Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry zestaw stereo micro/mikro/mini??

yacho

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkującym audiofilem o niezbyt zasobnym budżecie. Poszukuję dobrego zestawu stereo w rozsądnej cenie. Musi być on mały, bo mam mały pokój (2x4m) i za mało miejsca żeby postawić normalne klocki i podłogówki. Słucham bardzo różnej muzyki (np. Massive Attack, Air, Ania Dąbrowska, DM, Angie Stone, Evanescence, Gorillaz, Korn, Linkin Park, Sting, Clapton, Led Zeppelin, RAM, Three Doors Down, Bob Marley, rapu, popu…długo by wymieniać) – lecz najczęściej Pink Floyd. Miałem zestaw Panasonica (kupiony 10 lat temu), ale padła mi elektronika, kolumny ostały się. Mam 2 koncepcje kupna sprzętu:

PIERWSZA: kupić sobie zestaw z głośniczkami:

>>Pianocraft e410 [polecane/znane na forum] (2kzł).

Nie myślę o „e810” bo:

1)nie kupuję sprzętu do oglądania filmów, tylko do słuchania muzyki.

2) ponoć CD jest lepsze niż DVD – jeśli chodzi o słuchanie muzyki - bo został stworzony tyko w tym celu, a nie przy okazji jak to ma miejsce w przypadku DVD.

3) nie da się słuchać muzyki nagranej na DVD.

>>Onkyo CS-515 (1,7kzł)

:::

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Denon D-F102 (2,5zł)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DRUGA: zostawić sobie te głośniczki („pierdziawki”), które mam, na jakiś czas (a np.za rok dokupię sobie jakieś fajne np. JMLab Chorus 706 s), a na razie kupić sobie samą elektronikę.

Zastanawiam się nad kupnem:

>> Teac PD-H300 MkII + Teac A-H300 MkII (2,2 kzł)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> i ewentualnie inne zestawy

> Teac CR-H225 (1,5 kzł)

> Marantz CR401 (1,6 kzł)

>Ewentualnie poczekać aż pojawią się w sprzedaży nowe modele Teaca z serii 300MkIII

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o tych zestawach, jak grają, jak się ma cena do ich jakości, i jak porównalibyście je do Pianocrafta (jest b. dobrze znany i lubiany). Osobiście słuchałem e810 i 2-segmentowy zestawik Teac’a. Innych zestawów nie słuchałem bo nie miałem możliwości i nie wiem jak grają. Różnica dźwięku między Yamahą i Teac’iem jest, ale też jest i w cenie. I czy warto wydawać prawie 2x więcej $.

PS. Jestem staromodny i nie kupuję elektroniki w Internecie – wolę w sklepie – stąd ceny może troszkę wyższe niż na np.Allegro.

I kolejne pytanie czy te moje głośniki, które mam dałyby radę z tymi Teac'ami/Marantz'em (czy może coś się spali czy co [nie mam zielonego pojęcia]). Czy da się je podłączyć?? Oto ich parametry:

>>Trzydrożne, trzygłośnikowe, z otworem bass-reflex

>>Głośnik

-niskotonowy 14cm, stożkowy

-średniotonowy 6cm, stożkowy

- wysokotonowy piezoelektryczny

>>impedancja 4 ohmy

>>moc wejściowa 80 W (moc muzyczna), 40W (moc DIN)

>> poziom wyjściowego ciśnienia akustycznego 86 dB/W (1,0m)

>>częstotliwość podziału 1,5 kHz, 10 kHz

>>zakres przenoszonych częstotliwości 45Hz-22kHz (-16 dB)

I co wy o tym wszystkim myślicie? Z góry dzięki za rady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29015-dobry-zestaw-stereo-micromikromini/

Parametry tych głośniczków Panasonica to porażka. Poza tym z doświadczenia wiem, że takie mariaże kolumienek z miniwieży z sensowniejszą elektroniką niewiele dają , więc w grę wchodzi wyłącznie wariant I - kup kompletny zestaw. Co do Twojego obstawania przy nowym sprzęcie, to bardzo złe nastawienie, choć charakterystyczne dla każdego początkującego audiofila.

Bezwzględnie weź pod uwagę 2nd-handowe klocki i skrzynki. Najpierw posłuchaj dobrze zgranego zestawu za 2,5-3 kzł z drugiej ręki i porównaj go z mini wynalazkami Denona czy Yamahy. Gwarantuję, że będziesz w szoku - oczywiście pozytywnym. Jesli obawiasz się, że sprzęt używany=sprzęt zajechany, to nie ta branża. Audiofile traktują swoje systemy jak skarb i właściwie jeszcze nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, by ktoś po 1-2 latach doprowadził sprzęt do stanu, w którym widać ślady używania. Niezbyt leciwe klocki (2-4 lata) z drugiej ręki różnią się od tych stojących w sklepie tylko tym, że są wygrzane.

Przemyśl to gruntownie. Co do marek w Twoim budżecie - polecam coś z NAD`a lub/i Marantza, ewentualnie Denona - ale on lepiej trzyma cenę, więc nie przyoszczędzisz za bardzo. Omijaj raczej CA - to masówka przeciętnej jakości.

Pozdrawiam

Witam,

Nie odniosę się może bezpośrednio do proponowanych zestawów ale generalnie chciałbym podzielić się uwagami na temat użytkowania minizestawów.

Przez ostatnie kilkanaście lat oprócz zestawu "pełnowymiarowego" miałem w domu zawsze jakiś zestaw mini-midi. Bywało Sony, kilka Denon-ów, Onkyo. Każdy z nich został zakupiony "z zaufanej drugiej ręki" bez dedykowanych kolumienek i dopiero później dobierałem zestaw głośnikowy. Z mojego punktu widzenia taka "polityka" pozwalała stosunkowo tanio skompletować cały zestaw bez ryzyka związanego z narzuconym przez producenta zestawem głośników. A że w domu zawsze jakieś nieużywane kolumny stały to nawet fajnie było sobie czasem pokombinować z konfiguracją. Po przetestowaniu ok. 10 zestawów mogę subiektywnie :-) ocenić, że najtrudniej zawsze było mi się rozstawać z zestawami Denona. Nigdy mnie nie zawiodły pod względem reprodukcji dźwięku i zawsze prezentowały umiejętności daleko przekraczające wymiary obudowy. Teraz też właśnie mam do sprzedania zestawik D-M03 Denona i serce mi pęka choć z drugiej strony nowe zestawy D-F88 i D-F10 już cieszą oko... :-)

Pozdrawiam

"miniwynalazki stereo" Yamahy mogły by Cię zaskoczyć Rolandsinger ;). Z uwagi na to, że pokój jest ultramały, dorosłe zestawiki mogą się w nim nie rozwinąć... Polecam oczywiście pianka w ciemno (jedyne co z mini i możesz używany - nawet 300, jedna uwaga - głośniki pianka plują basem DO TYŁU, więc trzeba pokombinować z ustawieniem) lub DOBRZE dobrany, dorosły zestawik z drugiej ręki ale NAJPIERW wybierz dobre głośniki a później pod to kompletuj resztę. Najlepiej poproś o pomoc kogoś z doświadczeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.