Skocz do zawartości
IGNORED

jakie komponenty do pudel tonsil zg15c11

Benjamin Braddock

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam pudla tonsil zg15c11( w ładnym stanie) ze zwrotnicami ale bez głosnikow, pytanie moje jakie tam glosniki wmontowac, ja zastanawialem sie nad

niskośredniotonowymi VIFA M18WH-08-08 i wysokotonowymi USHER UA025-10 wiem ze zwrotnica do wymiany tez raczej , pudla maja wymiary(wys35cm, szer20cm, głeb15cm), moj budzet to powiedzmy 600zl, wiem ze cos bym kupil za to ale chce cos zrobic sam, pokuj ma wymiary 5x4 jest dobrze wytlumiony slucham duzo JAZZU ,ELECTRO, AMBIENT, nie zalezy mi na wielkim basie bo nie to jest wazne w muzyce, slucham czesto z vinyli i komputera, kozystam z RAdmora 5102HI FI QUASI QUADRO, wiezy sony rxd5, unitry pw8010, numark tt1510+shure m97xe,

dzieki z gory i mam nadzieje ze nie zasmiecam nic bo to moj pierwszy wpis

pozdrawiam

rozumiem to moze cos pod te pudla byscie mi polecili , a moze znajde stolaza gdzies ale i tak nie mam miejsca na wieksze pudla, no i kosz wzrasta, wiec moze zupelnie inne glosniki?

a moze to tylko mi sie wydaje ze sa w dobrym stanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13398-100005974 1170300749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troche wieksze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obudowy zeczywiscie sa w niezlym stanie

mozna zrobic tak

kupic dobre przetworniki ( np wybrane przez ciebie vifki)wlozyc do tych obudow pograc jakis czas potem te obudowy do kosza i dla dobrych glonsikow nowe ladne obudowy

sprawdz jakie tam sa podfrezy to zobaczy sie co by tam dalo sie wlozyc

no i wazna rzecz ilosc litrow w sordku !!

wiec tak patrze i na moje oko maja gdzies 10-12 litrow i pomyslalem tez o takich sredniotonowych W170SC visatona

i wysokich takich ushera UA025-10, ale nie wiem jak by to gralo w takich podelkach , pozostaje sprawa zwrotnicy, zwrotnice sa i sie zastanawiam czy daloby sie je jakos przerobic, dozuce ich zdjecia i opis, moze ktos powie co mam zrobic z tym fantem...

Ukryta Zawartość

post-13398-100005968 1170300760_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dokladnie taki opis,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym dal jako niskotonowy np Tesle TVM ARN 165-05/4 lub 8 ohm. I do tego jakis ciekawy tweeterek np: Vifa Xt 19TD lub Visaton G20SC. Zwrotnica do tego oczywiscie musi byc nowa - ale tu jak zwykle ja nie duzo wiem. Skrzynki bym oszlifowal potem okleil ladnym fornirem i na koniec zrobil jakies ladne standy.

pzdr

Temat zwrotnic to jeszcze dla mnie troche duzy problem. Ale w teorii zaproponowal bym zostajac przy mojej propozycji glosnikow: dla Tesli zwrotnica I-go rzad elektryczny gdyz z obudowa zamknieta powinien wyjsc ladnie II-i rzad akustyczny. Trzeba by jeszcze zaprojektowac korektor impedancji. Dla wysokotonowego zwrotnica II-go rzedu plus tlumik by wyrownac efektywnosc glosnikow. Niestety nie mam sprzetu by odpowiednio dobrac wartosci elementow ale mozna by sie posluzyc wzorami jako pkt wyjscia, a potem dostrajac. W sumie ta zwrotnice co masz to wydaje mi sie ,zeo na jest wlasnie pierwszego rzedu dla niskotonowego i drugiego dla wysokotonoego + szeregowo rezystor by stlumic tweeter bo w tych kolumnach siedzial kiedys tonsil GDN 16/15 + GDW 9/15, a gdn mial bardzo mala skutecznosc. Ale tu niestety wiecej nic nie pomoge bo to dla mnie za trudna materia, a ja jak narazie zdobywam wiedze. Na tym forum jest duzo specow wiec napewno cos ciekawego ci zaproponuja.

Miałem kiedyś takie kolumnienki ale na oryginalnych glosnikach polecam Ci nic nie zmieniać kupić Tonsilowskie głośniki i na pewno Ci dobrze zagraja do tego jakieś stojaczki.

Jesli chcialbys tu wsadzic Tonsile to w zasadzie mozna by nic nie zmieniac zwrotnicy ewentualnie skorygowac efektywnosc glosnikow. Ale glosniki, ktore by tu podeszly to tylko GDN 16/30 8 ohm i GDW 9/15/6. Reszta nie pasuje do zwrotnicy bez wiekszych przerobek. Miale te kolumienki jak i ZG10-c i wiem, ze wstawienie tych tonsili nie wymusza ingerencji duzych w zwrotnicy. Ale moze chcialbys wlasnie zmontowac na innych glosnikach co pewnie da ci wiecej frajdy.

nowlasnie o to mi chodzi zeby zmienic glosniki na mocniejsze, wiem ze skrzyka nie nadaje sie za bardzo ale cos musze zmienic bo glosnikow nie mam seryjnych mam tylko pudla i zwrotnice, wiec moze zamiast kupowac seryjne lepiej wymienic na inne, rozumiem ze koszta rosna, ale nie ma nic za darmo, czekam na propozycje moze ktos ma podobne litrazowo skrzynki moze trzeba bedzie zrobic bass reflex, czekam na jakies konkrety mysle ze poza estetyka, na przetworniki i zwrotnice mysle tez o zaciskach moglbym wydac okolo 600-700zl

Z tą pojemnością 10 litrów to chyba niezupełnie tak jest.

