Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Contour 1.3 mk 2 SE

wa-lo-dia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Czy ktoś z Was słuchał ich?Czy będą dobre do 15m2 podłaczone do końcówki Usher R 1.5.Muzyka różna,od Prodigy do małych składów akustycznych ale ze wskazaniem na Loreenę McKennitt.Reszta jak w o mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/29731-dynaudio-contour-13-mk-2-se/

coś chyba przesadziłeś z nazwą bo albo mk 2 albo SE

przy contour 1.3 SE w 15m2 nie dasz sobie rady z basem chyba że zatkasz BR generalnie to w ogóle nie polecam tych kolumn ponieważ paradoksalnie są one gorsze niż 1.3 mk 2

wa-lo-dia,

a dlaczego akurat Dynaudio? Ja np. dobrze obsłuchałem "kultowe" Dynaudio 25 i powiem krótko - to jest totalne nieporozumienie. Tu nawet nie chodzi o rodzaj dzwięku czyli ciemne brzmienie - bo są amatorzy takich rzeczy - ale wyeksponowanie środka pasma. Mamy przecież rodzime firmy jak Harpia czy Esa, które mnie przekonały na ostatnim AS i które wypuszczają coraz lepsze produkty. Moze tu warto spróbować?

Pozdrawiam

Ja mam Dynki Audience 50. Wiem nie ta półka co contury ale - mają akurat bardzo dobrą średnicę do wokali. Góra pasma też raczej nie pozostawia niedosytu. Najciemniejszą ich stroną jest bas ale o generalnie wszyskie dynaudio.

Co do Harpii - posłuchaj PATów - akurat do Twojego metrażu . Dla mnie w przedziale do 4kPLN to naprawdę HIT Szkoda, ze ich nie było jak kupowałem moje dynki.

no nie - do dynek lampa? to się nie dziwcie, że gra to tak a nie innaczej...

co do średnicy i góry to się nie mogę przyczepić - jest bardzo gładka, ciepła ale i wystarczająco detaliczna

bas potrzebuje mocnego, szybkiego piecyka - a ja takiej lampy jeszcze nie słyszałem

a dlaczego nie? Te lampy nie takie kolumienki rozpędzały. Problem jednak polega na tym że Dynaudio nie grały również z tranzystorami - moim zdaniem winna jest za to konstrukcja zwrotnicy odzwierciedlająca filozofię dzwięku firmy - zaatakować średnicą a z resztą jakoś będzie. Jeśli tak grają flagowce firmy z Esotarami 2 to co powiedzieć o niższych modelach?

w audience 50 średnica nie jest wypchana do przodu ani też nie wycofana - jest jej po prostu tyle ile ma być - kolumienki grają bardzo równo

a co do lampowców - słuchałem najwyższego modelu AA i nie było najlepiej z basem (i to w dodatku na Etonie, który sam w sobie jest szybki i twardy) - ale to kwestia gustu

Słuchałem obu, u siebie, dość długo. IMHO:

Mk. 2 to nieporozumienie. Głośnik ładny wizualnie, dźwiękowo poprawny, ale bez żadnych wzruszeń, zbyt wysoko wyceniony.

SE to granie z zupełnie innej bajki. Po prostu klasa (albo dwie) wyżej (choć optycznie niemal identyczny). Detal, gładkość, wykop, barwa, nasycenie, emocje - wszystko, czego nie daje mk. 2. Do tego gra niemal ze wszystkim, nawet, uwaga, z kilkuwatową triodą (pod warunkiem, że nie nagłaśniamy dyskoteki bądź dużego salonu).

Zatkanie BR faktycznie czasem pomaga. Czy będzie potrzebne w 15m2, nie jestem przekonany.

Pzdr, M.

josef ->

ta lampka to PP 2x45W z odczepami na 4 Ohm. Wysterowała lepiej Mission 783 i MA Silver RS8 niż np AA Puccini SE więc naprawdę akurat specjalnych braków na basie nie ma. To nie Krell ale... :-)

Ech...z lampiarzami jest tak zawsze. Maja najlepsze na swiecie wzmacniacze. Co prawda nie potrafia one niczego napedzic, ale moze wlasnie przez to sa najlepsze na swiecie ;-)

A wracajac do Dynaudio. Dynaudio + lampa to chyba raczej malzenstwo skazane na smierc przez wzajemne zanudzenie sie, chyba ze ta lampa to np. mocny Audio Research albo VTL. Dynaudio potrzebuja mocnego, dynamicznego i koniecznie szybkiego tranzystora. Jesli sie taki da (a dla 1.3 SE minimum jest na poziomie malego Callisto niestety) to zaczynaja grac. Bas sie cywilizuje (chociaz do najszybszego na swiecie mu jeszcze daleko) ale z koncem plywania basu prostuje sie srednica i gora. Dynaudio eksponuja nieco srednice, to prawda i taka jest ich uroda, graja tez gladka gora. IMO powoduje to czesto, ze wlasnie wokale, wiolonczela itp. brzmia bardzo dobrze i realistycznie. Z drugiej strony, mocne tranzystory zazwyczaj nie eksponuja srednicy. Zlozenie tych dwoch faktow do kupy mogloby lampiarzom podpowiedziec, ze dostajemy prawie to samo, co z szybkich i przejrzystych kolumn + lampowy zamulacz dopalajacy srednice :-)

