Skocz do zawartości
IGNORED

jakie komponenty do pudel tonsil zg15c11

Benjamin Braddock

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec prace sa wstadium kosmetycznym , mam juz deski wyciete dziury na srednie tony , wyczyszczone pudla w srodku i z zewnatrz, czekam na glosniki i startuje, mam nadziej ze jak zrobie zwrotnice(z wasza pomoca) to pierwsze efekty beda w srodku tygodnia mysle,

bo sprawa jest tego typu :

-albo bede niecierpliwy i podlacze wszystko pod stare zwrotnice(a tego nie chce)

-opcja druga beda zwrotnice dokladnie pod te przekazniki (beda efekty) ale to moze potrfac do 2 tygodni

GDN 16/30, a GDN 16/15 to zupelnie inne parametry, w starych radioamatorach itp gazetkach mialem gdzies parametry 16/15. 16/15 byl jakims glosnikiem, na licencji Pioneera pamietam, ze glosnik mial marna efektywnosc. Sluchalem tych kolumienek na co prawda regenerowanym 16/15(papier i pianka) ale kiepsko to brzmialo w porownaniu chcociazby do ZG10c z GDN16/10 badz GDN16/12. Moim zdaniem pod ta zwrotnica co poprawil Molibden bedzie to gralo naprawde w porzadku.

Benjaminie - schemat pod te glosniki masz powyzej we wpisie kolegi Molibdena. GdW 9/15/9 -> ta 9 oznacza jakas forme wykonczenia glosnika np czarny kosz albo jaka inna nakladka przeciwpylowa(np GDM) itp. Wiec nie ma parametry beda te same czy to bedzie GDW9/15/6 czy/5 itp. Co do GDN 16/30/8-> 8-oznacza impedancje glosnika. wiec spokojnie mozesz juz brac sie do roboty.

myslalem ze w wysokich tonach to tez zmiana impedencji, ale jak tak mowisz to jestem spokojny!

czy moglbym kogos prosic o zrobienie listy "produktow" jakie to maja byc zeby to zlutowac.

ps.jaki Ja upierdliwy musze byc:-)

Ten GDN ma kłujący pik koło 4kHz, poza tym średnica ma w nim za dużą efektywność i dominuje nad basem. Dlatego warto go ciąć IIrz. niżej, żeby podział z GDW wypadł ok. 3kHz, to załatwi problem "dziury", piku i basu. A ten kondensator pomoże to uzyskać. W każdym razie kondensator w części wysokotonowej możesz dobrać na słuch - nie wiem czy Twój GDN ma 4 czy 8ohm. Przy 4ohm cewka powinna miec około 0.47-0.56mH a kondensator 10 lub np 10+6.8uF równolegle. Efektywność wysokotnowego też może będze trzeba zmieniać (np GDW9/60 8ohm ma 94dB i równniejszą rachakterytykę niż 9/15) dodając rezystor równolegle do głośnika, zeby powstał L-pad.

W oznaczeniu GDW 9 odnośi się do średnicy, 15 to moc a cyfry 3, 5, czy 9 to kolejne wykonania i ulpeszenia.

Do GDN 16/30 pasuje mocowo do tej obudowy GDW 9/60 (wersja 8 ohm), 9/15 może być za słaby.

Aha, zamieniłbym wartośc cewek, dla wysokotonowego dał 0.33-.036mH, a dla niskośredniotonowego tą 0.53mH (to wartość dla głośnika 4 ohm, drut min. 0.7mm, a RDC najlepiej

-->Stodal, nie mieszajmy człowiekowi w głowie.

W oznaczeniu (przykładowo) GDN16/30/8:

Głosnik Dynamiczny Niskotonowy 16cm średnica kosza / 30 wat mocy / wersja-wykonanie 8 (a nie impedancja, ta jest zapisywana jeszcze dalej).

Warto było jeszcze powiedzieć co do mocy, że nominalna jest podana tylko dla głośników niskotonowych, niskośredniotonowych, szerokopasmowych (GDS) i tzw. uniwersalnych (np. stosowane w radiach i telewizorach głośniki GD).

Natomiast w średniotonowych (GDM) i wysokotonowych (GDW, GDWK i GDWT) moc jest w rzeczywistości dużo mniejsza (to co jest podane uwzględnia że jest podcepiona zwrotnica).

Następna sprawa, wersja kolorystyczna nie jest zaznaczana na głośniku (np. GDWK7/50 mają te same oznaczenie czy są z czarnym czy srebrnym koszem).

Ostania liczba ma znaczenie co do parametrów (wspomniane wyżej GDW7/50 - różnią sę od siebie mocą w zależności właśni od trzeciej liczby).

