Skocz do zawartości
IGNORED

TOSHIBA SB-115-jakiego scalaka wlutować?

dyniaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie jestem w tym dobry, ale zależy mi,żeby naprawić ten wzmacniacz, jak go kupiłem już tylko buczał,podejrzewam ,że siadła mi końcówka mocy, jest on na STK465 i nawet nie wiem czy to oryginał, bo ktoś w nim grzebał, po za buczeniem nic się nie dzieje, niech ktoś mi poradzi co zrobić?Nie mam zbyt dużego pojęcia o sprzęćie,ale chcę to zrobić sam,tylko nie wiem czy to na pewno jest wina końcówki i czy to na pwno ta, po włączeniu wskaźniki VU dochodzą do maksymalnej mocy (niby 50 W) tylko że ten estek ma 2x 30 W.

Co mi radzicie?

Use Google!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... itd

wszytko jest w necie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak, informacje na temat samej końcówki mocy są, widziałem, ale ja nie jestem pwny czy to na pewno ten STK wytsiadł i nie jestem pewny czy to jest oryginalna końcówka mocy. Zdjęcie wnętrza wzmacniacza pomogłaby w czymś??

Oryginalną pewnie trudno dostać (kilkadziesiąt zł), może w ELFA jeszcze ją mają... a tak to zwykle podróby, ale można też dac coś mocniejszego a oryginalnego z serii STK. Wyglada to na uwaloną końcówkę (zwykle to się psuje we wzmacniaczach - zwarcia na wyjsciu, zaa głośne granie, za niska impedewnacja głośników) - możesz dać fotkę ale nie wiem czy to pomoże.

Problem tylko w tym,że ja nie wiem czy to na pewno tylko końcówka i czy ktoś wlutował odpowiednik odpowiadający parametrom(czy to bez różnicy jak ilość nóżek się zgadza ?)No ale uważam że warto zainwestować w niego,po za tym układ nie jest drogi-o lle to tylko układ.Jak sam widzisz po tym jednym zdjęciu jakość to porażka, więc nie pakuję zdjęć wnętrza bo nic tam nie widać:(

Tak po za tym to nie koniecznie ma być oryginalna, ale nie wiem czy dostane mocniejszy zamiennik, tak,żeby pasował,nie poradze sobie radzej z inną końcówką jeśli nie będzie pasować w miejsce oryginalnej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden polegam na Tobie,że to końcówka, tak czy siak musze ją wymienić, tylko jak możesz napisz mi czy jest możliwość że popaliło się więcej elementów tego wzmacniacza?

Taka możliwośc istnieje, ale jeśli nie widać innych śladów spalenia na płytce to raczej są one dobre.

Inne układy trzeba porównać pod względem rozkładu wyprowadzeń, jeśli znajdziesz nowszą podwójna końówkę STK.

Docelowo szukałbym jednak tego samego układu, nie sądzę żeby ktoś miał wcześniej chęci by szukać innego układu i ten powinien tu wystarczyć , bo i tk ograniczeniem będzie moc i napięcie zasilacza a 2x30W/8ohm czy 2x40W/4ohm to nie tak mało... z tym, że końcówka mocy to nie jedyne możliwa usterka, mógł paśc np. zasilacz (mostek, bezpieczniki, transforamtor), atego bez szczegółowych oględzin nie można wykluczyć całkowicie.

Po wymianie tego stk-a nic się nie zmieniło , w prawdze wskazówka wyhyłowa jednego wskaźnika mocy porusza się, ale dźwięku brak,drugi kanał nadal buczy, śladów przepaleń nigdzie nie widać,nie wiem co to może jeszcze być.

Co najdziwniejsze po podłączeniu ( pod ten kanał co daje jakiekolwiek znaki "życia") wzkazówka przestaje się ruszać.Nie mam pojęcia co to może być??

To sprawdź czy jakiś sygnał dochodzi i wychodzi z końcówek mocy. Czy po drodze do głośników są jakies wyłczniki/przekaźniki itp.? Czy nie ma tam zwarć?

Poza końcówką mogło się przecież zepsuć coś innego, od przedwzmacniacza do zasilacza. A w ciemno, bez pomiarów, to trudno powiedziec co.

Sygnał wychodzi, z jednej gra ale cicho i trzeszczy, z drugiej wychodzi też tylko,że ponad 30 V (waha się w granicach 31-34 V) to troche za dużo,nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny.

No ja też nie, bo przyczyny mogą być różne. Na wyjściu końcówek powinno być 0V DC bez sygnału, na wejściach też. Jak zasialcz? Odłącz i sprawdź przedwzmacniacz, czy wtedy nasz nap. stałe na wyjściu końcówki, czy też może on jest jego źródłem. Pomierz napięcia, jeśli są gdzieś na druku oznaczone. Najpierw musisz wiedzieć co się zepsuło, a co jest sprawne. Jeśli nie dasz z tym rady to skieruj się do elektronika z większym doświaczeniem.

Chyba się skieruję w ręce profesionalisty, czuję ,że więcej zepsuję w tym wzmacniaczu nić naprawię,tylko nie wiem ile może to kosztować,czy ten wzmaciacz jest tego warty, nie miałem okazjii go nawet posłuchac...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.