Skocz do zawartości
IGNORED

Trudne warunki na nowy amp+kol+source

delight

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Bardzo proszę o doradzenie w kwestii zakupu zestawu: amplituner + dvd + zestaw dwóch kolumn

Poprzednie wątki na forum prześledziłem i są mi znane opinie udzielających się tutaj użytkowników.

Sytuacja moja jest dosyć dziwna - "ciężkie" pomieszczenie, a wymagania audiofilskie :/

1. CENA: max. 2500 zł.

Wiem, że ciężko będzie wstępnie coś złożyć do tej kwoty, ale niestety realia narzucają mi inne kryteria :(

Zakupiony sprzęt chciałbym aby był nowy, chyba że polecacie naprawdę dobrą i wypróbowana kompozycję

używaną.

2. MIEJSCE UŻYTKOWANIA:

Pokój: 12m2 (3m x 4m)

a) Na wschodniej ścianie, 3m, okno prawie na całej szerokości, po bokach zasłony materiałowe, w oknach firany

Ściana najprawdopodobniej z betonu.

b) Na południowej ścianie z lewej strony witryna około 1mx1.5m, później trochę wolnego i kanapa rogowa

1.5mx70cm wysoka. Ściana najprawdopodobniej z betonu.

c) Na zachodniej ścianie część rogówki 1.3m, później przejście do korytarza bez drzwi a następnie 50 cm luzu.

Wyjście łączy się m.in. z kuchnią z północnej ściany i prowadzi do pozostałych pokoi. Ściana z płyty

kartonowo-gipsowej.

d) Na północnej ścianie 50cm wolnego później komoda 1mx80cm wysoka, a następnie 1.5m przejście do kuchni w

kształcie kwadratu 4mx4m.

Ściana z płyty kartonowo-gipsowej.

3. SPECYFIKA ZASTOSOWAŃ:

Muzyka: 90% - głównie rock, pop, smooth jazz oraz poezja śpiewana + muzyka poważna

np. Pink Floyd, Anna Maria Jopek, Stare Dobre Małżeństwo, The Cranberries, Metallica)

KD: 10%

4. WYMAGANIA:

a) Moje preferencje co do barwy to raczej dźwięk aksamitny czyli:

- dźwięk jasny

- dźwięk ciepły

- dźwięk miękki

- dźwięk delikatny

- dźwięk miły

b) Sprzęt powinien sobie dobrze radzić przy niskich mocach, gdyż ze względu na małe dzieciaki często będzie

działał przykręcony. Nie chcę jednak aby na niskich mocach tracił całą jakość jaką jest w stanie z siebie

wydobyć :/

c) W przyszłości chciałbym dokupić kolumny do systemu 5.1/6.1 itp, aby zakosztować filmów z efektami

specjalnymi.

d) Moje ucho bardziej jest wyczulone na wysokie tony niż niskie.

e) Najbardziej interesuje mnie dobre, zgrane połączenie na linii amplituner + głośniki

Ze względu na ciężkie miejsce myślałem o amplitunerze z autokalibracją.

Proszę także o uwagi, które komponenty szczególnie źle ze sobą współpracują, a które wręcz idealnie do siebie pasują.

Co do firm to nie mam preferencji.

Wiem, że postawiłem przed Wami zadanie raczej nie do rozwiązania.

Będę jednak bardzo wdzięczny za każdą konstruktywną poradę.

Serdecznie pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/30526-trudne-warunki-na-nowy-ampkolsource/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.