W głośnikach GDW9/15 różnice są następujące (mówię o tym co zauważyłem że tak powiem na wierzchu):

GDW9/15 (czy 9/15/2) ma najmniejszy magnes ze wszystkich (na dodatek umieszczony w metalowym kubku)

GDW9/15/3 ma największy magnes (nakładka przeciwpyłowa najczęściej z żółtobrązowego przejzystego plastiku)

GDW9/15/5 magnes trochę mniejszy niż w GDW9/15/3 (dodatkowo różni się czarną nakładką przeciwpyłową i takiegoż koloru pierścieniem naokoło membrany, dodatkowo różni się od pozostałych 2 parami otworów w tylniej części kosza - widać przez nie gąbkę)

GDW9/15/9 - zewnętrznie to samo co GDW 9/15?5, ale z inną (srebrną) nakładką przeciwpyłową i brakiem tych otworków w koszu.

-->Benjamin Braddock, u Ciebie będzie GDW9/15/5 a nie GDW9/15/9

Lt_Bri:

"[...] a 2,2uF kondesator w szereg z wysokotonowcem nie starczyłby za zwrotnicę? [...]"

Ja też kiedyś miałem takie kolumny Tonsila (inne, niż te Twoje), w których za całą zwrotnicę robił jeden kondensator.

Ale zapewne nie dla każdych głośników coś takiego wystarczy.

Janusz z Torunia

mam dobre wiadomosci

pierwsza to taka ze mam glosniki

druga ze pasuja pod stare mocowania idealnie

i takie nieprofesjonalne pytanie z mojej strony , bo podlaczylem tak na chwile pod stara zwrotnice nowe przetworniki i dupa naormalnie cicho to i trak zupelnie bez basu, ale nie zrazam sie bo beda inne zwrotnice i mam nadzieje po podlaczeniu i wytlumieniu odpowiednim bedzie lepiej

jak myslicie?

Benjamin - a ty wlozyles glosniki do skrzynek :) hehe.?

A czy napewno dobrze podlaczyles kable bo moze pomyliles sie i filtry zamieniles na glosnikach, nie mowiac juz o blednej polaryzacji glosnikow przynajmniej niskotonowych.

proponuje zebys dal kondesator na wysokie 3,3 nie wiecej, bez cewki ,a na bas- sredni 1,8-2mh moze wreszcie zlapiesz jakas barwe a nie znieksztalcenia, kondesator rownelegle na srednim moze byc 10mikro

kiedys uczylem sie na takich samych ))

pozd

podlaczylem dobrze, wsadzilem w skrzynki ale zdaje sobie z tego sprawe ze z tymi starymi zwrotnicami i nie wyscielonymi pudlami gralo tak slabo, zrobilem to tak tylko zeby sprawdzic to i podlaczylem pod wzmacniacz Unitry PW8010 no i mizertnie to gralo i cicho tez , a nie chcialem glosno brac na wzmacniaczu bo moze bym cos spalil

nie wiem

ale troche mam juz mentlik w glowie bo w koncu nie wiem czy elektronik co bedzie robil zwrotnice zrozumie o co mi chodzi( wydrukowalem uklad zwrotnicy i spisze zaraz co napisaliscie moze cos podola chlopak)(ma okolo 50lat) i chyba dam mu stare zwrotnice moze da sie je przerobic...

a jednak glupi bylem i zle podlaczylem!

nie moglem wysiedziec i pozmienialem kabelki i teraz gra nawet pod stara zwrotnica nie kiepsko!!!

jakbym jeszcze wygluszyl , dokrecil, a jak bezie deska to wysokiton zrobie zamkniety miedzy jedna deska a drugą i bedzie super!!! podlacze nowe zwrotnice i

panowie chyba o to mi chodzilo!!!

-->Benjamin Braddock, kilka rad co do mocowania tych głośników:

-w starych tańszych tonsilach głośniki były przykręcane wkrętami, w ciut droższych śrubami -> wtedy skrzynki miały zamocowane od środka wpusty w postaci tzw. "podkładek pazurkowych" (w którychś Zg40 wykonane bodaj z mosiądzu).

Ze względu na wiek płyty i własną wygodę warto wpusty zastosować jeśli ich brak.

-będziesz musiał dać "podkładki-uszczelki" między obudowy a kosze Twoich głośników, a te są dość cienkimi wytłoczkami blaszanymi więc nie każda "uszczelka" będzie się nadawać (przy np. lanych GDN16/10 można było zastosować gąbkę samoprzylepną do uszczelniania okien - ale tu spowoduje pofałdowanie kosza podczas przykręcania).

Najlepiej aby to była cienka pianka (jest bardziej zbita i mniej ściśliwa od gąbki etc.) ew. guma (stosowana w niektórych starszych tonsilach - ale gorsza od podkładek piankowych).

Rada ze starej knigi Witorta, skrzynki mają być szczelne, ale nie hermetyczne (tą drobną nieszczelność zapewni Ci zamontowany fabrycznie przepust na kabel głośnikowy).

rozumiem, dzieki

ale nadal sie zastanawiam nad druga deska czolowa

pozatym te wpusty w postaci tzw. "podkładek pazurkowych" sa w moich plytach , ale nie wiem juz czy zrobic te deski bo czuje ze lepiej by to sie prezentowalo a tym bardzej gralo jesli zamkna bym wysoki ton

druga sprawa czytalem troche o wytlumieniu i nie wiem czy wylozyc scianke gambka i wsypac luzem wate pocieta , czy tylko wata wylozyc sciany i luzem trochy wrzucic?

