Skocz do zawartości
IGNORED

dual czy thorens a może inny

darek81-85

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie może dle niektórych wyda się prosta ale ja jestem początkujący więć mam pytanie do słuchania muzyki przeważnie jazzu i klasyki, którą firmę wybrac przy zakupie gramofonu Dual czy THORENS a może cos z polski . czekam na podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/28322-dual-czy-thorens-a-mo%C5%BCe-inny/

może nie mówmy o piniądzach napewno będzie, to używany gramofn bo taki mam zamiar kupić powiedzmy że do 500zł. ale mi bardziej chodzi o polecenie firmy godnej otwarzaniu muzyki jazzowej

Poszukaj wyszukiwarką wszystkiego w tym dziale na temat Duali. Coś mi tak chodzi po głowie że one miały jakieś dziwne mocowanie wkładek czy headshelli,,, był z tym jakiś problem.

Poszukaj!

darek81-85

Zaczalbym z innej strony.

Najpierw zastanow sie jaka wkladka MM czy MC.

Sprawdz ile jestes w stanie wylozyc na wkladke plus preamp do niej (z MM bedzie taniej na poczatek).

Potem sprawdz czy pozadana wkladka jest "obslugiwana" przez ramie ktore jest zamontowane w decku

o jakim myslisz. Innymi slowy sprawdz czy wytypowany gramofon/ramie obsluguje dostepne na rynku wkladki.

Zapomnij o wkladkach uzywanych, chyba ze masz okazje kupic za 30% ceny uzywana wkladke,

ktora mozna poddac regeneracji u vanden Hula albo Benza. jest to raczej droga zabawa, ale oplacalna. sa tacy ktorzy w ten sposob weszli w posiadanie hi-endowych wkladek za rozsadna kase.

Im bardziej uniwersalne ramie, lub gramofon pozwalajacy rozne ramiona montowac tym bardziej 'rozwojowy"

system zbudujesz. W internecie znajdziesz duzo informacji na temat wyliczenia rezonansu wkladka/ramie,

czyli co z czym laczyc. Dla mnie to jeszcze pare mies. temu byla czarna magia:) wiec musisz wykazac sie uporem

i szperac w internecie a z czasem rozkminisz temat.

Prostszym sposobem jest sprawdzenie co ludzie (np. na VinylEngine) podpinaja do konkretnego modelu ramienia/decka, sprzedawca tez udzieli Ci tego typu odpowiedzi.

Czy thorens czy dual? To zalezy od modelu, ceny, okazji itp. Koledzy sporo pisali na forum o tym.

powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.