Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Onkyo TX - SR 501E?

tomixx72

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem zestawu Onkyo (TX - SR 501E, DV- SP 501, M-audio HTS 501) chciałbym zmienić kolumny i mam pewną konceppcję, której nie będę podawał aby niczego nie sugerować. Oczekuje na sugestie jezeli będą zbieżne z moim pomysłem ułatwi mi to podjęcie decyzji.

Sprzęcik chodzi w 20 m2, głównie kino, rock.

https://www.audiostereo.pl/topic/28098-jakie-kolumny-do-onkyo-tx-sr-501e/

Muzyczki słucham na co dzień, w zasadzie rocka, troszkę innych gatunków z wyjatkiem muzyki klasycznej (chyba słoń mi nadepnął). Kino od okazji do okazji gdy wypożyczę, czy dostanę dobry film. Proporcje, hmm....70/30 na korzyśc muzyki. Co do budżetu to 2-3 tyś, najpierw chciałbym wymienić fronty, no może łacznie z centralnym.

P>s

zapomniałem dodać, że zestaw uzupełnia sub. KODA SW 1000

cześć

nie słuchałem 501 ale po przesłuchaniu 700 i 8800 to aż strach się bać;)P

skoro ma być to kino i jednocześnie rockowy klimat to na pewno coś z wykopem i wyrazistym brzmieniem i przejrzystością, której brakuje podstawowym zestawom kina domowego.

jedno zaznaczam na początku .. podaje swoje typy kolumn .. jednak nie znam amplitunera i nie wiem jak sobie da radę z kolumnami .. więc może "psu na budę" będzie ta wypowiedź;)

na 20m2 już powinny ładnie zagrać JBL E60 lub E80 zależnie od upodobań ..zarzuca im się czasami "estradowy" styl grania .. Ale czym jest Rock ?;)) Rock to żywioł i estrada to nie styl AMJ to nie Turnau .. powinny ładnie się już wkomponować .. Oczywiście same merty jeszcze nic nie dają! jedynie kubaturę do nagłośnienia i rozejścia sie dźwięku .. wiadoma sprawa, że ustawienie to klucz do cukcesu i nawet te estradówki moga ładnie zagrać .. ważna sprawa to ogólnie pomieszczenie przemyślane tak jak dobór elektroniki .. zresztą co ja gadam masz kino to na pewno eksperymentowałeś trochę ;) a jak nie to zachęcam.

W 3 tysiakach powinieneś też się zmieścić z paradigm serii monitor np. 7v4 + CC370v4 .. moim zdaniem lepsze od JBL ale to jest moje zdanie .. ponieważ lepsze bo lepsze nie ma kompletnie sensu .. uzasadnie wypowiedź tym, że .. w moim odczuciu kolumny Paradigma są jednak bardziej uniwersalne .. w kwestii basu potrafią zagrać dołem przyjemniej bardziej okrągło i tłusto niż JBL ale jednak to nie Altusy i gdy jest utwór rockowy grają zwartym prawidłowym dołem .. różnica dla mnie jest taka, że w decydujących momentach basisko Paradigmów miało większe wyczucie .. potrafiło delikatniej pulsować .. Dynamika wspaniała, której zresztą JBL też wcale nie brakuje .. nie wiem co pisać bo może jest to na darmo ;))) na razie starczy

takie są moje typy .. jest pewnie wiele innych dobrych .. ale te słyszałem .. podobały mi się .. uznaję, że się nadają do rocka .. i je polecam;)

co do E60 jest aktualnie recencja w "Hi-Fi i Muzyka" ale lepiej najpierw posłuchać później przeczytać .. podświadomie te testy często moga wpływać na naszą ocenę kolumn.

pozdrawia FzhutNick:)

Witam

Akurat również korzystam z tego amplitunera i moja propozycja to Wharfedale 8.4 lub 9.5. Wafle 8.4 miałem wcześniej, obecnie 9.5 ( patrz " o mnie'' ).Amplituner mam już kilka lat i jestem bardzo z niego zadowolony ( chociaż przyznam się ,że myślę już o jakimś wyższym modelu )

Coprawda nie słucham rocka , ale brzmienie w innych gatunkach muzyki - super ( instrumentalna, pop i inne) a kino to już wogóle powala potęgą.

Taka tylko sugestia ....... :)

Pozdrawiam

Donbodzio

ok, a co sądzicie o JAMO E855 ? Tu na allegro sa do sprzedania za 1499 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

albo zestaw Koda 51 za 999 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj miałbym juz cały komplet do amplitunera i zmieściłbym się w 1000 zł.

jakieś opinie ? Warto to brać pod uwagę ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.