Skocz do zawartości
IGNORED

Jeśli nie Technics, to co? ;) Długie

Marcin_1980

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, a co powiecie na temat NAD-a? Brzydkie to jest okrutnie, ale podobno nieźle gra? Pojawiło się na Allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobno wzmacniacz - legenda, martwi mnie tylko to "made in taiwan" :/

Pozdrawiam, Marcin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam po dłuższej przerwie.

Posłuchałem ponownie mojego nowego nabytku i... Jest jakby lepiej. O dziwo - spodobał mi się bas :) Sprzęt póki co zostaje - trzeba posłuchać trochę muzyki, a nie wzmacniacza ;)

Pozdrawiam Świątecznie - Marcin

30sto letni sprzęt ma zasadniczą wadę - ma 30lat ;-) Jak się nie ma zacięcia małego elektronika to istnieje duże ryzyko, że się będzie borykać z różnymi usterkami, które (w najlepszym wypadku) będą dokuczliwe (np. trzeszczący potencjometr) albo sprawią, że sprzęt poleci do piwnicy (czekając na lepsze czasy do naprawy)...

A z tym basem to może 'racjonalizacja taka' ;-)

Witam,

Szukam teraz cedeka do reszty sprzętu... Nie zakładam nowego wątku, bo tutaj jest opisane dokładnie co już mam i czego lubię słuchać.

Może szanowni koledzy mają jakieś propozycje co do porządnych odtwarzaczy CD? Chodzi mi o sprzęt używany, kasa jaką jestem w stanie wydać... Hmm, trudno powiedzieć. Wiadomo, że najlepiej jak najmniej. Powiedzmy, że oscylujemy wokół kwoty 500zł, chyba, że jest coś tańszego, a godnego polecenia. Jak trzeba będzie wydać więcej, to też się da (jeśli będę w tym widział sens oczywiście).

Jak zwykle czekam ze zniecierpliwieniem na Waszą pomoc i opinie :)

Pozdrawiam, Marcin

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich po Świętach i Nowym Roku,

Chyba doszedłem w końcu do porozumienia ze swoim sprzętem. Zostaję póki co przy Rotelu RA-02, do tego dokupiłem nowy odtwarzacz Harmana HD 970 i jestem z tego zestawu BARDZO zadowolony. Przesłuchałem kilkanaście płyt i dostrzegłem urok Rotela (jeszcze na starym CD), po podłączeniu Harmana prawie oniemiałem :) Dźwięk jest czysty, bardzo przestrzenny i bardzo szczegółowy. Bas, którego mi brakowało... nie wiem, czemu mi go brakowało. Jest tyle, ile trzeba, tam gdzie trzeba, można podbić na max, a i tak dźwięk jest czysty, bas nie przenosi się na inne pasma. W tej chwili mam tylko troszeczkę podkręcone tony wysokie i niskie, gra to wszystko ślicznie. Całość tworzy piękną scenę, instrumenty słychać nie tylko pomiędzy kolumnami, ale także po ich zewnętrznych stronach. Pięknie na tym brzmi spokojna muzyka, której słucham najwięcej: Melua, Jones, ostatnio Bic Runga. Rewelacyjnie słychać płytę JM Jarre: Metamorphosis, ilość dźwięków i ich szczegółowość jest powalająca (jak dla mnie).

Sprzęt nie nadaje się do słuchania rocka: Metallica, zwłaszcza w szybszych utworach (gitary elektryczne) brzmi co najwyżej przeciętnie. No ale nie do takiej muzyki ten sprzęt był kupowany...

Podsumowując:

Wzmacniacz ROTEL RA-02

CD H/K HD 970

Kolumny Tannoy M5

Póki co jestem bardzo zadowolony z tego zestawu, chciałem wszystkim podziękować za rady i wskazówki. Mam jeszcze pytanie co do kabli: używam obecnie miedzianych kabli do głośników (o przekroju 2x2mm), oraz jakiś interkonekt Profigold 0,5m za ok 50 zł z Allegro. Czy można i czy warto tutaj cokolwiek zmieniać?

Pozdrawiam, Marcin

• 7 miesięcy później...

Mam takie troche niecodzienne pytanie,a mianowicie czemu tak wszyscy psiocza na tego biednego technicsa???Jestem posiadaczem modelu se-a5 i naprawde nie jest to moim zdaniem zly wzmak,ma szereg wad a mianowicie to iz sie strasznie przegrzewa,ze ma wyolbrzymiony pobor mocy z sieci,ale procz tego gra calkiem calkiem.Surowy dzwiek strasznie, przyznam,ale mi to akurat pasuje,odsluchuje go na calkiem dobrych cisnieniowkach z dosyc dobra efektywnoscia i jestem zadowolony.Ostry sopran,ale wyrazny,bas tez calkiem nie zly...Osobiscie porownywalem go z yamacha M-80 i graja na bardzo bodobnym poziomie,yamacha jest oczywiscie duzo mocniejsza,ma cos okolo 600w na kanal,lecz moc to nie wszystko,wole uzywac techniksa chodzby ze wzgledu na rachunki za prad(yamacha pobiera 1700w),:)

Moge jeszcze tylko dodac ze zajmuje sie serwisem tego wlasnie typu sprzetu,jesli jest ktos posiadaczem wlasnie takiego technicsa moge udzielic kilku rad co zrobic zeby ten wzmak ozyl,nabaral oglady i zyskal mocy,pozdrawiam wszystkich.

Fakt,faktem ze nie powinno sie oceniac calej marki po jednym wzmaku,ale slyszalem jak juz gra kilka technicsow,miedzyinnymi tych slynnych pracujacych w klasie aa i powiem szczerze ze sie zawiodlem,tym bardziej gdy po zdjeiu obudowy zobaczylem chybrydowe koncowki mocy(scalaki).

Tak jeszcze dodajac,gdy kupilem technicsa se-a5 lezal z dobre4 miesiace nawet nie podlaczony do pradu,poczytalem troche na forum i sie uprzedzilem do niego strasznie.Dopiero gdy znalazlem chwile wolnego czasu sam ocenilem i wydaje mi sie ze jest to w tej chwili jeden z najleprzych wzmakow jakie mialem:-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.