Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon DAT czy odtwarzacz MD?

vasco

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem do czynienia z DATami do reportażu (nie byłem dziennikarzem). Było to 7 lat temu i wówczas nasi dziennikarze używali kaseciaków Marantz'a PMD 222 (jeśli dobrze pamiętam symbol), materiał wgrywali do kompa i obrabiali go w nieśmiertelnej DYNI'e:-) Na emisję podawali pliki siecią. Potem nastała era Mini Disc.

Pozdrawiam Serdecznie.

- Discomaniac71

Oj przepraszam najmocniej. Źle zinterpretowałem Twój wpis. Ech ten jeden mały przecinek, a tyle zmienia:-)

Z tego co wiem to koledzy nadal pracują tam na Dynie tyle, że nowszej. Ale program fajny i przyjazny. Nie wiem jak teraz ale grafika na pierwszych wersjach..........:-)

Pozdrawiam

Do DISCOMANIAC-a71 i ZENK-a

ITT 740 AV przygotowane [przychodząc do mnie kup 5 szt R14 jakiś mikrofon przecokołuję bo w UHER-ach na wejściu mikrofonowym jest odwrotnie niż w innych magnetofonach [na We/Wy Radio normalnie, jak przyjdziesz to zobaczysz pofesionalne ciekawostki z lat 70 np kombajn audio: mikser, wzmacniacz, echo taśmowe FBT Milano na lampach oczywiście. Jana P. przeniosłem na jutro.

Pozdrawiam

Jeśli będę mógł pomóc pomogę

Zbyszek

Panie Zbyszku, zna Pan zapewne wytwórnię "Obuh Records". Kiedyś czytałem, że w ich studio nie ma nawet jednego bit-a, pełen analog. Muzycznie to nie moje "strony" (wszystko przede mną) ale bardzo interesują mnie opinie osób, które słuchały ich wydawnictw na vinylach.

www.obuh.com

Pozdrawiam

A ja mam nawet jakiś krótki opis i fotografię tego PCM-a Sony w archiwalnym numerze Audio-Video, jeszcze czarno-białym z epoki komunizmu. Jak się dokopię to podam szczegóły,

Jezeli chodzi o analogowe studia - ciakwostka: znany artysta Chris Rea ma zamiar wyposażyć swoje nowobudowane studio tylko i wyłącznie w stary sprzęt analogowy sprzed 1964 (o ile dobrze pamiętam rok !) roku.

Do DARIUS-a, DISCOMANIAC-a71, DUDIVAN-a i ZENK-a

Jak duża jest ta przystawka Sonyego i czy po przepuszczeniu przez nią sygnał audio [interesuje mnie stereo] jest zapisywany przez głowice wizyjne na całej szerokości taśmy [w nowych magnetowidach bywa o ile wiem 6 takowych na wirującym aluminiowym krążku.

Panowie proszę tłumaczcie mi to jeśli można metodą łopatologiczną , bo ja jestem aborygen który siedzi w buszu i nawet nie zna się na wężąch i kangurach tylko na korzonkach i UHER-ach - 15 minut wstecz z zakupów zamiast

zamiast żarcia przyniosłem części po śwp CR-rze, nie samym chlebem człowiek żyje. Dość istotne jaki to jest typ zapisu bo ja mam wszystko analogowe, pisanki analogowe, oczy analogowe i uszy szczególnie

Pozdrawiam

Zbyszek

PS I podarujcie sobie tego pana.

Korwin, ziomalu, odtwarzam teraz w pamięci foto z Audio-Video i wychodzi na to że miało to postać typowego klocka z "wieży", czyli szerokość 43-44cm a wysokość taką jak typowy analogowy tuner (cyfrowy nie, bo cyfraki są płaskie naleśniki). Foto przedstwiało wieżę zestawioną z dwóch pudełek barwy czarnej, na górze PCM, pod nim równiutko - rejestrator tasmowy.

Do DUDIVAn-a

Napisałem do faceta sprzedającego książkę Bolesława Urbańskiego Magnetowid w Pytaniach i odpowiedziach , mam większość książek mistrza ale tej właśnie nie mam. Prośba mój znajomy kompozytor jest zatkany przetwarzanie liniowe a ja jestem przyzwyczajony do równoległego. Prośba jeśli znasz ten pogański język zaznacz akcenty .Na transkrypcji fonetycznej z ł; ą, ń i wszystkim innym co dobre.

