Skocz do zawartości
IGNORED

Moja Pierwsza Kolumna/Sub

wronka

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż planuje zrobić moja pierwsza kolumne,którą to ma być sub,chciałbym zrobić na razie cos najtańszym kosztem aby potem nie płakać że cos popsułem:P.Myśle o głośniku Tonsil GDN 20/40 i obudowie z płyt mdf o grubości..właśnie jakiej?18 mm?.Co będę potrzebował do złączenia płt w całość oraz jaki kabel do środka,czy musze coś jeszcze zamontować pomiędzy głośnikiem a wyjściem w obudowie?Dziekuje za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/29068-moja-pierwsza-kolumnasub/

do łączenia płyt najlepiej wikol plus wkręty regipsowe co kilka centymetrów. Nie potrzebujesz wtedy nawet ścisków stolarskich. Nie wiem jak duża będzie obudowa tego głośnika ale do suba warto dać wzmocnienia wewnętrzne zapobiegające drganiom ścianek i poprawiające stabilność całej konstrukcji. Jeśli chodzi o grubość płyt to może być 19mm. przy dodatkowej kratownicy w środku powinno być ok nawet przy większych objętościach. poza tym jest już kilka wątków na ten temat na DIY. wyszukiwarka rządzi;-)

wronka, 24 Paź 2006, 16:30

>Otóż planuje zrobić moja pierwsza kolumne,którą to ma być sub,chciałbym zrobić na razie cos

>najtańszym kosztem aby potem nie płakać że cos popsułem:P.Myśle o głośniku Tonsil GDN 20/40 i

>obudowie z płyt mdf o grubości..właśnie jakiej?18 mm?.Co będę potrzebował do złączenia płt w całość

>oraz jaki kabel do środka,czy musze coś jeszcze zamontować pomiędzy głośnikiem a wyjściem w

>obudowie?Dziekuje za pomoc

Proponowałbym dopłacić to Tonsila 20/80/2, to bardzo dobry głośnik. Poszukaj używki.

Jeśli obudowa będzie ok.30l, to 18 (Z MDFu chyba jest 19mm) wystarczy. Ew. możesz dać jakieś wzmocnienia, wieniec, itp. Kup dobry klej do drewna, choć może być i wikolowy. Wkręty gips.-karton. - wbrew pozorem wcale nie trzeba zużyć 200szy. na jedno pudło :-) Do takich głośników to zwykły kabel OFC o przekroju 2,5mm2.

Nie wiem, o co chodzi Ci z tym ostatnim pytaniem. Sub ma być aktywny czy pasywny? Jeśli pasywny, to koniecznie filtr DP, bo zadaniem suba jest granie dolengo pasma.

Powodzenia.

ale wazne ze w pokoju ponad 20 m2 zaczyna gubic to duzych pomieszczen

abitniej i dalej nie za drogo mozna uzyc sls 8" albo jak wiecej pokoju to 10 " sa tez inne propozycje jak BSW ( chyab tak sie to pisze ) aletego nie znam wiec nie wypowiadam sie

Przy skrecaniu uwarzaj na płyty bo MDF "lubi" sie rozszczepiac więc- pierwsze wikol,potem wiertło ,potem wkret-zaoszczędzisz sobie roboty z późniejszym szlifowaniem nierówności....

A tak na marginesie-na suba przynajmniej MDF 22mm......

Bardzo dobry pomysł z tym wierceniem. właśnie robię tak samo z moimi monitorami (znaczy monitorami kolegi).

Co do grubości... przy objętości 35l (tyle pasowałoby dać na GDN 20/80/2) moim zdaniem wystarczy 19mm bo.. jest łatwo dostępny. z 22mm jeszcze się chyba nie spotkałem w sklepach typu castorama itp.

Druga sprawa to twój pokój. z opisu wynika że masz 12 mkw więc trzeba się będzie pobawić ze strojeniem tego subika żeby nie dudnił w tak małym pomieszczeniu.

no i jeszcze jedna kwestia: Aktywny czy pasywny?

