Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywarka DVD z HDD i Divx

R99

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD z HDD, Divx i oczwiście mam kilka pytań jaką firmę i jaki model wybrać, cena około 1000zł.

Głównie chodzi mi to to żeby nagrwarka służyła jako tuner TV, ponieważ zamierzam ją podłączyć do projektora i używać jako telewizora do oglądania programów telewizyjnych.

Przy okazji będę też oglądał filmy Divx z napisami, więc musi sobie z tym radzić.

Dobrze by było żeby miała możliwość kopiowania mp3 i Divx na HDD.

Głośność pracy to też dość ważny czynnik, nie chciałbym aby nagrywarka hałasowała jak komputer.

Czy możecie mi pomóc przy wyborze. Wszelkie propozycje i opinie mile widziane.

Co sądzicie o LG RH 177.

https://www.audiostereo.pl/topic/27578-nagrywarka-dvd-z-hdd-i-divx/

Od tygodnia posiadam wspomniany sprzęcik i jest OK.

Dobra jakość nagrywanych programów TV przy ustawieniu najwyższej jakości.

Jako DVD jest nieźle ale i tak nie umywa się do mojego ONKYO :)

Divix jeszcze nie sprawdzony.

Brak możliwości kopiowania MP3 i Divix na HDD (o ile mi wiadomo nie ma nagrywarki oferującej taką funkcjonalność).

Przy okazji może ktoś wie jak obejść zabezpieczenia przed kopiowaniem? :)

Pzdr

>Przy okazji może ktoś wie jak obejść zabezpieczenia przed kopiowaniem? :)

Moim zdaniem żadna stacjonarna nagrywarka nie zapewni tej możliwości. Nagrywarki komputerowe w połączeniu z programami typu DVD Decrypter są tu o wiele lepsze.

Ok, ale gdyby sygnał z zewnętrznego źródła (DVD) puścić przez TV a dopiero potem do nagrywarki jako zwykły sygnał TV (teoretyzuję)? Czy takie syganał będzie dalej zawierał kod zabezpieczający??

Pzdr

...były (są jeszcze) "boxy" do poprawiania jakości z VHS i DVD, gdzie skutkiem ubocznym bylo zdejmowanie zabezpieczeń sygnalu analogowego..... .

Generalnie polecam osobno np nagrywarke DVD z HDD i osobne urzedzenie do Divx (np. Xbox) - to połaczenie daje duże możliwości nagrywania i przegrywania (nie tylko Divx/Xvid , ale i innych nietypowych formatów np .RMVB....)... ;)

he, he.....dzięki hoilo1:). Wiedziałem, że jest jakieś rozwiązanie. Wiesz może gdzie można kupić "boxa", za ile, jak to się podłącza itp??. Sorki za podpięcie się do tematu głównego ale sądze, że ta wiedza przyda się także R99.

Pzdr

...przypomniałem sobie...:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Od 7 miesięcy używam LG RH 7500 z HD 80 Gb. Wspaniała nagrywareczka. Intuicyjne funkcje. Tak naprawdę jedyną niedoróbką jest możliwośc przegrania matriału (po edycji, wycinanie reklam itp.)na DVD tylko w trybie rzeczywistym. Bez edycji - przegranie filmu na DVD zajmuje ok. 6 minut. Divx-y śmigają. nagrywareczka ma bardzo ładne napisy. Przyznam, że tak ładnych do tej pory nie widziałem.

Można w niej zamienić dysk na większy np. na 250 Mb Samsunga, bez problemu. W sieci znalazłem instrukcję step-by-step nawet ze zdjęciami.

pawiowy

zdjęcia zgrane na płytkę w najwyższej rozdzielczości umieszczone w trzech tematycznych katalogach - otwieranie płynne ale nie spodziewaj się sytuacji "akcja reakcja". Tępo jest takie samo przy podpięciu aparatu bezpośrednio do nagrywarki.

