Skocz do zawartości
IGNORED

BOSE CZY JBL czy może DIY !?!?

bato

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dopiero zaczynam swoją przygode w świecie prawdziwego audio. Sporo już wiem na ten temat, przeczytałem wiele tematów na forum audiostero.pl Ale nie znalazłem odpowiedzi na moją rozterkę, a jest ona następująca:

Chciałbym kupić kolumny do domu tak do 2000 zł, moge troche więcej ale tylko w dwóch przypadkach, zaraz napisze w jakich. Kolumny maja oczywiście ładnie grac, miec o ile to możliwe potężny bas, dosc wysoką efektywność ( 91 / 90 dB ), no i reszta pasma tez powinna byc odtwarzana czysto, lubie porządną przestrzeń, duża ilośc szczegółow i nie buczący bass. Prosze o pomoc w wyborze między paroma możliwościami, a te to:

JBL E90 moge j emiec za ok 1850zł

JBL E30 + E250P no tu własnie będzie ok 2200zł

Bose Acousimass 5 2299 zł

bądz tannoy M5

bądz kolumny z głośnikami peerlesa 12 " na bass 200W średni to 8" 100W, a wysoki 100W , na zamówienie to tez koło 1900 zł

Co do BOSA to prosze o naprawde powazne opinie, a nie takie ze krew z uszu leci, bo sa one dla mnie po prostu śmieszne. Chciałbym aby ktoś poważnie sie wypowiedział i o ile to możliwe porównał i doradził w tej sprawie.

A pokój to ok 18 m muzyka 80% / 20 % filmy

A muza to : rock, techno, jazz, swing, pop, no tu to chyba wszystkiego po trochu

Naprawdę prosze o pomoc, bo jestem w kropce i już nie wiem co mam robic.

Jeszcze raz co do BOSA to w tym zesawie najbardziej podoba mi sie subwoofer i nikt mi nie powie ze gra źle , sub, gra po prostu rewelacyjnie, a reszta juz sam nie wiem, przestrzez też świetna, ale te średnie jakby trochę osłodzone i ciepłe a wysokie zmiękczone i uspokonione , w sobotę pójde do salonu i posłucham trochę .

JBL E 90 bądz E30 to troche słuchałem, ale niezbyt dokładnie, ale wiem ze ten sub 250P również gra bardzo ładnie, ale o samych kolumach ... no własnie nie wiele powiem. Osobiście twierdze że bass w BOSIE to inna klasa i gra po prostu lepiej, ale co z resztą , tu własnie prosze o pomoc

z góry dzienks

https://www.audiostereo.pl/topic/29372-bose-czy-jbl-czy-mo%C5%BCe-diy/

>no tak ale do końca nie mogę przewidziec brzmienia, a JBL, bądz Bosa moge odsłuchac

>

>

>a i tam to będą tannoy f4, pomyliłem sie pisząc M5 sorki

Brzmienie obydwu kolumn jest bardzo podobne, posiadam m5, za to m4 posiadałem przez ponad 2 tyg. Z podanego przez ciebie zestawu kolum jedynie nie słyszałem Boss i JBL e30 z tym subem o którym spominasz, moim zdaniem M5 mają najładniejszy dźwięk i kupisz je najtaniej spośród podanych (m5 1000zł - 1200zł, m4 ok 900zł na allegro chyba jeszcze są dostepne dwie wersje okleiny).Uwaga: szczególnie na m5 bo skuteczność 92 to nie przelewki na 18m to potrafią grzmieć. Brzmienie określiłbym jako bardzo spójne oparte na solidnym i niskim basie który nie przysłania reszty pasma, cudowna scena (kolumny momentalnie znikają z pokoju) i czystość wokali, znakomite skraje pasma, jedyna wada - czułe na ustawienie poza tym w tej cenie brak, ze swojej strony goraco polecam, u mnie grają z NAD 7240PE i jestem bardzo zadowolony. jeśli jesteś zainteresowany szczegółami to mogę ci dać moje gg

Pozdrawiam

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.