Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Oscar Heil A.M.T. Kithara

miroalien

Rekomendowane odpowiedzi

>>>peludito

Witam!

Dzięki za linka. Interesujące monitorki vintage. Można by zmienić im skrzynki lub fornir rzucić

np: zebrano + politurka. Trochę renowacji i jeśli są sprawne elektrycznie i mechanicznie to może być ciekawy zestaw do sypialni.

Nie ukrywam, że lubię starocie hi-fi czy high-end audio, ale tylko szlachetne vintage.

Ja akurat w tej chwili zmieniam /oprócz CD i gramofonu/ mój main system całkowicie ze względu na mały pokój

i teraz skupiam moje wydatki tylko na tym. Po dwóch latach i niedawnej przeprowadzce na mniejsze mieszkanie postanowiłem zmienić system:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>BlueMax

Jak najbardziej doceniam konstrukcje akustyczne firmy ADAM, ale jak na moją kieszeń to podłogowce

ktore mnie interesowały są zbyt kosztowne /chyba że zadbany second/. Raz czy dwa razy ich słuchałem

i uważam je za angażujące swoim urokliwym brzmieniem. Myślę, że każdy konstruktor który podąża ścieżką

wydeptaną przez ś.p. inż. Oscara Heila modyfikując, czy produkując jego patenty A.M.T. z 1970 roku to napewno szacunek i pamięć dla tego uzdolnionego niemieckiego wynalazcy. Całe szczęście, że te patenty nie znalazły

komercyjnego zastosowania w sprzęcie wieloseryjnym. Straciłbym dla nich szacunek widząc je w tandetnej oprawie na półce supermarketu. Wolę produkt unikatowy, dopracowany z małej manufaktury, który nie jest byle

gdzie dostępny za byle jakie pieniądze. Chińczycy klepiąc to seryjnie zrobili by z tego profanację wynalazku.

Można tutaj też pochwalić Szwajcarów /Precide/ za wierność patentu i Amerykanów /ESS/ za pomysłowość

i kreatywność w budowie kolumn z zastosowaniem przetwornika Air Motion Tweeter:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

I jeszcze z audioreview.com:

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

miroalien, 31 Lip 2007, 16:46

>>>>BlueMax

>Jak najbardziej doceniam konstrukcje akustyczne firmy ADAM, ale jak na moją kieszeń to podłogowce

>ktore mnie interesowały są zbyt kosztowne /chyba że zadbany second/. Raz czy dwa razy ich słuchałem

>i uważam je za angażujące swoim urokliwym brzmieniem.

A jakich modeli słuchałeś ? Profesjonalne MP-1 są faktycznie pierońsko drogie, coś koło 80-100 kzł jeśli dobrze pamiętam. I są genialne. Natomiast są etż tańsze podłogówki konsumenckie, w tym słynny model Column. Też nie są tanie, bo firma się ceni i za dobry produkt niestety się płaci...

Myślę, że każdy konstruktor który podąża

>ścieżką

>wydeptaną przez ś.p. inż. Oscara Heila modyfikując, czy produkując jego patenty A.M.T. z 1970 roku

>to napewno szacunek i pamięć dla tego uzdolnionego niemieckiego wynalazcy.

Czytałem wywiad w EiS z Klausem, gdzie wypowiadał się z bardzo dużym szacunku o Heilu. Byli prawdziwymi przyjaciółmi i razem pracowali przy pierwszych konstrukcjach ADAM-a albo inaczej - Heil pomagał Klausowi i naprowadzał go na właściwe ścieżki. Klaus opowiadał jak odwiedził Heila w jego domu w Kaliforni, gdzie były rozrzucone dziesiątki wynalazków i różnych autorskich urządzeń Heila - niektóre działały, niektóre nie. Ale Klaus przysięgał, że na własne oczy widział u Heila jeszcze przedwojenne projekty tranzystorów bipolarnych, które ten wynalazł na co najmniej 10 lat przed ich oficjalnym wynalezieniem przez J. Bardeena, W.H. Brattaina i W.B. Shockleya, za co ta trójka otrzymała w 1956 roku Nagrodę Nobla...

>>>BlueMax

Słuchałem i miałem chrapkę na A.D.A.M. A.R.T. Column MK.2, ale ostatecznie wybrałem

Kithary. W czasie urlopów letnich i wyjazdów do moich przyjaciół do Frankfurtu zawsze

staram się zabukować sobie kilkugodzinne odsłuchy w kilku znakomitych salonach z highendem

i zobaczyć i posłuchać tego czego nie ma u nas w Macierzy. Byłem i jestem pod wrażeniem serii

Column i jeszcze paru innych modeli.

