Skocz do zawartości
IGNORED

Czy taki gramofon godzien jest uwagi?

EQALISER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam nadzieję, że ten topic pomoże i innym forumowiczom podczas zadawania pytań, tymczasem ja mam pytanie.

Od długiego czasu jestem zainteresowany kupnem gramofonu, jednak wciąż nie wiem, na co się zdecydować. Dużą rolę odgrywa tu cena, ale mniejsza o to.

Znalazłem na allegro takowy gramofonik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i chcialbym, abyście, dobrzy ludzie, wypowiedzieli się, czy warto o to walczyć?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29716-czy-taki-gramofon-godzien-jest-uwagi/

Witam!

Ja jestem dobrym człowiekiem :)

Zakładając (na wszelki wypadek), że to Twój początek przygody z gramofonami, to:

generalna rada przy kupowaniu gramofonu: odpowiedz sobie na pytanie jaki chcesz ten gramofon

(zakładam, ze chodzi o gramofon do odsłuchu):

- czy chcesz, aby miał napęd paskowy, czy bezposredni.

- czy chcesz żeby miał mocowanie wkładki standardowe (takie jak ten, o który pytasz), czy T4P.

- czy chcesz, żeby mial ramię esowe, czy w kształcie litery J, czy tangencjonalne, czy jeszcze jakieś.

- czy chcesz, żeby miał regulację antiskatingu (bardzo polecam).

- czy chcesz, żeby miał regulację VTA (vertical tracking angle) (polecam)

- czy chcesz, żeby był automatyczny, półautomatyczny, czy manualny.

Etc.

Poczytaj o wyżej wymienionych rzeczach i dojdziesz, co dla Ciebie dobre, powodzenia!

PS. Ja bym go nie brał, bo ma nepęd paskowy (nie preferuje takiego, choc wielu woli właśnie taki) i brakuje mu regulacji VTA, która moim zdaniem na początek przygody z gramofonami nie jest niezbędna. Zresztą niech sie wypowiedzą bardziej doświadczeni (sam jestem początkujacy jeszcze).

Pozdrawiam.

Naturalnie, jeżeli ten powyższy - do odsłuchu. Jestem zainteresowany z zcasem zainwestowania w sprzęt, dzięki którego użyciu mógłbym zrobić "coś" z dźwiękami z płyty. Ale, tymczasem myslę o adapterze odsłuchowym.

Dziękuję za te rady, proszę o kolejne.

Pozdrawiam.

chetnie ci doradze i rozumiem ograniczenia finansowe. napisz poprostu jaka kwota dysponujesz na gramofon, a ja ci napisze co moim zdaniem warto za ta kase kupic. ok?

z drugiej strony kolega powyzej dobrze ci radzi. temat jest tak szeroki, ze bez podstawowej wiedzy nic nie zdzialasz. musisz poczytac troche i miec obcykane to wszystko o czym synromka pisze. mysle ze wtedy sam bedziesz wiedzial co warto kupic. na marginesie.. patefon z linka, ktorego podales to straszliwy zlom :)

EQALISER

Poszukaj takich marek jak thorens dual polska Fonica. Wybierz coś z tych modeli zapytaj na forum napewno coś pomozemy. Najlepiej i najłatwiej jak określisz jaki budzet chcesz na to przeznaczyć.

Ja też nie polecam tego modelu.

Szukaj Thorensa z serii 3xx, Duala 6xx, 7xx, Z polskiej Foniki 601A, Adam. Załóż także że jak kupisz taki gramofon to z miejsca wkładka do wymiany. Miej to na uwadze przy zakupie.

Na poczatek, moge polecic Duala 505-3 lub 505-4. Sprzet prosty jak cep. Dziala dobrze i niezawodnie. Do wyrwania w idealnym stanie za 300-450PLN. Oba z napedem paskowym, polautomaty (start reczny, na koncu ramie sie podnosi i wylacza naped). Mam Duala CS 505-3 AudiofileConcept i jestem bardzo zadowolony. Dosyc dobry dostep do czesci zamiennych - sklepy w necie, ebay czasami allegro. Jak masz wiecej kasy mozesz sie rozejrzec za Dualem CS-5000.

Wiem, czego szukam, czytałem już to forum na tematy gramofonów wielokrotnie. Kwoty nie mogę określić konkretnej... Może do 300pln. Dziękuję za rady i opinie.

Pozdrawiam.

synromka: "[...] Ja bym go nie brał, bo ma nepęd paskowy [...]"

A ja bym nie brał żadnego, który ma napęd bezpośredni. Tylko paskowy. . . :-)

Co wcale nie znaczy, że brałbym cokolwiek (choćby Nordmende :-), byle by miało napęd paskowy. Co to - to nie.

