Skocz do zawartości
IGNORED

Podł. DVD (5-pin RGB) do monitora CRT

Espace

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu poszukuję rozwiązania problemu podłączenia odtwarzacza Denon DVD-2800mkII do monitora komputerowego CRT 21' Sony G500. Problem polega w głównej mierze na tym, że oba urządzenia są raczej niezłej klasy i by uzyskać maksymalną jakość uparłem sie by zrobić to jednym przewodem wychodząc z DVD Scartem z sygnałem RGB i podłączając do wejścia RGB we wspomnianym monitorze. Wejście jest 5-pinowe - (R, G, B, HD, VD) i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Nie znalazłem też nigdzie stosownego kabla.

Supernianiu, pomocy...:-)

Przejście ze SCART na RGB nie musi odbywać się za pomocą ani 5-ciu, kabli. W sygnale RGB Video nie ma żadnej synchronizacji. Takowa występuje tylko w (podłączeniu komputerowym) RGBHV.

W tym przypadku potrzebny jest trzyżyłowy kabel, nalepiej (choć niekoniecznie) z ekranem

dla każdej żyły

Kabel SCART -> 3xcinch jest w tym przypadku uniwersalny.

piny w scart:

Czerwony sygnał - pin 15

Czerwona masa - pin nr 13

Zielony sygnał - pin nr 11

Zielona masa - pin nr 9

Niebieski sygnał - pin nr 7

Niebieska masa - pin nr 5

Hmm... Niezależnie od tego czy to dobrze czy źle (o słodka nieświadomości), podłączyłem kiedyś do tegoż monitora pod wejścia R,G,B sygnał z DVD component trzema kablami chinch. Na monitorze obraz był jak w matrixie, z zieloną dominatą ale wydaje mi się, że jeden z kolorów był odwzorowany prawidłowo. Nie pamiętam tylko który, chyba niebieski. Dobrze, że sprzęt to wytrzymał...

No ale generalnie oznaczało by to, że jeśli nie trzeba osobnego sygnału z synchronizacją to można by zastosować "sklepowy" kabel RGB/SCART. Napisałem, że nie mogłem znaleźć odpowiedniego 5-sygnałowego ale 3-sygnałowy powinien znaleźć się chyba w każdym sklepie :-) Prosiłbym tylko o potwierdzenie czy "standardowy" kabel RGB/SCART mogę zastosować w moim przypadku bo jeśli już to chciałbym kupić dobrej jakości a niestety nikt ze znajomych nie posiada takowego dla upewnienia się.

Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.