Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Sony proszę o poradę

rafuss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich tym bardziej że jest to mój pierwszy temat a zarazem problem a więc do rzeczy Dostałem w prezencie kino domowe sony tzn amplituner SONY STR DG-500 , DVD SONY DVP NS37 oraz kpl. tych nieszczęsnych głośników SS-MF450H 2 fronty, central, 2 satelity. Problem jest tego rodzaju ze mianowicie kolumny to grają tak sobie tzn ich dźwięk jest jakiś taki pusty brak tej dynamiki nie znam się może i audiofilem także nie jestem ale jakość dźwięku chętnie bym w nich jakoś poprawił jeżeli oczywiście taka możliwość istnieje niestety sprzedać ich nie mogę bo to prezent więc zwracam się do Was koledzy o pomoc. Z ciekawości odkręciłem sobie jeden głośnik żeby sprawdzić czy głośniki są chociaż Sony no i są ale zwróciłem uwagę na coś innego nie ma w nich żadnej elektroniki typu zwrotnica głośniki połączone są równolegle pod zaciski. Proszę o pomoc i jakieś rozsądne propozycje które wpłyną pozytywnie na jakość dźwięku w tych kolumnach.

A głośniki frontowe wyglądają tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Specyfikacja techniczna:

Para głośników podłogowych

Moc maksymalna 150 W

Głośnik 3-drożny, 3 głośniki

160 mm + głośnik 80 mm + zbalansowana kopułka wysokotonowa 25 mm

Głośniki niskotonowe typu nano-fine

Pasmo częstotliwości 50–50 000 Hz

Głośniki ekranowane magnetycznie

Obudowa Bass Reflex

Drewniana obudowa

Wejście gwintowane

Dostępny w kolorze czarnym i klonowym

Funkce

Częstotliwość rozgraniczająca (Hz) 2000 / 5000

Obudowa Bass Reflex

Podłogowy

Ekranowanie magnetyczne

Głośnik pasywny

Moc maksymalna DIN (W) 150

Znamionowa moc maksymalna (W) 75

Zakres częstotliwości znamionowej (Hz) 50–50 000

Czułość SPL (dB/W/m) 88

Głośniki: Obudowa głośnika basowego (liczba) 1

Głośniki: Średnica obudowy głośnika basowego (cm) 16

Głośniki: Typ obudowy głośnika basowego Membrana

Głośniki: Obudowa średnia (Liczba) 1

Głośniki: Średnica obudowy głośnika średniotonowego (cm) 8

Głośniki: Tweeter (liczba) 1

Głośniki: Średnica tweetera (cm) 2.5

Głośniki: Tweeter Zbalansowana kopułka

Typ Przedni

Gniazda

Wejście (liczba) 1

Wejście: Gniazdo SS

Waga i Wymiary

Głębokość (mm) 255

Wysokość (mm) 850

Szerokość (mm)220.0

Masa (kg) 10.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/29250-kolumny-sony-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/

Kondtrukcja trochę na siłę trójdrożna, na tak małych przetwornikach. Niskotonowy mógłby być pewnie lepszy, stąd to cienkie brzmienie, ale spóbuj też podłączyć te fronty pod wzmacniacz stereo zamiast amplitunera KD, może wtedy zagrają lepiej. I pewnie przydałaby się zwrotnica z prawdziwego zdarzenia, bo średnio i wysokotnowy są chyba podłączone tylko przez kondensatory.

jak pisałem w tych kolumnach nie ma żadnych części elektronicznych nawet kondensatorów przynajmniej przy głośniku niskotonowym nic nie było widać oczywiście chętnie bym założył jakąś elektronikę mam na myśli zwrotkę ale najlepiej jezeli tak można to kupną bo sam nie widzę się w roli elektronika czy mozna coś z gotowych zwrotnic dopasować do tego typu głośników.

