Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI TELWEWIZOR? DORADZCIE

tomekjozef

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jaki sygnał podprowadzisz. Ja na codzień oglądam Cyfrę + z DSB na sygnale CVBS- czyli kiepskim. I rzeczywiście z bliska wszystko jest zamazane. Natomiast przy DVD a dodam przy okazji że mój równie ostro oddaje bliskie jak i dalekie plany- nawet z bliska nie widać znacznego pogorszenia jakości.

Ważne jest też jaki Scart posiadasz. Ja zauważyłem że po wymianie standardowygo jaki dostałem z dekoderem Cyfry na Profigold aPGV 7000- poprawiła się ostrość dalszych planów- szczególnie przy sygnale z DVD. Ponadto cukierkowe kolory z DSB jak ręką odjął.

Wzystko zależy jaki sygnał dotrze do TV.

Zajrzyj na stronkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam znajdziesz wiadmości przydatne przy wyborze telewizora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@Fenervil - Pixel Plus całkiem przyzwoita technologia (jeżeli jeszcze dodasz kinskop z podwyższoną rozdzielczością).

Jednak u szczytu TV CRT 100Hz bylo sporo innych modeli grających (może nawet lepiej) wyśmienicie.

Ja mam od ponad 3ech lat 32', który każdy sygnał TV (nawet z anteny) potrafi zamienić na progressywne skanowanie i do tego wyświetlić z wyższą rozdzielczością (specjalnie szukalem na konkretnym "chipie" i to "starym").

Wszystko wygłada wyśmienicie i nawet aparat cyfrowy (reagujący szybciej niż oko) z paru cm nie widzi interlaced , tylko równo puokładane "piksele".

Inne modele TV z najlepszych lat tez piękne "poprawicze" obrazu miały (choc chyba zaden nie dawał mozliwości np oglądania TVP1 z anteny zewnętrznej ...progressywnie).

Teraz na rynku króluje (chyba) Philips 9551 (= b.dobrze testy wizualne wypadły , łącznie z HD) i "krótki" Samsung , ale to też z tego powodu ,że CRT w odstawce.

Ps - tutaj namiar na przyzwoity opis nowego Philipsa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co Panowie.

Brać tego 32" Philipsa z HDMI czy nie.

Od razu mówię, kablówki nie będę miał. Cyfrowa satelita może kiedyś, teraz nie mam na to czasu ( może za rok).

Filmy przedewszystkim DVD.

Naziemna raczej tak.

@Jacekwacek (nie będę odkrywczy) - staraj się przetestować TV u siebie w domu (moze jakieś 5 dni dadzą na zwrot) i wtedy się dowiesz, jak spisuje się w konkretnym przypadku.

Róznie jest gdy sygnał słaby i moze się okazać, że nawet ten sam model (ale rózne TV) spisuje się inaczej.

Dlaczego?

...bo chyba w ostatnich "produkcjach" sprzętu nie patrzą na jakieś dokładne strojenie (przykład użytkowników, co sami w "menu serwisowym" nastawy poprawiali).

>Ja mam od ponad 3ech lat 32', który każdy sygnał TV (nawet z anteny) potrafi zamienić na

>progressywne skanowanie i do tego wyświetlić z wyższą rozdzielczością (specjalnie szukalem na

>konkretnym "chipie" i to "starym").

Witam

hojlo1.no to to który masz ten TV?...

Nap....aj .Bardzo lubię Twoją Wachowośc,i często czytam Twoje wypowiedzi:), (nie tylko na tym forum:)

a po za tym lubie Twoją szyderczośc względem obecnych "plaszczaków",

(całkowita porarażka- dla jeleni marketingu:)

Tak trzymac Chłopie:)

p.s

sorry za "literuwy",klawiatura mi "wali".

