Skocz do zawartości
IGNORED

o kodowaniu dźwięku - dd i dts w Denonie

darekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam ampl. Denon 1706, zestaw głośników i zamierzam zakupić do niego odtwarzacz DVD Denon 1720.

Wobec tego mam kilka pytań:

1. co oznacza, że odtwarzacz posiada dekoder dolby digital downmix? - co to jest to: downmix?,

2. wg specyfikacji odtwarzacz nie posiada dekodera DTS a jednocześnie w necie czytam, że posiada wyjście DTS - co to znaczy?

3. czy znaczy to, że czyta dźwięk w DTS zapisany na płycie ale bezpośrednio kieruje go do amplitunera?

4. czy dysponując zestawem jak wskazałem wyżej, dysponował będę PEłNOWARTOśCIOWYM dźwiękiem w systemie DTS i w 5.1? (tzn. czy nie będzie w tym układzie jakiś mistyfikacji i "podróbek" dzwięku otaczającego),

5. lubię słuchać muzyki poważnej - czy ten zestaw zapewni przyzwoitą jakość dzieku do odsłuchu muzyki no i czy w ogóle ten odtwarzacz odtwarza płyty cd audio?,

6. co w ogóle sądzicie o tym zestawie (oczywiście budżetowym bo na miarę moich możliwości).

Pozdrawiam

Pomyliles model- do muzyki powaznej itp plyt DVDAudio czy lepiej SACD sluzy model 1920. Dopiero ten model odtwarza wysokiej jakosci plyty z zapisana muzyka, natomiast zwykle plyty CD odtworzy nawet jamnik jakiego pewnie masz w kuchni.

tak nie można ... w tym momencie mógłbym Ci napisać, że do poważnego odsłuchu muzyki klasycznej "służy" model 3910 (skoro już DVD) a za chwilę ktoś wyskoczyłby z innym kosztującym np. 20 albo 30 tys. twierdząc, że tańsze się nie nadają ...

Nie znam odtwarzacza 1720 ... to chyba jakiś podstawowy model ... ale skoro darekkk pyta o odtwarzanie płyt cdaudio to prawidłowa odpowiedź brzmi - tak - odtworzy cd z muzyką jak każde dvd zresztą ... a jakość przeważnie rośnie wraz z ceną danego urządzenia - przynajmniej w ramach tej samej firmy ...

Co do DVD-Audio i SACD to chociaż sam lubię posłuchać muzyki w tych formatach to przy budżetowym sprzęcie a o takim mówimy różnica na korzyść jest chyba niezbyt odczuwalna ... poza tym niektórzy wróżą rychły zmierzch tym formatom jako, że nowe lepsze już czekają na swoją kolej ... ;-)

Odpowiadając na pytania darekkk'a:

ad.1. downmix - jak nazwa wskazuje przeprowadza konwersje "w dół" - w tym wypadku chodzi prawdopodobnie o konwersje dźwięku nagranego 5.1 do stereo - oczywiście jest to możliwość - nie stała funkcja (ale jak pisałem nie znam modelu więc może ktoś mnie poprawii)

ad.2. dekoder - sprawa jasna - dekoduje dźwięk i wysyła 6 kablami analogowymi do wzmacniacza/amplitunera/końcówki mocy ...

wyjście DTS = wyjście cyfrowe - 1 kabel cyfrowy do dekodera np. w Twoim amlpitunerze który przejmie rolę dekodera...

ad.3. jak wyżej - cyfrowo do ampli i tam dekodowanie (jesli dekodery/przetworniki cyfrowe są na podobnym poziomie teoretycznie lepiej i taniej (1 kabel) wysłać sygnał kablem cyfrowym.)

ad.4. przydałyby sie jeszcze głośniki ;-))

ad.5. patrz wyżej

ad.6. tu muszą się wypowiedzieć użytkownicy...

Downmix oznacza zmiksowanie dźwięku wielokanałowego (np. 5.1) do stereo, ale z zachowaniem informacji przestrzennej dla systemu Dolby ProLogic. Downmix jest konieczny, gdy chcesz korzystać z wyjścia analogowego stereo. W przypadku wyjścia cyfrowego, korzystasz w pełni z systemu Dolby Digital lub DTS. Lepsze odtwarzacze posiadają wbudowane dekodery Dolby Digital Oraz DTS, ale wówczas posiadają analogowe wyjścia 5.1.

ArtS

Oczywiście, że mogą być od tej reguły wyjątki, ale przecież nie powiedziałem, że lepszy jest wówczas, gdy ma dekodery. Po prostu lepsze (droższe) odtwarzacze z reguły takie dekodery posiadają, gorsze (tańsze) nie. Takich rzeczy, jak Manta, to ja po prostu nie biorę pod uwagę. To trochę tak, jak z Mercedesem i maluchem. To samochód i to samochód... ale przecież rozmawiając samochodach, malucha raczej się w dyskusji nie uwzględnia.

ArtS

Darekkk- napisałeś wyrażnie że chodzi Ci o odtwarzanie muzyki poważnej na sprzęcie do KD. Ponieważ akurat płyt z muzyką poważną jest najwięcej wydanych w formatach SACD i DVDAudio, stąd moja konkretna podpowiedź. Są oczywiście płyty muzyczne wydane w DTS ale z tego co pamiętam to raczej rozrywka itp. Prawdziwe płyty audiofilskie z muzyka poważną znzjdziesz właśnie w gęstych formatach. Natomiast co do upadku czegokolwiek to upada właśnie CD, natomiast akurat powyżej możesz poczytać o przyznaniu nagrody EUROPEAN AUDIO PLAYER - SACD !!! W najbliższym czasie ma się pojawić upscaling dźwięku do oryginalnego SACD jaki miał wejśc kilka lat temu (wprowadzono tylko okrojony format SACD z powodu problemów technicznych). Sprawa była wyjaśniana i zapowiadana na łamach Hi-Fi i muzyki kilka miesięcy temu. Prawdopodobnie na każdym odtwarzaczu HD spokojnie odtworzysz sobie zwykłe 16 bitowe CD, lepsze SACD czy profesjonalne DVDAudio 24/192 upscalowane do pierwotnej jakości SACD II i to będzie to. Do tego dodać nalezy jeszcze profesjonalne płyty 24/192 w 8 kanałach bez kompresji w dowolnych systemach czy to DD czy DTS we wspomnianych odtwarzaczach HD.

I co koniec gęstych płyt ? Czy to przedszkole czy poważne forum żeby takie brednie opowiadać.

Pozdrawiam

privaten napisał :"I co koniec gęstych płyt ? Czy to przedszkole czy poważne forum żeby takie brednie opowiadać."

Ponieważ nikt inny w tym wątku do SACD się nie odnosił - domyśłam się, że "pijesz" do mnie ...

W związku z czym przytoczę jeszcze raz fragment mojej wypowiedzi:

"... poza tym niektórzy wróżą rychły zmierzch tym formatom jako, że nowe lepsze już czekają na swoją kolej ... ;-)"

Spróbuj jeszcze raz uważnie przeczytać i skonfrontować ze swoim wpisem z którego wynika moim zdaniem mniej więcej to samo ... ;-)

Co do rad jakich uzdzielasz: "Pomyliles model- do muzyki powaznej itp plyt DVDAudio czy lepiej SACD sluzy model 1920. Dopiero ten model odtwarza wysokiej jakosci plyty z zapisana muzyka,..." to podtrzymuję to co pisałem wcześniej - w najlepszym wypadku można je podciągnąć pod duuuży skrót mysłowy, choć ktoś złośliwy mógłby stwerdzić krótko: bzdury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.