topic/26854-wysokotonowe-bez-ferrofluidu/

Dzięki że ktoś się odezwał

Głośników do naprawy wolałbym nie wysyłać

Uzupełniłbym już sam ale skąd go wziąć?

Może ktoś wie gdzie kupić tych parę kropli, dotychczas znalazłem tylko oferę dla złotników - wielka butla, po co mi tyle

pozdrawiam

• 1 rok później...

Panowie, gdzie kupić ferrofluid? Kolo na allegro chce 20 zł za 2 [ml]!!!

Szukałem w pajęczynie i znalazłem, ale za wielką wodą i wychodzi kilkadziesiąt złotych za butlę, jakieś 200 ml, czyli bez szajby. ALe gdzie to kupić w kraju Kraka?

A najlepiej to we Warszawie :), jak by ktoś wiedział.

>> dłubek, a jak namierzyć tę ofertę dla złotników? bo mi szukacz pajęczyny wyrzuca tylko w opisach głośników w sprzedaży, niech i będzie cała butla, byle by zdobyć :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.