Pozdrawiam- myśląsych:)

Gdybym miał zmienić TV to wybrałbym panoramicznego Philipsa jak narazie odskoczył technologicznie krok do przodu przed konkurencję. (tak pisałem 2 lata temu o PHILIPS 32PW8608/12

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i zdania nie zmieniam. Philips posiada szczególnie udany system skanowania i kontroli parametrów obrazu w szczególności przewymiarowywanie formatów 16:9, 14:9, 4:3 jest bezstratne przy wide screen pixel plus, to działa bez ściemy (jak powiększasz obraz to nie pogarsza się jakość, bo system uzupełnia dodatkowo pojawiające się linie nie duplikując sąsiednich tylko "pobiera brakujące dane" z toru wizji.

Philips wyróżnia się bardzo stabilnym obrazem jak skała

bez smug na sporcie, ceną i jakością obrazu (kolorów).

Z cech które polecam to

- automatyczny zoom obrazu (obcina czarne pasy i wyciąga 4:3 do 14:9 i 16:9) tzw Funkcja Wide Screen Plus z wyświetlaniem pełnej ilości 576 linii

- Active Control (non-stop dostraja parametry obrazu i dzwieku do mozliwie najlepszych) eliminuje np efekt różnej głośności na różnych kanałach, eliminuje szumy itp

:)

Ukryta Zawartość

@dawid33 - mnie raczej o rzetelność chodzi (tępić opinie "zapaleńców", którzy np. dopiero po kupnie "płaskiego" stwierdzają ,ze "to jest to", lub ,że jakość zaczyna się od czasu pojawienia HDTV a wcześniej nie bylo nic).

(no i do tego i teoria i praktyka - kilkadziesiat lat w temacie RTV/urzadzeń nadawczo-odbiorczych itp...)

Jeżeli do tego dodasz ,że i ja zostałem np "wrobiony" w KISSa (za ok 1200zł, a warty 100 - tak praktyka wykazała) - przez fora/egzaltowanych marketingowców - to wiadomo skąd nastawienie na rzetelność.

Obecny PAL/NTSC - rządzi się swoimi prawami (interlaced, korekcja "między liniami") i to są podstawy techniki TV (nie do przeskoczenia ...nadal).

Sprzet musi się dopasować do sygnału (jak nie można odwrotnie)

Mam Samsunga 32' ale chyba nie był sprzedawany w kraju ("prywatny import" - chyba z Hiszpanii, choc i gwarancje dostałem itp), bo już wtedy firma "DNie" do swoich wyrobów wkładała (mój ma "ProChip Plus" adaptowany do PAL itp, który ma nieznane (wtedy i chyba nadal) w UE ciekawostki:

Ukryta Zawartość

(jednak wersja bez pełnego HD TV - nie stać mnie bylo)

W kraju był sprzedawany WS32Z68P (mam oznaczenie troszkę inne: "N" i kineskop włożony, co wyświetla "umownie" ok 1200*675... dla każdego sygnalu) i podobno też te funkcje ma, ale nie wiem jak całość w praktyce ???

By byc uczciwym - co bym kupił teraz??????

Problem duży (stare nie ma jakości - nowe/płaskie nadrabia), ale chyba Philipsa 9551(CRT) = jednak wyłącznie na przeczekanie i "z płaczem", bo ma wady jakościowe.

Pozdrawiam wszystkich. ;)

Ukryta Zawartość

A odnośnie scarta Profigold PGV 7000 to też napiszę recenzję. Długą recenzję. Ale jeszcze nie teraz.

Dziś o Active Control Plus. (w telewizorach 4:3)

Teoria. Active control jest to grupa układów a raczej system grupujący niektóre układy i analizujący ich pracę w czasie rzeczywistym. Active control Plus- bo wcześniejsze, bez plusa były bez czujnika oświetlenia w pomieszczeniu. Radzę nie zwracać uwagi na te modele.