Pokombinuj, ale rób to tak aby:

1)Materiał wytłumiający nie "walał" się swobodnie w obudowie, a to po to żeby:

2)Nie dotykał membrany głośnika niskośredniotonowego.

Zacznij od lekkiego wytłumienia (zwiększaj/zmniejszaj je aż uzyskasz satysfakcjonujący Cię dzwięk).

co do uszczelnienia, mozesz dac zwykla gabke do okien, podklej ja na rancie glosnika tzn od spodu ta czescia co przylega na kosz - nie trzeba chyba tego tlumaczyc. Wytlumienie, wystarczy wylozyc do okola obudowe gabka, a reszte wypchac jakas luzna tkanina np wata badz watolina na allegro tego pelno. Kabel wychadzacy z kolumny - dobrze jest uszczelnic szpare pomiedzy nim, a obudowa. Ewentualnie zaloz jakis terminal glosnikowy.

Co do odlsuchu to mam nadzieje, ze masz dobrze rozstawione te kolumienki bo bez tego ani rusz uzyskac namiastke jakiegos porzadnego odsluchu. I druga sprawa wy***b (przepraszam za slowa :)) ten wzmacniacz Unitry Pw 8010 - tego nawet nie mozna nazwac wzmacniaczem. Skombinuj cos lepszego i wtedy porownaj.

pzdr :)

-->Stodal, problem w tym że gąbka do uszczelniania okien tu się nie nada (szczególnie do GDW9/15).

Podczas dokręcania kosz przy samych wkrętach/śrubach mocniej będzie dociągnięty a połowie drogi między nimi będzie wybrzuszony o kilka (2-3) milimetrów (niestety sam kiedyś to przećwiczyłem przy takich głośnikach).

z GDW sie zgodze bo kosz jest zbyt waski umnie jest pod nim kawalek filcu. Co do GDN 16/30 na bank mozna to zastosowac bo mam ZG25c i wlansie taki rodzaj uszczelnienia zastosowalem tam w glosniku.

zgadza sie GDW jest za waski i dlatego napewno zmienie deke przednia i wtedy bedzie wszystko okej , bo tak to bardzo nie elegancko wyglada

zaraz dodam zdjecia jak to wyglada teraz, a mam nadzieje ze na dniach bedzie pudlo gotowe z deska na przodzie i oklejone fornirem

ale juz w takim stadium gra bardzo ladnie, dobre wysokie i srednie tony troche gorzej z niskimi ale im glosniej biore tym wiecej sie ich pokazzuje,

mysle ze nowa zwrotnica to zmieni pozdrawiam

zamieszczam zdjecia swoich Zg10c. Jak widac pod GDW jest filc(byl tu chyab orginalnie), a pod GDN 16/12 podkleilem gabke do okien.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6647-100005388 1170301685_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moje tak w tej chwili wygladaj , ale bedzie lepiej

Ukryta Zawartość

post-13398-100005386 1170301688_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->Stodal, śliczne skrzynki, a nie myślałeś żeby z powrotem tam wsadzić GDN16/10 (prześliczny głośniczek, cięzki kosz lany z luminium, całość skręcana/nitowana zamiast klejona :) ).

Co do gięcia się kosza w niskośredniotonowym to... niestety, w całej okazałości zobaczysz to dopiero w prymitywnych skrzynkach bez podfrezowań.

Tak przy okazji, jak GDN16/12 się sprawuje w porównaniu z GDN16/10?

Lt_Bri: jeszcze nie sa sliczne dopiero beda, bo bede kladl fornir i robil standy bo jak widac narazie stoja na poleczkach - sa zle ustawione za wysoko. Mam jeszcze 4szt GDN 16/10 graly tu wczesniej ale w porownaniu do GDN 16/12 tego ze zdjecia wypadaja blado, druga sprawa to, ze maja 10W no niestety glosnosc z nich mnie nie zadawalala(naped Radmor 5412). Po trzecie 16/12 spokojnie wytrzymuja moc 35W(Radmor 5412) w tej obudowie, a przeciez maja tylko 12W.

-->Stodal, może ten fornir odratuj, przetrzyj je delikatnie, zawoskuj.

Mam w podobnej okleninie Zg10 (tyle że na GDS20/10), i mimo że fornir jest w gorszym stanie, to mam zamiar go odratować (niestety są od słońca gnieniegdzie odbarwione i mają ostro obtarte narożniki, więc chyba przed woskowaniem potraktuję je jakąś ciemniejszą bejcą).

Słuchaj, mam do Ciebie prośbę, czy mógłbyś zrobić fotkę swoich GDN16/10 i ją tu wkleić (chciałbym zobaczyć z którą wersją magnesu są - mniejszy/większy, nitowany/skręcany).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.