Jako uzytkownik podlogowych Dynaudio moge powiedziec, ze na dluzsza mete Dynki moga okazac sie nudne i wtedy przychodzi ochota na zamiane na Thiel'e :-)

Generalnie - jesli nie masz zamiaru uzyc mocnego tranzystora, to ja tez odradzam Dynaudio. Jest jeszcze jeden haczyk - postrzegana jakosc marki w Polsce spadla, co moze spowodowac wieksza strate przy odsprzedazy. To akurat nie wina samych kolumn tylko pewnie dzialalnosci ich dystrybutora.

Pozdr.

qb_1, 25 Lis 2006, 17:49

>Ech...z lampiarzami jest tak zawsze. Maja najlepsze na swiecie wzmacniacze. Co prawda nie potrafia

>one niczego napedzic, ale moze wlasnie przez to sa najlepsze na swiecie ;-)

>

Ech Ci tranzystorowcy :-) Nie powiedziałem, że najlepsze. Tylko, że pobiła mojego tranzystorowego faworyta w tym przedziale cenowym (AA Puccini SE). Pewnie, że Naim 5 miał lepsze bas, tylko, że wokale go zabiły,a własciwie to on zabił wokale a RardRocka to ja w CDka nie wkładam.

Co do małżestwa. Wiem, że skazane na zagładę. Dynaudio na pewno pójdą w odstawkę, ale nie dlatego, że źle grają z lampą, tylko dlatego, że generalnie pora na lepsze kolumny.

Co do Dynaudio - to specyficzny dźwięk, który wielu nie będzie odpowiadał, niezależnie od tego czym je napędzimy Ale jak to mówią, nie posłuchasz sam nie będiesz wiedział. Tak naprawde wiele klocków zachwalanych w sklepach i na forach po odsłuchach nie gra tak jak bysmy się spodziewali.

Dynaudio będzie napędzać Usher R 1.5,tylko nie wiem jeszcze które.Jestem chyba modelowym Dynaudiarzem.Słuchałem kiedyś Contoury 1.1 z Callisto 2200 dlatego jestem tak zdeterminowany co do połączenia przynajmniej z Usherem.Oczywiście,że to nie ta pólka jakościowa ale kierunek jak najbardziej właściwy.Pozdro.

>wa-lo-dia

Witam,

Testowałem monitory Contour 1.3 SE w moim pomieszczeniu 17 m2. Obecnie mam monitory Contour 1.3 MkII.

Głosniki te róznią sie dosyć istotnie od siebie. Pierwszy posiada kopułkę wysokotonową D-28/2 i niskośredniotonowiec 17W-LQ. Kopułke tę można lubieć lub nie (detaliczniść) można tez patrzeć na nią cenowo (za tania) jest to kwestia gustu. Głośnik niskotonowy na pewno jest inny niż w MkII i posiada niżej schodzacy bas. W monitorach 1.3 MKII mamy za to droższy głośnik wysokotonowy Esotec no i trochę mniej basu. Co wybrać? Wydaje mi się, że należy się kierować uzyskiwanymi efektami w swoim własnym pomieszczeniu odsłuchu. Ja wymieniłem SE na MkII bo mają mniej basu, który w małych pokomieszczeniach jest źródłem wielu problemów. Esotec jest też nieco żywszą kopułką.

Na temat amplifikacji wypowiadało się na Forum już wiele osób także nic nie odkryję - wydajny tranzystorowy piecyk (Dynaudio poleca Chorusa).

Wiele interesujących opinii na temat w/w produktów można znaleźć na AudioReview.

No iże by trochę zamieszać: wydaję się, że dobrym Dunaudio do Twojego pokoju byłyby Dynaudio Crafty. Są to niby monitory bliskiego pola - mają BR z przodu. Posiadają też wysokotonowiec z wyższej półki Esotar. Kupić można tylko z drugiej ręki.

Pozdrawiam,

Jarek

wa-lo-dia, 26 Lis 2006, 09:46

>Dynaudio będzie napędzać Usher R 1.5,tylko nie wiem jeszcze które.Jestem chyba modelowym

>Dynaudiarzem.Słuchałem kiedyś Contoury 1.1 z Callisto 2200 dlatego jestem tak zdeterminowany co do

>połączenia przynajmniej z Usherem.Oczywiście,że to nie ta pólka jakościowa ale kierunek jak

>najbardziej właściwy.Pozdro.

Nie zdziwilbym sie, gdyby ten Usher okazal sie nie gorszy od Callisto 2200, tylko musialby dostac dobry preamp...

Pozdr.

Co do preampu to jeszcze nie wiem,a i tak kasy brak.Myślę o którymś z oferty Audio Research.Najprawdopodobniej najtańszy model,chyba 17,ale to dopiero za parę lat.Narazie muszę się pomęczyć z moim amplitunerem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.