Myślę, że koledzy dobrze Tobie radzą w kwestii firm Thorens, Dual, ... W niższej cenie nawet Fonica.

Sam jeszcze nie tak dawno miałem Fonikę i uważam, że wcale nie jest to taki badziew, jak niektórzy twierdzą.

Oczywiście nie jest to żadne cudo, ale też nie kosztuje majątku. Jak za swoją cenę, to według mnie jest całkiem do rzeczy.

Janusz z Torunia

Yhymmmm, a to oto --->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Hmmm... Nie miałem z nim bezpośredniej styczności, jak też i z tym Nordmende. Z samych zdjęć niewiele można wywnioskować.

Wygląd - kwestia gustu.

Mnie się nie podobają, chociaż z tych dwóch już prędzej Nordmende. Ale to nie mnie ma się podobać, więc to bez znaczenia.

Sądzę, że raczej nie ma między nimi różnicy klas. Myślę, że to podobny poziom.

A jeżeli tak, to brak pokrywy w Sound Lab byłby dla mnie sporym mankamentem, działającym na jego niekorzyść.

Zwłaszcza, że (jak widać na zdjęciach) tak w ogóle to on pokrywę miał, a zostały po niej tylko zawiasy.

A tak poza przedmiotem rozważań, to ciekaw jestem, jak Sprzedający zamierza zapakować ten gramofon bez pokrywy, żeby ramię miało szanse przetrwać transport Poczty Polskiej :-)

Janusz z Torunia

Przyznam, że mnie to też mocno ciekawi, jak on to zapakuje.:):)

Moim jednak zdaniem różnią się one znacznie i ten SOUND LAB jest zdecydowanie lepszym sprzętem. No nie wiem. Licytacja trwa. :):) Jeszcze nic nie jest przesądzone.

Pozdrawiam.

EQALISER, 25 Lis 2006, 17:37

>Przyznam, że mnie to też mocno ciekawi, jak on to zapakuje.:):)

Jeżeli się postara to zapakuje :) W moim przypadku (również bez pokrywy) sprzedający nałożył jakąś starą, zastępczą pokrywę i tak to wszystko zapakował, że naprawdę trudno było uszkodzić. Z tym, że był to słynny "Gramofonik", czyli handlarz z duuużym doświadczeniem.

Inna sprawa, że kupowanie gramofonu wysyłkowo najszczęśliwszym rozwiązaniem nie jest :) Choć nieraz nie ma wyjścia...

Witajcie

ja podobnie do "Ojca Założyciela Wątku" planuję zakup patefona- poprzedni waściciel mieszkania zostawił w spadku kolekcję (7 płyt) Vivaldiego i żal by się kurzem pokryła,

sprzęt do 400zł... i tyle właściwie o moich wymaganiach/ możliwościach; na dzień dzisiejszy nie planuję rozwijać analogu...

znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam, że wiele słyszałem o użytkowniku "gramofonik_pl", czytałem jego komentarze i człowiek ten rzeczywiście wydaje si.ę być zaawansowanym sprzedawcą patefonów. Ten Sound Lab wydaje się niczego sobie i licytuję go. Porzucę taki pomysł z inną klapą temu człowiekowi, co go sprzedaje, jezeli uda się wygrać mi tą aukcję. Zbieram jeszcze informacje o wkladce, jaka w nim jest. Oczywiście w tym celu, by zakupić nową...:):):):) Człowiek od SoundLaba też ma niczego sobie komentarze i najwyraźniej spore doświadczenie ze sprzętem audio. Tak widnieje w "o mnie". No zobaczymy.

Pozdrawiam.

a nie lepiej wykonać rzut na taśmę i kupić coś takiego? przy odrobinie szczęścia można zapłacić niewiele. jak na razie aukcja jakby niezauważona:

Ukryta Zawartość

a tak to wygląda:

.

post-4633-100002527 1170305673_thumb.JPG

post-4633-100002528 1170305672_thumb.JPG

post-4633-100002529 1170305671_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W polsce strach słać pocztą z miasta do miasta, a co dopiero, gdyby miało to pokonać tyle krajów po drodze pocztą londową, albo jakieś masakryczne pakowania na samoloty do poczty lotniczej... ja bym w to nie wchodził.

Pozdr.

>Krystian Majer, 29 Lis 2006, 16:16

> No tak tylko że ten gramofon będzie kosztował 4000 zł a nie 400zł...:)

obawiam się że masz rację :(, ale pomarzyć zawsze można. aukcję sobie poobserwuję, zobaczymy, może zdarzy się cud - widziałem już kilka aukcji, w których cena była, powiedzmy delikatnie, atrakcyjna. w przeciwieństwie do naszego allegro na ebayu żadko sprzęt "ulega uszkodzeniu" w przypadku ceny nie satysfakcjonującej sprzedawcy. dlatego można coś czasami ustrzelić.

czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wart jest uwagi?

czy może lepszą propozycją jest:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

w zasadzie przedział cenowy jest stosunkowo szeroki, bo od 250 do 450 czyli 80%, więc kwestja: jak proponowane ceny (wg. was) odnoszą się do wartości gramofonów?

pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EQALISER, 29 Lis 2006, 17:52

>Yhymm, a co powinienem wiedzieć o wkladce "MM"??

