Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera do Kina domowego

SHARKU83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takowy problem. Siedzę na necie i dużo czytam (również tutaj, a także archiwum). Składam Kd i kolumny będą DIY na tonsilkach gdn 13/50/9 i visaton g20sc. Będzie to 5.0 (ale sub też jest projekt tylko narazie w fazie projektów). Moje poszukiwania zaczełem od Yamachy 359 ;-) Poprzez wyższe modele doszedłem do takiego wyboru:

Yamaha RX-V659

Denon AVR-1907

Onkyo TX-SR604E (albo Onkyo TX-SR674E tylko nie znam różnicy miedzy nimi i prosze o podanie mi ich cech jakimi się różnią oprócz ceny ;-) )

Różnice i poglądy są strasznie skrajne i szukałem także na necie).

Dodam jeszcze, że sugerowałem się mocą i dodawanym mikrofonem do autosetupu. W denonkach z tego co wiem jest jeszcze możliwość ustawienia i zapamiętania 3 ustawień. Chciałbym usłyszeć jakie są plusy i minusy tych amplitunerów. Albo jak jest jeszcze jakiś na który warto zwrócić uwagę.

Dzięki wielki za wszelkie uwagi, posty i pomoc. (nawet takie jak; ten xxx jest dobry, bo ja takiego mam ;-) ).

Kupując nowy ampli niechiałbym sie rozczarować. Albo usłyszeć ,że za ta kase mogłem mieć wtedy lepszy. Ja będę na nim oglądał filmy i słuchał muzyki w stereo. Muzyki to mam tu na myśli i pop poprzez techno (na imprezie) po męczenie mnie muzyką poważną (brat). Poszukuję równiez takiego ampli, żebym nie miał w przyszłości z podłączeniem telewizora lcd i cieszenia się z Hd tv. Z tego co wyczytałem to DENON AVR-2307 ma "możliwość odbioru przyszłych formatów dźwięków (Blu-ray i HD-DVD)" i "Dwa wejścia HDMI oraz jedno wyjście do 1080p, HDMI 1.1 dla wysokiej jakości dźwięku".

Natomiast model niżej 1907 ma tylko "cyfrową konwersję component wideo z 3 wejściami i szerokością pasma 100MHz (HDTV Ready)"

Natomiast ONKYO TX-SR604E ma jedno wyjście HDMI: 1 i 2 wejścia HDMI.

Natomiast ONKYO TX-SR674E posiada "konwersję sygnału wideo do: komponent HDMI" ("funkcję konwersji dowolnego analogowego sygnału wideo do cyfrowego standardu HDMI").

Pozatym pytam o wasze typy spomiędzy tych wyżej podanych. Nie znam sie zbytnio dlatego piszę i czekam na wszelkie uwagi. A chyba nie chcecie żeby kolejna osoba stała sie ofiarą marketingowego kłamstwa albo ofiarą omamienia przez sprzedawcę. Chodzi mi o ampli cena do jakośći, albo coś podobnego.

P.S. za onkyo jest przewaga że może pracowac przy obiążeniu do 4ohm (yamaha zresztą też, ale już nie denon).

Pozdrawiam

2P.S. Może się prezes2005 bardziej wypowiesz? Z góry dzieki.

>Kupując nowy ampli niechiałbym sie rozczarować.

a co to dokładnie znaczy ?

>Albo usłyszeć ,że za ta kase mogłem mieć wtedy lepszy.

tego się nigdy nie dowiesz, zawsze ktoś może powiedzieć że inny w tej samej cenie jest lepszy, nie obiektywnie najlepszego amplitunera

>Ja będę na nim oglądał filmy i słuchał muzyki w stereo. Muzyki to mam tu na myśli i pop

>poprzez techno (na imprezie) po męczenie mnie muzyką poważną (brat).

te warunki spełnia każdy

>Poszukuję równiez takiego

>ampli, żebym nie miał w przyszłości z podłączeniem telewizora lcd i cieszenia się z Hd tv

a po co będziesz podpinał tv do amplitunera ? do tv podłączysz tuner sat HDTV jeśli taki kiedyś kupisz albo odtwarzacz HD-DVD lub BlueRay (aktulanie droższe od amplitunerów) - do cieszenia się hdtv nie musisz mieć wcale amplitunera

....

>P.S. za onkyo jest przewaga że może pracowac przy obiążeniu do 4ohm (yamaha zresztą też, ale już nie

>denon).

pierwszy konkret, jak rozumię twoje kolumny będą 4 om ?

napisałeś że czytałeś wątki na forum, zauważyłeś że ludzie określają swoje potrzeby ? wielkośc pomieszczenia, tym kolumn itp ty w zasadzie tylko o HDMI piszesz a ono akurat najmniej ma wspólnego z zadowoleniem ludzi bo albo jest albo nie ma i to sam możesz sprawdzić

Yamaszka RX-V659 dostala nagrode Eisa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

masz tu tez recke

Ukryta Zawartość

to tyle od Yamaszki nie wiem jak inne modele ktore wymieniles .. sam mam Yame tylko 2500 i w kinie gra b.dobrze a w muzyce srednio dlatego ze za kolumny mam JBL E ktore bardziej do kina sie nadaja

kazdy ci tu napisze co innego - juz to przerabialem , najlepij posluchac samemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sharku pisałeś że zalezy Ci na dżwięku i nie chcesz się rozczarować więc po cóż zawracasz sobie głowę tymi opisami o HDMi i wogle . bierz rx-v 659 i bedziesz zadowolony .

Pienio ma racje

Pienio, 2 Gru 2006, 15:30

>

>to tyle od Yamaszki nie wiem jak inne modele ktore wymieniles .. sam mam Yame tylko 2500 i w kinie

>gra b.dobrze a w muzyce srednio dlatego ze za kolumny mam JBL E ktore bardziej do kina sie nadaja

>

Wszyscy znajomi użytkownicy Yamahy zgodnie twierdzą, że jest wspaniała w kinie i co najwyżej przeciętna w stereo. To raczej cecha Yamahy niż JBL...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.