Benjamin Braddock w pierwszym wpisie podał wymiary skrzynek. Sądzę, że są to wymiary zewnętrzne.

A jeżeli tak, to ZEWNĘTRZNA objętość skrzynek wychodzi 10,5 litra.

W takim razie pojemność (wewnętrzna) musi być sporo mniejsza.

Jeżeli ścianki mają grubość 2 cm, to pojemność wewnętrzna wychodzi ledwo ok. 5,5 litra.

Dla grubości ścianek 1,5 cm - pojemność ok. 6,5 litra.

Janusz z Torunia

a widzisz i masz racje to moje niedopatrzenie bo liczylem tak na oko , ale nie wziolem tego poduwage ze licze zewnetrzny litraz ze scianami

nizla kiche odwalilem

wiec moze cos pod ten litraz da sie wmontowac

Z tymi Teslami to przesada. Jeśli już to zamontuj prawdziwe audiofilskie przetworniki Tonsila, podobnie jak w hiendowych kolumnach Totem Mite. Zaoszczędzisz jakieś 7 kzł (jesli dobrze pamiętam ceny- HiFi 6/2006) a rezultat powinien by ok/

Pozdrawiam

Dlaczego przesada z Tesla?! to dobry glosnik bardziej mi podchodzi brzmieniem niz oklepany arn 150 - ale to kwestia gustu. Co do tego audiofilskiego :) Tonsila to nie wiem czy nie bedzie mial kolega problemow ze zdobyciem chociazby GDN 13/40/2 chyba, ze chlopaki z forum organizuja jeszcze zamowienia na komplet do totemow. Druga sprawa koszta - wszystkie elementy moga wyjsc powyzej zakladanego budzetu.

dlaczego od razu nazwac ryzykiem :). hehe. Jak juz cos zmontujesz to daj znac czy ci sie podoba czy nie - duzo ludzi pytajaych o porade niestety nie daje znac cos wykombinowalo i przez to czlowiek nie wie czy dobrze doradizl czy zle.

pzdr

GDW9/15 juz chyba nie kupisz, zamiast nich mozesz użyć nowsze GDW9/60 lub tanią kopółkę (Visaton SC10N), a z GDN16/30 musisz liczyć się z tym, że za dużo basu to on nie ma i potrzebuje w tym zakresie mocnej korekcji (najlepiej aktywnej), ja wolałbym tam GDN13/40 lub inny pasujący wymiarami głośnik z bardziej miękkim, gumowym a nie piankowym zawieszeniem.

gdw 9/15 kupi bez problemu koszt to 26-28zl. Ale faktycznie moze lepiej kupic GDW 9/60,15. Co do GDN 13/xxx ten glosnik utopi mu sie w samym otworze po GDN 16/12 . Chyba zeby kolega dorobil brakujace parenascie mm z jakies masy plastycznej np szpachlowki drewnianej takiej naturalnej z dodatkiami wiorek drewnianych lub cos podobnie wytrzymalego na rozprezenia i wiercenia, bo tu nie obejdzie sie przy gdn bez zmian otworow na sruby.

dzieki za rady , napewno dam znaki i zdjecia jakies zrobie, a powaznie to moze byc problem z otworami na sruby?

nie dobrze bo myslalem ze bedzie okej , a co do basu to tak kurcze lubie go ale da sie zyc przeciesz bez basu , chodzi mi ogolnie o wlasciwosci grania

pozdr

jesli zastosujesz GDN 13 jak pisalem powyzej bedziesz musial wiercic nowe otwory pod sruby mocujace, a pozatym wpadnie ci w dziure- on ma 137mm srednicy zew, a otwor masz po GDN 16 wiec na dzien dobry otwor powinien miec cos ok 138-140mm.

Bas basem - z GDN16/30 Tonsila w takiej obudowie wiadomo duzo go nie bedzie ale przeciez zawsze takie kolumienki mozna podstawic blizej sciany i bedzie zysk na basie. Po za tym wazna jest reszta pasma. Bas w takiej obudowie powinien ci grac od ok 70Hz. "Braddock bierz sie do dziela !!!"

-->Benjamin Braddock, tak jak pisał Stodal GDW9/15 (któreś) znajdziesz za 26zł -28zł, opółaca się kupić za te pieniądze, warunek - nie za sztukę ale za parkę nowych (ew. nieużywanych).

Jak chcesz to mogę Ci oddać parkę GDW9/15/5 (srebrna nakładka przeciwpyłowa i kosz częściowo otwarty, jak w np. GDM10/cośtam stosowanych w SPACE86).

jeszcze jedno pytanie bo na dniach zamawiam glosniki

czy ktos moze mi powiedziec lub moze slyszal ten glosnik TVM -ARV-104-64-8

przyznam sie ze nad tym sie zastanawialem zamiast tego tonsila GDW 9/15/6,8

bo srenioniskotonowy to dam taki GDN 16/30,8 Tonsila

i czekam na ostateczne spostrzezenia bo jak mowie zamawiam na dniach

dzieki z gory

ja nie slyszalem zadnej wysokotonowki Tesli - ale zbiera pochlebne opinie. co do GDW to jestem w stanie powiedziec, ze glosnik jest dosyc detaliczny i w miare wiernie oddaje dzwieki. Rzadko mozna w nim uslyszec sybilanty, ja akurat za tym zjawiskiem w muzyce nie przepadam. Jesli zastosujesz GDW to trzeba bedzie tylko go odpowiendio dopasowac skutecznoscia z GDn, natomiast Tesla bedzie wymagac wiekszej korekcjii na zwrotnicy co moze nie dac odpowiedniego rezultatu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.