Ma fajne funkcję prezentacji nawet z podkładem muzyki ale niestety nie ma możliwości (chyba, że jeszcze tego nie odkryłem:) rotacji zdjęć pion - poziom.

gryzio --> znalazłem takie coś :

Funkcje:

Kopiowanie DVD -> HDD [MP3, WMA, JPEG, MPEG2, MPEG4(DivX)]

Kopiowanie HDD -> DVD [JPEG, MPEG2 (TUNER)]

tutaj

Ukryta Zawartość

czyli można wykonywać te operacje, przynajmniej w/g specyfikacji, o które pytałeś w pierwszym swoim poście.

Czy o taki stan rzeczy pytałeś?

Posiadasz tę nagrywarkę już parę dni , mam w związku z tym takie pytanie (rozumiem ,że już "przeleciałeś" te funkcje):

1. jaka jest jakośc obrazu w dwóch pierwszych najlepszych trybach nagrywania dla HDD ?

2. jaka jest jakośc obrazu w dwóch pierwszych najlepszych trybach nagrywania z HDD na płyty ?

Tak mocno się pytam o ten model ponieważ mam silną chęć jej zakupu, zastanawiam się jeszcze czy warta zakupu jest nagrywarka Sony rdr hx 520, też posiada 80 giga tylko lepszy przetwornik video 12/108 . Niestety zero opini, krótko mówiąc nic nie znalazłem.

A może ktoś posiada na forum ten model?

Dzięki za poprzednią odpowiedź, bardzo satysfakcjonująca i konkretna.

Ukryta Zawartość

Pawiowy

ad1. Sprawdzimy w praktyce:))

ad2. Jeśli chodzi o jakość wszystko i tak zależy od sygnału (TV lub inne źródło). Nagrałem sobie kabaret TEY na HDD w najlepszej rozdzielczości. Potem wszystko na płytkę zmniejszając jakość do SP no i efekt taki sobie. Wczoraj Predator też na HDD na full jakości - na płytke w SP i jest naprawdę dobrze:), nawet z dźwiękiem Dolby Pro L II:). Niestety jeśli będziesz chciał zrzucać materiał z HDD na płykę w najlepszej jakości pozostają ci tylko dwuwarstwowe bo czas zapisu na zwykłej tylko 1h (ale to standard chyba we wszystkich obecnych nagrywarkach).

Sumując II pierwsze tryby są naprawdę OK, o pozostałych najlepiej jak najszybciej zapomnieć (OCHYDA).

Co do Soniaka niestety nic Ci nie pomogę całkowicie nie znam sprzętu. Polecam ostatni miesięczmik Audio-Video z porównaniem siedmiu nagrywarek może tam coś znajdziesz (i tak wygrał LG trochę wyższy model:)

Otóż mój sygnał telewizyjny jest z kablówki . Muszę przyznać ,że jest b. przyzwoitej jakości. Telewizornia z dobrej półki Loewe.

Najlepszy obraz, prawie brzytwę miałem z MŚ z programu Polsat sport Extra. Krótka piłka, to była brzytwa. I nic nie upiększam pisząc to zdanie. Wszystko inne, czytaj inne programy mogły mu po piętach dreptać lub ewentualnie się zbliżać, ale nie za blisko :). To tak na marginesie.

Między innymi dlatego tak drążę temat nagrywarki, aby nie stracić po zrzutkach na HDD lub dyski, jakości obrazu. Na dobry dźwięk nie liczę w tej cenie (jestem raczej stereomaniakiem) i " urzęduję " , że użyję tego słowa na zakładce stereo. Dzięki za wskazówkę o testach w AV , może jeszcze będzie gdzieś się przewalał w kiosku - pędzę. Kilka testów juz przewaliłem w pisemkach, ale wiem z doświadczenia , że nie ma to jak test w domu albo dowiedzieć się z pierwszej ręki w drążonym temacie.

PS napisałeś tryb SP, czy to jest drugi tryb SQ jak piszą w specyfikacji LG ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.