Active Control Plus skupia następujące układy:

-KONTRAST (kontrola kontrastu w oparciu o dane o czujnik światła w pomieszczeniu. Mniej światła w pomieszczeniu- mniejszy kontrast i mniej świecący a tym samym męczący obraz; więcej światła- większy kontrast- i prawidłowo naświetlony obraz.-DYNAMICZNY KONTRAST (układ o którym wspomnę kiedy indziej). Kontrola Dynamic Contrast w oparciu o jakość obrazu analizowaną 100 razy na sekundę i w oparciu o dane z czujnika światła w pomieszczeniu. W zależności od jakości obrazu- analiza kontrastu dla kilunastu tysięcy punktów na które podzielono obraz- 100 razy na sekundę. W zależności od światła w pomieszczeniu- przy słabym świetle- obniżenie kontrastu dla zbyt jasnych partii obrazu; przy silnym świetle- zwiększenie kontrastu w głębokich cieniach, dla uwidocznienia szczegółów w ciemnych partiach obrazu.

KOLOR- regulacja w oparciu o dane z czujnika światła. Zwiększenie poziomu kolorów przy większym oświetleniu w pomieszczeniu, i zmniejszenie przy mniejszym. OSTROŚĆ- standartowa i znana regulacja ostrości w oparciu o jakość obrazu. Tutaj automatyczna i prawdopodobnie jakoś sprzężona z DNR. Zmniejszenie ostrości przy zwiększonych szumach w obrazie, zwiększenie przy czystym obrazie, bez szumów. Chodzi o to by nie wyostrzać wraz z obrazem różnych szumów. DNR- DIGITAL NOISE REDUKTION- standartowy i często spotykany układ. Redukcja szumów, mrowień w oparciu o jakość obrazu. Sprzężony prawdopodobnie z automatyczną regul. ostrości.

RUCH- pokazuje pracę procesora Digital Natural Motion- w procentach. Jednak jest to chyba jakiś bajer, bo przy wyłączonym Pixel Plus DNM- również pokazuje wartość ruchu w obrazie. ODCIEŃ- chodzi o temperaturę barwową kolorów od zimnej po ciepłą. Regulacja w orarciu o dane z czujnika światła. Ochłodzenie przy silnym świetle- a przez to prawdopodobnie bardziej widoczne cszczegóły w ciemnych miejscach ale chodzi też o to że regulacja ta jest przygotowana do oświetlenia sztucznego. Ochłodzenie obrazu przy silnym świetle żarówki niweluje ocieplone światło tejże żarówki padające na ekran. Działanie więc podwójne: Przy świetle sztucznym przywraca właściwą temperaturę barwową kolorów. Przy oświetleniu naturalnym: uwidacznia szczegóły w ciemnych partiach obrazu.

Ocieplenie tempwratury barwowej kolorów przy słabym oświetleniu w pomiesczeniu: Pewnie chodzi o zniwelowanie niedoskonałości każdego kineskopu. Przy zmniejszeniu poziomu kontrastu przez Active Control, ale również w każdym innym telewizorze po zmniejszeniu jego poziomu ręcznie (słabe lub żadne oświetlenie w pomieszczeniu), kolory stają się wyblakłe i pastelowe. Ocieplenie temperatury barwowej niweluje ten efekt.

Wszystkie w/w regulacje czyli pracę Active Control można oglądać na tabeli po włączeniu przycisku na pilocie. Wartości każdego układu są pokazywane w poziomych słupkach i w procentach tuż obok. Wartości zmieniają się co 1s. Pokaz można przyśpieszyć kursorem pilota do co 1/10 s. Praca układów jest oczywiście 100 razy na sekundę.

W tabeli ACTIVE CONTROL są tylko następujące regulacje: Regulacja pracy systemu: Maksymalna. Średnia- bez kontroli kontrasty. Minimalna- bez kontroli kolorów i odcienia (ale me się mylić). Minimalna- i tytaj chyba dopiero bez odcienia. Wyłączona- ciągle pokazywany jest poziom ruchu, pracuje reg. ostrości i DNR. (ale do końca to nie jestem pewiem czy dobrze wymieniłem. Napewno przy poziomie średnim wciąż dział czujnik światła bo Dynamic Contrast, kolory i odcień pracują.

Praktyka.