Przegladnij ta strone:

Ukryta Zawartość

Sorry za brak polskich znakow.

Ukryta Zawartość

Na tej stronie jest poważny błąd, chociaż może nie ma bezpośredniego znaczenia dla użytkownika gramofonu.

Dotyczy krzywej RIAA.

Napisano tam:

"jest to nazwa krzywej korekcyjnej stosowanej przy nacinaniu płyt i odwrotnej krzywej w przedwzmacniaczu, stosowanej przy odtwarzaniu"

Gó... prawda.

Przy nacinaniu płyt sygnał jest podawany liniowo. Dopiero przy odtwarzaniu - WKŁADKA generuje sygnał nieliniowo - według krzywej RIAA. A w przedwzmacniaczu jest on korygowany wg krzywwej odwróconej z powrotem do postaci liniowej.

Janusz z Torunia

Rezcywiście, dla użytkownika mało istotna rzecz, a dla elektronika - ciekawostka, pozatym dobrze jest wiedzieć o tym, co się z sygnałem dzieje w całym tym ustrojstwie...

Pozdrawiam.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Znalazłem na ten temat coś takiego:

"The RIAA created a special frequency characteristic way to cut master lp's to reduce meandering of the record grooves at ultra low frequencies. Meandering decreases the recording time of a master record. This special way of cutting also reduces noise during playback of the record.

It works as follows: the lowest frequency range is reduced by 20 dB and the highest frequency range is amplified by 20 db. The pre-amplifier of the playback device uses the opposite characteristic to compensate this measure(lowest range plus 20 dB and highest range minus 20 dB0).

Every standard hifi amplifier with a phono in-plug has this special frequency correction built-in."

http://everything2.com/index.pl?node_id=1053624

"RIAA Recording Characteristic: Endorsed by the Recording Industry Association of America in 1956. It was originally proposed by RCA Victor as the New Orthophonic recording characteristic in 1953. Bass and treble turnover frequencies are set at 500.5Hz and 2.122kHz, respectively. A low bass turnover frequency of 50.05Hz is also specified. The record is cut with a constant-velocity characteristic below this frequency, which reduces low-frequency noise in playback. Since 1956, all LP records have been made with the RIAA Characteristic."

http://www.smartdev.com/glossary.html

I polsku:

"Należy jeszcze wspomnieć o pewnym zabiegu stosowanym przy nagrywaniu płyt - odkształca się celowo charakterystyki częstotliwościowe nagrania (tłumi dźwięki o małych częstotliwościach a wzmacnia o dużych) uzyskując w ten sposób poszerzenie odtwarzanego pasma z jednoczesnym zwiększeniem stosunku sygnału użytecznego do szumu i równomierny rozkład zniekształceń nieliniowych (których nie sposób wyeliminować) wzdłuż całego pasma. Rys. obrazujący krzywą RIAA"

Cytat pochodzi z książki "O stereo i kwadrofonii", Leopold B. Witkowski, WKŁ, 1990

Pozdrawiam,

GM

> EQUALISER

Tak jest. Bez najmniejszej wątpliwości wkładki magneto-elektryczne (MMi MC) są znacznie lepsze, niż piezo-elektryczne.

> G.Mark

Z tego, co mi wiadomo (i Tobie zapewne też)...

Wkładka MM lub MC generuje różny poziom sygnału w zależności od częstotliwości.

Przedwzmacniacz RIAA koryguje tę nieliniowość wkładki.

Jeżeli ten cytat (przytoczony przez Ciebie) jest zgodny z prawdą, to wygląda na to, że wzmacniacz RIAA koryguje sumę nieliniowości wkładki i samego nagrania na płycie.

Ale jeżeli tak jest, to co z wkładkami piezoelektrycznymi?

Niezależnie od tego, że są to gówniane przetworniki, to chyba ich poziom sygnału jest mniej wiecej stały przy różnych częstotliwościach. A jeżeli już samo nagranie na płycie jest nieliniowe, to takie też powinno być po odtworzeniu przez wkładkę piezo.

A czy tak jest? Miałem kiedyś gramofon z wkładką piezo (Artur z UF-50) i nie odniosłem takiego wrażenia.

Janusz z Torunia

no i proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 336 GBP - chyba nie tak źle...

a tu podobna aukcja (kiedy tak będzie można kupować w polsce?):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) _02

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.