Jest to "El Choclo" inaczej Kiss of Fire niejakiego Angela Villoldo

I touch your lips and all at once the sparks go flying

Those devil lips that know so well the art of lying

And though I see the danger, still the flame grows higher

I know I must surrender to your kiss of fire

Mam pomysł na wyjątkowo kontrowersyjny teks o podpalaniu świata; moim wielkim Mistrzem był i jest Antoni Słonimski, miałem kiedyś zaszczyt słuchać Jego światłych opierdoli i chlać pejsachówkę rzadko bo rzadko ale jednak, niektórzy starozakonni nie czytali El Kabbala i czynią w tej chwili z innymi to co robili z nimi niemcy a zapis i interpretacja jest straszna.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jest pięknie

Jest wódka

Jest stół

Jebut

Jest wódka

Jest stół

A pić nie ma komu

Do DARIUS-a

Znalazłem zapis rzeczywiście 010101 itd... z tego co udało mi się dowiedzieć to SONY między innymi wyprodukował dwa modele SONY PCM-501ES i SONY PCM-601ESD następowała konwersja sygnału audio na coś

w rodzaju sygnału wizyjnego i to było zapisywane na całej szerokości taśmy ten PCM 601ESD był napewno stereo wyprodukowano go w 1986 roku jakość zapisu podobno taka jak normalnego Digital Audio Tape.

Oglądałem stronę internetową i nawet wydrukowałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i nogi się podemną ugięły

a więc tylko nieśmiertelny analogowy UHER, ale być może znając swój kretyński upór PCM do gustownej archiwizacji dopadnę

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Korwinie, zanurkowałem na dno szafy i znalazłem - Audio Video nr 1/87, okładka, zdjęcie kolorowe (a jednak !) a na nim - po lewej stronie skrzypce, smyczek i statyw z rozłożonymi nutami natomiast po prawej stolik wykonany z grubego na 2 cm plexiglasu wygiętego w kształt odwróconej litery "U" a na stoliczku jabłka w koszyczku czyli wieża: na dole przetwornik PCM, na nim magnetowid systemu Video 8, oba w kolorze czarnym. Na samej górze postawione na sztorc dwie kasety Video 8 f-my Sony, jedna opakowana w folię druga goła.

W środku numeru artykuł z cyklu "Nowa technika: Magnetowidy stacjonarne - przegląd modeli". Na III str. okładki czytamy: "Przykładem magnetowidu systemu Video 8 jest model EV-A300EC firmy Sony pokazany na I str. okładki. Byl to w pierwszej w połowie 1986 r. jedyny magnetowid stacjonarny pracujący w tym systemie, proponowany do sprzedaży w Europie. Oprócz małuch rozmiarów, dobrej jakości obrazu, wysokiej jakości dźwięku (także zapis FM), funkcji i wyposażenia charakterystycznego dla magnetowidów popularnych, Firma Sony proponuje użytkowanie swojego magnetowidu w zestawie z procesorem PCM typu EV 10EC, który umozliwia zapis na kasecie systemu Video 8 sygnału stereofonicznego o parametrach odpowiadających gramofonowi cyfrowemu a więc o dynamice ponad 90 dB. Tak więc magnetowid i procesor tworzą razem magnetofon cyfrowy".

P.S. O jakie akcenty w tym tekście angielskim ci chodzi ? Takie normalne akcenty tj. jak się je stawia gdy wymawiamy wyrazy ?

Do DUDIVAN-a

Dziękuję czyli nie ma sensu aby szaleć trzeba sobie wygrzebać suszone borówki, wędzone jabłka, suche trociny

i dać sobie na wstrzymanie. Skończy się chyba na tym, że pogrzebię u znajomego radiowca jak papuga w planetach i wyciągnę następnego UHER-a. Video 8 to ze względu na kasety to ślepa uliczka ale odpytam w przyszłym tygodniu Pana Jerzego jak by wyglądało zdobycie PCM i ożenienie go z zwyczajnym VHS i ile by taka

zabawa kosztowała, zamknięta pod klucz gotowa do włożenia kasety i odpalenia. Akcenty zwyczajnie ' apostrofem jak już je będę miał to nic prostszego jak - - ' - - ' a potem już jestem w domu.