Rzeby się nie rozwodzić drugi raz nad tym samym ocenię krótko. Najlepszy system to system kropeczek. *- efektywność, skuteczność i widoczność dla widza żadna. **- ledwo widoczna. Efekt widoczny jak przy zmianie okablowania w systemach audio. Czyli trzeba dobrze się skupić i wiedzieć gdzie patrzeć żeby to widzieć. ***-wyrażny wpływ na jakość obrazu. Coś się zmieniło.****-wyrażny wpływ na jakość obrazu. Bez tego było by znacznie gorzej. *****- wyrażny wpływ na jakość obrazu. Efekt widoczny nawet dla niedowidzącej babci zaproszonej na pokaz przy okazji świąt wielkanocy.

KONTRAST: ***** (Efekt pracy zawsze widoczny. Naprawdę dużo wnosi do komfortu oglądania telewizji).

DYNAMIC CONTRAST: *** (****) (Efekt pracy układu zależny od jakości oświetlenia i jakości obrazu. Tym samym

widoczność pracy różna).

KOLORY: **(***) (Przy ekstremalnie niskim świetle w pomieszczeniu i przy maksymalnie silnym widoczność

pracy wyraźnie widoczna)

OSTROŚĆ: * Efektywność widoczna dopiero przy płytach testowych na rozdzielczość. Jednak napewno wnosi

co nieco do obrazu. Pewnie jest gładzy, krawędzie mniej poszarpane.

DIGITAL NOISE REDUKTION: *** Jednak tylko przy naprawde zaśnieżonym obrazie. Nie niweluje szumów do

końca.

RUCH: Pokaz.

ODCIEŃ: ** Efekt widoczny dla widza wzmaga się przy ekstremach oświtlenia w pomieszczeniu.

Active Control Plus to dobry system. Już dawno wszystkie telewizory powinny posiadać automatyczną regulację parametrów obrazu.

W telewizorach 16:9 dochodzi jeszcze automatyczny dobór dźwięku. Tam nazywa się to Full Active Control. Są to telewizory z dźwiękiem 3D (czyli dodatkowy głośnik centralny i możliwość rozbudowy do Dolby Pro Logic. Te modele już nie produkowane. Inne z Dolby Digital też tak miały. Najnowsze telewizory z podświetlaniem tła telewizora mają w Active Control automatyczną regulację tegoż oświetlenia.

Wady i niedoskonałości Active Control:

- BRAK AUTOMATYCZNEJ REGULACJI POZIOMU JASNOSCI. Przy silnym świetle w pomieszczeniu ziększenie poziomu jasności o 2-3 % naprawdę dużo wnosi szczegółów w ciemnych partiach obrazu. Szkoda że nie dzieje się to samo.

WOLNY CZUJNIK ŚWIATŁA: Bezwładność elektryczna jest duża. W pomieszczeniu przy włączonym świtle 2x 60W, kontrast jest na poziomie 68%. Przy wygaszeniu światła i przy zupełnych ciemnościach na tabeli Active Control widać jak spada poziom kontrastu. Do poziomu 55% dochodzi w 8-9s. Potem po 4s 52%. I tutaj nim osiągnie docelowe 46% trwa to ponad minutę. Ponowne załączenie światła 2 x 60W sprawia że kontrast zatrzymuje się po drodze kilka razy jednak docelowe 68% osiąga już w jakieś 10-13s. (MOŻLIWE ŻE JEST TO USTERKA MOJEGO MODELU, ALE SERWIS PRZETESTOWAŁ TV I WSZYSTKO PRZYNAJMNIEJ DLA NICH DZIAŁA DOBRZE). Ale dla nich działa dobrze wszystko co da się właczyć i wyłączyć.

Czujniki światła w telewizorach innych marek często wysiadały jeszcze na wystawie sklepowej. A ten tutaj Philips montuje również w LCD za 16000 zł.

Dodam że tuż po kupnie TV czujnik działał błyskawicznie. Wszystko działało w 1- 1,5s. I co ciekawe docelowy najniższy poziom kontrastu sięgał 36% a nie 46% jak teraz ma to miejsce. Stąd sugeruję usterkę.

Polecam TV z Active Control Plus. Duża wygoda, zawsze optymalny obraz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.