Czego oczekujesz po tych głośnikach - co wg Ciebie należałoby poprawić? Bas? średnie, wysokie tony? Czy one są wogóle wytłumione w środku? Wg mnie na bas musiałaby być jakaś cewka, a potem proporcjonalnie trzebaby obniżyć efektywność pozostałych głośników, żeby uzyskać wyrónane pasmo. I koniecznie sprawdzić jak grają w stereo - może to wina amplitunera?

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jeżeli chodzi o wytłumienie to nic takiego w nich nie występuje po prostu surowa płyta a w temacie kondensatorów to faktycznie po odkręceniu tego modułu wysoko-tonowego okazało się, że są 2 kondensatory przy tym mniejszym głośniczku jest o wartości 1uF a przy tym większym 2,7 uF a przy nisko-tonowym nie ma nic.

Co bym chciał poprawić przede wszystkim mało jest wysokich tonów brakuje mi tego ta zwanego cykania a i bas jest taki pusty nie ma głębi w sobie. Proponujecie mi podłączenie do wzmacniacza stereo no przecież ja w moim amplitunerze K.D. mogę włączyć stereo zresztą muzykę tylko słucham w stereo. Przeprasza za mało fachowe określenia, lecz próbuję po prostu własnymi słowami określić to, czego mi brakuje. To mając teraz te wszystkie dane można coś z nimi pokombinować??.

Jakie to są kondensatory? Bipolarne elektrolityczne czy może foliowe? Jeśli te pierwsze to trzeba je zmienić na przynajmniej jakieś MKT lub troche lepsze od nich MKP na min. 100V. Kondensator do wysokotonówki morzesz zwiększyć do 1.5uF, więcej nie bo zepsuje to za bardzo charakterystykę. Więc jeśli będziesz je wymieniał to daj takie same wartośći, to powinno trochę pomóc, zaopatrz się też w kondensator 470nF, który później można dodać do tego 1uF (lub 2.7uF) i sprawdzić czy jest lepiej.

Co tu pisać - po prostu musiałaby tam być jakaś zwrotnica, na basie chociaż cewka ok. 0.5mH bo teraz jest to tak dobrane by osiągnąć maksymalną efektywność.

Kinem domowym się nie zajmuję, ale w stereo nie uzyskuje się tam ponoć spektakularnych efektów i dopiero po przejściu na normalny wzmacniacz zaczyna to grać - takie są opinie forumowiczów. Może masz złe ustawienia na ampli - i obcina bas, który ma iść na subwoofer, to trzeba wyłączyć a typ głośników ustawić na "large" wtedy zagrają pełnym pasmem a nie od 80Hz.

Ponieważ te kolumny nie mają korekcji odtwarzania basu (ew. jest to robione przez wysokie strojenie b-r) to musisz skorygować sobie go na amplitunerze - po prostu go trochę dodać żeby tam grały w miarę liniowo.

Bardzo dziękuję za propozycję wymienie te kondensatorki zastanawiam się czy wypełnić skrzynie kolumn jakimś materiałem wygłuszającym jeżeli należało by to czy go przykleić czy poprostu go tam jakoś upchać?

Oki dzięki za poradę, lecz nadal nasuwa się pytanko czy do wygłuszenia zastosować gąbkę czy materiał typu watolina no i czytam w wielu postach o przewodach łączących kolumny z wzmacniaczem w kpl. były już przewody a w zasadzie przewodziki ich przekrój jest bardzo bardzo malutki wygląda jak przewód od słuchawek chyba, że taki ma być? Ale jeżeli należałoby wymienić to, na jaki tzn., jaki przekrój czy to się jakoś oblicza? do frontów biegną przewody o dł. 3m a do satelit 10m do centrala 2m

Z ilością i rodzajem wytłumienia trzeba poeksperymentować trochę. Nie wiem co Ci będzie łatwiej przyczepić do ścianek.

Na fronty daj przewody o przekroju żył 1.5mm2, na pozostałe wystarczy nawet 1mm2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.