Oczywiście jeśli sub to i wewnętrzne wzmocnienia... twój głośnik nie jest zbyt "poważny" wiec może coś w ten deseń.......powinno wystarczyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja to myślę, że uzbieraj jeszcze kasy i kup raz a porządnie, bo zrobisz teraz na tonsilu a za pół roku zapragniesz SLSa lub herza lub BSW jak ja :D, więc po co kupować dwa razy, nic tu nie zepsujesz, obudowe ci doradzimy a wykonanie można tylko zepsuć mowa o fornirze. Bo wzmaka jak masz chęc to lutuj albo kup matronixa, czy cartona czy od irka z diyaudio.pl wzmka. Ja tam bym sie nie bawił w lutowanie jak można zlutowane kupić przez kogoś za niewielką kasę. Ja tak mam BSW 124II i wzmak od matronixa 300W sin wersja WST400 i jest to moja 3 konstrukcja, teraz nie załuje nie kupiłem XLS a załuje ze kupiłem LW1000 i poltem CW1002C alpharda żeby kupić wreszczie coś lepszego. Musiałem 2 razy wydać zeby kupić dobrze. Dlatego kolumny rzuciłem się na głęboką wode i jest to ostinato 2000 i taobie też tak radze, głęboka woda odrazu a ludzie z forum ci pomogą. Decyzja należy do ciebie. Ja uważam tak:

mdf od 19 do 25 mm, kabel OFC min 2,5 mm2 optymalnie 4 mm2 wzmak jak najwiekszej mocy jak głośnik ma np. 100W to wzmak minimium 100 a optymalnie 130-150W. Obudowa okeljana fornirem na henkel moment i lakierowana z 2-3 razy, ja daje jeszcze capon. I warto zaopatrzyć się w JIG II aby pomierzyć T i S parametry jak się nie zna od producenta a z głosników polecam niebieskiego, odpustowego BSW 124II lub większego brata 15 cali. Niebieski ale swietnie gra, 5 min liftingu sprayem i masz cudo ;D

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

A i zapomniałem dodać poczytaj to po prawej

Ukryta Zawartość

i jeszcze to na początek

Ukryta Zawartość

Życze conajmniej dobrych sukcesów audio :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Jestem zszokowany,tyle odpowiedzi,hmm pokoik mam malutki i dokoła zabudowany meblami::( a wzieła mnie ochota na zbudowanie czegoś ponieważ z moich vectorów 2 bas nie jest zadowalający a dwa lubie majsterkować.Hmm pasywne czy aktywne,sam nie wiem:( chciałbym aby nie był on zbyt duży(obudowa) wysok max 40cm długi max 30cm szero 25cm.Na więcej mi nie pozwala pokój:( myśle ze bezproblemu zrobie suba do tych wymiarów.Prosiłbym o ogolny kosztorys zeby zrobic dobrego suba.Miałby on grac z tym co podpisie.Dziekuje

Hmmm teraz wpadł nowy problem obudowa:

1.Zamknięta

2.Z B-R

Każda ma zalety i wady

bass reflex:

+ duża efektywność

+ mniejsze zniekształcenia przy Fb

+ niska dolna częstotliwość rezonansowa

- impuls

- czasami kłopoty z zainstalowaniem otworu o odpowiedniej średnicy, co w konsekwencji może powodować szumy powietrza przy głośniejszym słuchaniu

zamkniętą:

+ doskonały impuls

+ charakterystyka amplitudowa

+ bardzo czysty nie podbarwiony bas

- wysoka dolna częstotliwość graniczna

- niska efektywność

Szkoda ze nie miałem okazji posłuchac suba zamkniętego,ale kolega ma kolumny bez b-r(unitra) i gra to napewno lepiej od moch(bas)

jaka bedzie obudowa to decyduja glownie parametry glosnika. Co do twojego GDN 20/40 to zapomnij o subie na tym glosniku. Kup tonsila GDN 20/80/2 i zaaplikuj go w obudowe bass-reflex o pojemnosci od 32-36L. Strojenie ja proponuje 42 Hz czyli kanal o srednicy ok 8cm i dlugosci ok 18-20cm. Wzmacniacz oczywiscie musi byc z filtrem niskotonowym - po twoich postach wnioskuje, ze nie masz ani teorii ani praktyki wiec proponuje kupic od kogos. Twoim zadaniem bedzie tylko zmontowac wszystko do kupy. Nie porywaj sie na drogie glosniki od poczatku bo one z reguly sa juz trudniejsze w zastosowaniu. Jak na poczatek tonsil 20/80/2 bedzie bardzo dobrym wyborem.