Pozdrawiam

Zbyszek

A nie lepiej kupić cyfrowy rekorder 24bit 96kHz na karty pamięci Flash (lub inne)? Nośnik 1GB kosztuje 85zł. Małe, lekkie, całkowicie przenośne, nie bierze dużo prądu, brak mechaniki, idealne do pracy w terenie i bezproblemowy transfer plików do PC.

Do MOLIBDEN-a

Witaj mam UHER-y do pracy w domu i do reportażu nie chcę niczego innego, dobrze utrzymane stanowią klasę samą dla siebie. Digital Pulse Code Modulation w skrócie PCM + stary magnetowid idealnie mógłby u mnie pracować jako ustrojstwo do archiwizacji taniej i wygodnej. Obecnie mam pożyczonego na czas nieokreślony Marantza z zapisem na sztywnym dysku , Nagra Ares na kartę jest w każdej chwili do mojej dyspozycji ale poprostu nie chcę z tych zabawek korzystać sąsiad dwa piętra wyżej nagrywa na laptopie, ja osobiście kombinowałem do tego laptopa mikrofony i dopasowywałem słuchawki.

Dziękuję i Pozdrawiam

Zbyszek

Nie, ja do autora wątku :)

Dzisiał tak sobie łaziłem i myślałem jak tu najwygodniej nagrać np. odgłosy przyrody i cywilizacji technicznej z myślą o późniejszym połączeniu tego z jakąś muzyką i stwierdziłem, że tak by mi było najprościej i najwygodniej, jeśli kiedyś bym się za to miał zabrać.

a oto moje daty: SONY 57 ES (gold/wood) oraz TECHNICS SV DA 10 (digital reference series)

nie mam zdjęcia trzeciego mojego DATa czyli Panasonica SV 3700 (niemal bliźniak Technicsa)

...ten Technics i Panasonic mają o wiele lepszą mechanikę niż ten akurat Sony

dodatkowo do obejrzenia dwie porządne maszyny Sony oraz wersja Technicsa na rynek japoński

Ukryta Zawartość

post-8338-100007812 1170298090_thumb.jpg

post-8338-100007813 1170298089_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do MARCINS-a737

Maszyny rewelacyjne, prędzej czy później wyląduję na podobnym systemie , zapis skośny czyli helikalny taśma1/2. Odsłuchiwałem dzisiaj przedpołudniem jednego DATA rewelacja zapis tak doskonały, że w 99.99 prawie niczym nie różni się od analogowego.

Pozdrawiam

Zbyszek

Miło było pooglądać

Molibden, 12 Sie 2006, 21:49

>A nie lepiej kupić cyfrowy rekorder 24bit 96kHz na karty pamięci Flash (lub inne)?

Do nagrywania w terenie to najlepsze wyjście. Ewentualnie na HDD nie na Flash. Niedawno w innym wątku wymieniłem sporo dostępnych modeli, a oferta ostatnio bardzo się poszerza, również w przystępnych przedziałach cenowych.

Ale zważywszy na potrzeby autora wątku

>Które z w/w urządzeń nadaje się lepiej do odtwarzania czy nagrywania z radia czy płytki CD.

które są chyba raczej stacjonarne, sugerowałbym kupno przyzwoitej karty dźwiękowej do komputera. HDD w kompie to nośnik o praktycznie nieograniczonej pojemności, od razu mozna obrabiac (przynajmniej pociąć), od razu jest nagrywarka, żeby zarchwizować, jeśli trzeba.

Zresztą jeśli chodzi o karty do nagrywania z radia to jakiś onboard lub SB Live i tak bedzie pewnie lepszy niż sygnał z FM. CD zawsze lepiej zripować - karta nie ma znaczenia (a recorderem się też nie zripuje).

