Skocz do zawartości
IGNORED

Pyt. teoretyczne o połączenie optyczne

abadoniusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ile ścieżek audio można przesłać za pomoca wejścia optycznego??

Chodzi o to ze np. mając odtwarzacz HD DVD z dekoderem DD Plus (hd-xa1) i w nim wyjście cyfrowe audio optyczne to jak podłączę pod amplituner pod cyfrowe wejście optyczne to będę miał dźwięk 7.1

Co jeśli dekoder jest w odtwarzaczu ( chodzi mi o system Dolby Digital Plus który ma być standardem na HD dvd i ma mieć 8 kanałów ) natomiast amplituner nie posiada tego dekodera to co się wówczas dzieje?? ( amplituner jest 7.1, chyba niema jeszcze żadnego amplitunera z DDPlus ? )

„usłyszych ich jednak tyle ile potrafi

>zdekodować dekoder w amplitunerze ....”

To informacje ze jakiś tam odtwarzacz potrafi zdekodować jakieś tam systemy dźwięku jest nieistotna tylko ważne jest to co potrafi amplituner?

jeśli dekoder jest w odtwarzaczu to ten odtwarzacz ma wyjścia analogowe, dla każadego kanału z osobna.

Wynikiem dekodowania jest wyodrębnienie ze strumienia danych poszczególnych ścieżek audio

wtedu twój amplituner musi mieć odpowiednia ilość wejść analogowych, objerzyj tylnie ścianki odtwarzaczy które mają wbudowane dekodery posiadają ona tam wyjścia typy cinch dla każdego kanału

Ok To juz wszystko wiem.

O tych wejsciach analogowych wiedziłem, ale ciekawy bylem czy przez cyfrowe to tez działa.

W amplitunerze mam tylko 6 wejsc analogowych wiec niebede miał dzwieku 7.1 :(

Niedawno co kupiłem amplituner i jest to pierwsz mał jak narazie wada ale mam nadzieje ze ten ddPlus bedzie zgodny z DD EX?? Jeden kanał mniej to nie tak źle.

6 wejsc to 5.1

Przez optyka albo coaxiala przesylasz sygnal niezdekodowany - dopiero w ampli jest dekodowanie.

Nie lepiej przeslac coaxem do ampli i tam to dekodowac? Kazdy ampli ma decoder DD, a wiekszosc ma 7.1 (czyli wszystkie Ex).

Jak masz 7 wyjsc na glosniki w ampli to przesylaj sygnal cyfrowo, wtedy uzyskasz 7.1

Może przejść kilka ścieżek dźwięku, a jak to jest kodowane to nie wiem, ale to chyba nie ma znaczenia.

Na pewno może przejść, bo mi co dopiero koleś mnówił. Jak Go spotkam to się zapytam ile max.

Jego karta muzyczna ma wyjście optyczne i mówił, że może przez nie przepuścić 4 x stereo lub 8 x mono.

Przewód optyczny daje bardzo szerokie pasmo. Przesyła się oczywiście cyfrowo, a nie analogowo. Z tego też powodu teorytecznie może wejść mnóstwo sygnałów. Wszystko zależy od sposobu nadawania.

W naszym przypadku chodzi o interfejs S/PDIF i tu trzeba szukać odpowiedzi.

do leonus

pozostaje tylko pytanie co to ma wspólnego z odtwarzaczem HD DVD i Dolbydigital plus, po pierwsze czy ten odtwarzacz zdekoduje sygnał i wypuści go cyfrowo ? wątpię, po drugie czy amplituner przyjmie zdekodowany cyfrowy sygnał wielokanałowy i jak taki sygnał się nazywa

Połączenie cyfrowe (koaksjalne lub optyczne) może przesłać dowolny sygnał cyfrowy, w tym zdjęcia JPG, czy filmy AVI (realne, choć to oczywiście żart). Jeśli chodzi o dekodery, to obecne będą dekodować nowe formaty, ale tylko jako tradycyjne DD lub DTS. Aby uzyskać prawdziwe nowe formaty, trzeba mieć dekodery w odtwarzaczu lub kupić nowy amplituner. Nowe formaty, zapewnią prawdziwe 7.1. Obecnie prawdziwe może być co najwyżej 6.1 (systemy EX). Nowe formaty mają być próbkowane z większym bitratem, więc ich (teoretyczna) jakość będzie wyższa.

ArtS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.