Wracając do tematu Oscara Heila - istotnie ten utalentowany wynalazca powinien

dostać nagrodę Nobla za swój dorobek. Nie doczekał się i nie został doceniony. A może to skromność

lub wewnętrzny egocentryzm wzbraniały mu otwartość na świat i ludzi. Czytałem trochę o nim

i wiem, że był człowiekiem skrytym i małomównym. Niektórzy nie chcą sławy i rozgłosu - nie zależy im na tym.

Wolą zachować spokój, swoją prywatność i tworzą swoje wizje dla własnej satysfakcji, czy pasji.

Cóż w życiu tak często bywa - jedni pracują w pocie czoła i nic z tego nie mają - a drudzy korzystają

i zgarniają nagrody, owacje i zaszczyty...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I na koniec dziś jeszcze o amerykańskich ESS:

Ukryta Zawartość

Żegnam kolegów.

Czas do pracy.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Oscar Heil

Known for his highly active mind and recognized as one of the world’s leading physicists, Oskar Heil was asked by the US government at the conclusion of World War II to head several important projects. His work at this time led to prominent patents in diverse fields of physics. One in particular had a dramatic effect on the world of electronics—that being the invention of the Field Effect Transistor, a device that became the cornerstone of a whole new generation of electronic technology.

But Dr. Heil’s deep rooted love was music; and quite understandably he put his inquisitive mind to work solving the inherent problems of acoustic transducers. More patents resulted—this time in the field of electro acoustics—the most noteworthy perhaps relating to the invention of the Heil Air Motion Transformer. In its heyday—the company producing the original Air Motion Transformer, ESS Laboratories—was the beneficiary of some of the highest dollar sales volumes in loudspeaker history. This was the direct result of an acknowledgement by almost every major test organization and music lovers around the world that this design yielded superior sound quality. Today—with the patent being public domain—there are many copies, but none approaching the original in overall performance. And there are still more ideas of Dr. Heil’s that have not yet seen the light of day.

miroalien->

hehe, a to ci podrzuciłem linka;) obejrzałem nie bez podziwu, szacunku i zadumy meblościanki, które sprzedajesz i - spowity zieloną chmurą zazdrości - opuszczam czym prędzej ten zacny wątek żeby oszczędzić sobie jakże niestosownych w mojej sytuacji materialnej smaczków oraz móc docenić dużo niższych lotów kolumny, w których posiadanie mam wejść lada dzień.

Pozdrawiam.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

miroalien, 31 Lip 2007, 17:38

>>>>BlueMax

>Słuchałem i miałem chrapkę na A.D.A.M. A.R.T. Column MK.2, ale ostatecznie wybrałem

>Kithary. W czasie urlopów letnich i wyjazdów do moich przyjaciół do Frankfurtu zawsze

>staram się zabukować sobie kilkugodzinne odsłuchy w kilku znakomitych salonach z highendem

>i zobaczyć i posłuchać tego czego nie ma u nas w Macierzy. Byłem i jestem pod wrażeniem serii

>Column i jeszcze paru innych modeli.

Ja jestem pod wrażeniem małych studyjnych monitorków aktywnych A7, oczywiście z przetwornikiem A.R.T. Gra to pięknie, bardzo prawdziwie ale jednocześnie przyjemnie. Duże kolumny w salonie już mam, ale na A7 chciałbym oprzeć mały system w sypialni składający się jedynie z tych głośniczków i ze źródła podłączonego bezpośrednio do nich, najlepiej przez XLR. I tu jest największy problem znaleźć takie - niedrogie i dobre.

Faktycznie trudno znaleźć takie z drugiej ręki i nieprzechrzczone.

O sypialni będę myślał jak przeorganizuję mój main system. Narazie skupiam się na tym.

Do sypialni marzy mi się takie stare lampowe radio sprzed 70 lat lub starsze. Coś takiego jak

z filmów np. z Humphreyem Bogartem. Jakiś stary oryginalny model z lat czterdziestych

w dobrym stanie wizualnym i technicznym. Ewentualnie mały wzmacniacz lampowy monofoniczny

i do tego stary tuner lampowy też mono. Takie retro do poduchy, dobra książka, fajka i drink z lodem

z Jackiem Danielsem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo coś w tym stylu...

Ukryta Zawartość

post-98-100007550 1186008392_thumb.jpg

post-98-100007551 1186008392_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.