pzdr

Chce zrobic jednego dobrego suba do mojego pokoju,on będzie służył głównie do muzyki choć nieraz będe chciał podpiąc wzmacniacz do dvd i oglądnąc filma na tv w dużym pokoju(25m2) Wiem wiem nie moze byc dobry tu i tu. Myśle że 300zł starczy na początek na zrobienie jako takiego suba(same materiały)DObrze by było jakby ktoś miał dojście do artykuły z przebiegiem budowy suba na proponowanym glosniku.Dziękuje

Wronka: 300zł na 10 badz 12 calowy glosnik + obudowa + wzmacniacz, to smieszna suma jesli mowa o konkretnym subwooferze. Daruj sobie extrawagancje kolegow i zastanow sie nad tym Tonsilem. Cena to 120zł + materiał na obudowe mysle, ze wyjdzie ok 50zł (same plyty). Jesli bedziesz sam składal wzmacniacz to te 120zl powinno ci wystarczyc na wzmacniacz na ukladzie TDA 7294 badz LM 3886 (3875).

Owszem si....ale ja mam zamały pokój ,a to ze chciał pare razy ogladnac filmy na TV w dużym pokoju to itak bede zadowolony zniego:).Widze ze cza będzie się wstrzymać z budową suba i dozbierać kasy.Ale projekt musze jakis opracowac

Mam takie pytanie ,z tego co wyliczyłem mogę sobie pozwolić na budce max 34l po odjęciu scianek,i myślę nad głośnikami Tonsila 20/80/2 lub Peerless SlS- 8' bądz 10'.Który radzicie?obudowa ma być z br oraz będzie to prawdopodobnie na "TDA7294"x2 zmostkowane ,wiadomo filtr oraz trafo TS250 230/2x24V.Co myślicie o tym sprzęcie.Mile widziane porady.

Dużo pomysłów na suba na którymś z tych głośników znajdziesz tu (użyj wyszukiwarki dostaniesz dużo tematów)

Ukryta Zawartość

Na przykład

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SLS10 wydaje się lepszy w opinii forumowiczów niż GDN20/80, ale jest droższy i skąd go ściągniesz? SLS8 można chyba kupić w Polsce (u Akustyka?) Poza tym SLS10 może potrzebować więcej jak 34l obudowy, jeśli chcesz go bardzo nisko zestroić.

Do zasilania tego suba wziąłbym jakiś moduł subwooferowy zasilacz+filtrLPF+wzmacniacz bo może wyjść taniej i lepiej niż składać to samemu (nie wiem jak się w tego typu konstrukcjach DIY czujesz, może warto zainwestować w niedrogi moduł od Irka z diyaudio.pl?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wronka - SLS 10 jak juz ci pisalem prywatnie nie nadaje sie do budy 34L chyba, ze kombinacja z mebrana bierna ale to juz nie liga dla ciebie :). Lub wysoko strojony ale to bez sensu marnowac taki glosnik.

SLS 8" - moze zagrac niezle w takiej obudowie kwestia tylko odpowiedniego zestrojenia b-r. A co do Tonsila parametrycznie nie wypada tak zle w porownaniu do SLS 8", jednak ma mniejsze wychylenie. Skutecznosc w pasmie subwoofera 40-150Hz ma rowniez o doslownie kilka db mniejsza wiec ogolnie bralbym SLS-a. Jesli jednak mialbys problem z jego zakupem badz za malo gotowki to bierz Tonsila uwazam, ze bedziesz rowniez z niego zadowolony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.