Jeśli tego się nie nosi nie nagrywa z mikrofonu nie udaje ocipiałego nietoperza z olbrzymimi słuchawkami na uszach to najprostszym rozwiązaniem jest inwestycja w komputer i stosunkowo najtańszym. Tanieją karty tanieje sztywny dysk oprogramowania coraz ciekawsze.

Co do Flasha masz absolutną rację porównanie ustrojstw tej samej Firmy np iRivera zawsze się kończy 1:0 dla sztywnego dysku.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Nie wiadomo czy kolega chce nagrywać na komputerze - na co dzień jest do dość niewygodne jesli sie z niego nirmalnie korzysta - i wtedy taki czy inny rekorder byłby niepotrzebny. Raczej chodzi o sytuację gdy nie chcemy korzystać z komputera - by np. móc błyskawicznie rozpocząć nagrywanie jednym klawiszem.

DAT zostawiłbym w spokoju jako format profesjonalny i dość drogi ze wzgl. na przęt, spawdzony np. w masteringu, produkcji radiowej itp. a wybrał MD - do zastosowań domowych i nie całkiem profesjonalnych dogodniejszy (ceny i dostępność gł. urządzeń przenoścnych, małe dyskietki MD).

Molibden, 13 Sie 2006, 00:32

>Nie wiadomo czy kolega chce nagrywać na komputerze - na co dzień jest do dość niewygodne

No może, zależy co się nagrywa. Ja czasem nagrywałem z programu 2 PR i wiedziałem co chcę nagrać zawczasu. Z polowaniem może być trudniej - ale można sobie trzymać otwarty jakiś program do nagrywania. I prawie zawsze dobrze jest potem coś z nagraniem zrobić - chociażby przyciąć, może fade zrobić. Tego się raczej na rekorderze nie zrobi - dlatego wygodnie miec to od razu w komputerze. Poza tym wspominał o nagrywaniu z CD - jaki sens nagrywac torem analogowym?

>DAT zostawiłbym w spokoju jako format profesjonalny i dość drogi ze wzgl. na przęt, spawdzony np. w

>masteringu, produkcji radiowej itp. a wybrał MD - do zastosowań domowych i nie całkiem

>profesjonalnych dogodniejszy (ceny i dostępność gł. urządzeń przenoścnych, małe dyskietki MD).

Ja bym szukał wśród rekorderów na Compact Flash lub tp. Nośniki znacznie dostępniejsze niż MD, ceny tańszych modeli niewiele wyższe niż HiMD (bo MD wszak na audiofilskim forum nie polecamy :-) )

Witam.

Pytający o zdanie i tak wybierze, co zechce w tej chwili ma jaki taki przekrojowy przegląd poszczególnych zabawek, a dyskusja nam wszystkim się wyjątkowo dobrze przydała nie był to czas zmarnowany.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Zbyszek

PS pora na pchle targi

Do VASC-o

Uważam, że postąpiłeś słusznie, tylko postaraj się kupić w miarę nowoczesny odpytaj fachowców, ja mam porobione w główeńce i korzystam obecnie wyłącznie z zawodowego sprzętu analogowego, pożyczony do tak zwanego obadania i wyrażenia o nim opinii leży mi w szafie. Dzisiaj od godziny 13 poprawiałem wyrzutnik kaset

W UHER-e CR-240 a mogłem wyciągnąć Nagrę Aresa M z szuflady i szpanować [sprzęt należy do przyjaciela i cały

czas jest u mnie aby kumplowe potomstwo nie pożyczało każdemu kto popadnie. Dzięki Twojemu tematowi trochę świerzego powietrza dostało się na forum bo z wiekiem i nie tylko popada się w rutynę a to nie jest ani dobre ani przyjemnie szkodliwe

Pozdrawiam

Zbyszek

MD do radia - słuszny wybór,jakość transmisji fm nie uzasadnia zastosowania DATa

po za tym MD jest mniej wymagający - DATem niestety trzeba się opiekować jak dzieckiem (mechanika,czyszczenie głowic...),same kasety są bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne

ciekaw jestem jakiego MD wybierzesz,gdybym ja szukał MD - byłby to zapewne Sony z serii QS albo lepiej ES gdyby trafił się w korzystnej cenie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.