Skocz do zawartości
IGNORED

ABC Prezentacji-sklep intern./ekrany

mar2562

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem!! Zamontowałem,Polecam..firmę i ten ekran....240 tylko elektryczny!! marszczenia sladowe!!..

capi strasznie:) ale może to taki jego urok :)

Kawał sprzęcicha..20kg zmieniłem kołeczki..bo na tych co producent podał,długo by nie powisiał...

POLECAM!!...tanio 2500..500zł taniej niz Wrocław Cinemat..

Zamówiłem farby digital grey,miłą obsługa,farby przyszły na następny dzien,niestety farba właściwa była pomylkowo wysłąna digital grey lite a nie samo grey,szybko jednak sprawa została załatwiona i z opóźnieniem jednego dnia miąłem farbę w domu.Jeden Cień jednak pojawił się na tej przysyłce,ponieważ folia zabezpieczająca farbę włąściwej była do polowy naderwana ,tak jakby ktoś do tej farby co najmniej zagladał,a może to tylko niedolepienie fabryczne,o czym zapewniała mnie pani w firmie,i że wszytko jest napewno w porządku.Na razie nie robie z tego powodu awantury,poczekam na efekt koncowy.Co do samych farb,podkłądówka wygląda jak jakas farba winylowa,jest biała,wychodzi po niej gumowata powierzchnia,raczej nie jest gęstrza od duluxa,trzeba się jednak namęczyć walkiem żeby nie wychodziły smugi,co do wydajności,to spokojnie wystarczy na dwie warstwy na powierzchnie znacznie większą niż 2,40 metra.Jeśli chodzi o farbę włąściwą,to jest ona znacznie rzadszadziwi mnie dlatego opinia Griszy),wygląda jak farba z tlenkiem srebra,zachowuje się jak jaks farba lakierowa(prawdopodobnie można by pokombinować i uzyskac podobne farby znacznie tanszym kosztem,ale być może się myle i tkwi tam jakaś tajemna receptura)Farba jest rzadka więc z wydajnością jest jeszcze lepiej,natomiast przy malowaniu wałkiem wychodzą niezłe jasełka,mi po pierwszej warstwie wyszły takie smugi że drugą warstwe położę jutro pistoletem:)jeśli chodzi o ramę,to ja kupiłem profile aluminiowe w kształcie kątownika 2/5cm,( 19zł za kilo)przycięte skosy tak żeby się równo zeszło w rogach,krótszy bok na zewnątrz,szerszy łagodnym skosem schodzi się do ekranu,cała ramka pomalowana czarnym matem,wygląda super profesjonalnie,jak rama od plazmy.Na dzisiaj tyle,jutro o efektach,zrobie też pare fotek

Slud

Smugi,które powstały są najprawdopodobniej wynikiem naruszenia struktury farby poprzez zbyt późne wyonanie tzw malowania wykańczającego(delikatne dociskanie wałka po upływie max 2-3 minut od pomalowania danego obszaru ekranu)

Jeśli tak jest jak piszę to struktura farby w miejscach gdzie występują smugi powinna być lekko chropowata.Gdy zaobserwujesz taką sytuację to jestem zdania,że pomalowanie drugiej warstwy pistoletem nic nie zmieni.Jest to tylko strata materiału.Jeśli jest inaczej to możesz spróbowac pistoletu ,chociaż efekt smug może pozostać.Odczekaj najlepiej kilka dni i zaobserwuj czy smugi pierwszej warstwy są dalej widoczne(producent zaleca nawet 4-6 tygodni tolerancji dla efektu smug).Jeśli będą dalkej widoczne to na pewno wystąpił efekt naruszenia struktury farby.Farba ta ma niestety tą złą cechę,iż bardzo szybko następuje pierwsza faza dosychania.Gdy wykonasz malowanie wykańczające po tym czasie naruszasz strukturę.Pisałem kilka dni temu,że gwarancję efektu użycie pistoletu.Wałkiem jest szansa dobrego pomalowania ,ale trzeba mieć sporą wprawę.Jeśli podzieliłeś farbę równo na dwie części to nie jestem pewien czy wystarczy ci farby na drugą warstwę.Ja na ekran 2,06 m kw. zużyłem przy malowaniu pistoletem prawie 700 ml farby(oczywiście na dwie warstwy).Musisz przecież zakładać,iż trzeba wykonać chociaż krótki natrysk próbny,aby sprawdzić jak ta farba się nakłada przy określonej wielkości dyszy i ciśnieniu roboczym.Masz ekran większy od mojego,więc wątpię aby np 250 ml starczyło na pełną drugą warstwę.Ponadto najlepszy efekt osiągniesz stosując technikę krzyżową malowania a zauważ,że przy malowaniu wałkiem pasy nakładasz tylko pionowo.Przy nakładaniu pasów na krzyż zużyjesz więcej farby.

Grisza ,napędziłeś mi trochę strachu,ale na szczęscie wszystko dobrze się skończylo,po pomalowaniu pistoletem wszystko się ładnie wyrównało,u mine było znacznie lepiej z wydajnością niż piszesz,no ale może używaliśmy innego sprzętu,innej techniki..już nie ważne,ponieważ wszystko się dobrze zakonczyło.Jeśli chodzi o malowanie wałkiem ,to zgadzam się że trzeba mieć niezłą wprawę żeby dobrze pomalować,i ja raczej odrazu zalecałbym pistolet,ryzyko jest zbyt duże by to schrzanic.Teraz słów kilka o efektach,tutaj ,choć byłem mocno sceptyczny na początku,musze się zgodzic z Tobą calkowicie,obraz robi wrażenie,to co sie od razu rzuca w oczy to głębia obrazu,lepsza szczegółowość,nasycenie,barwy bardziej naturalne,obraz na prawde robi wrazenie:)i to jest chyba najważniejsze,nie porównywałem z ekranami wysokiej jakości,ale efekt jest świetny więc polecam

Slud

Super ,że jesteś zadowolony i że udało się drugą warstwą usunąć smugi.Nie chciałem cię straszyć,ale moim zamiarem było tylko i wyłącznie przekazanie dobrych rad, abyś nie ponosił zbędnych kosztów.Suma sumarum liczy się końcowy efekt.A ten jest jak piszesz dobry.Też uważam,że ta farba jest bardzo dobra.Zbyt wielu użytkowników ją chwali ,aby można było mówić o przypadku.Zarówno moje jak i twoje doświadczenia pokazują jednak ,że natrysk ciśnieniowy pistoletem daje w przypadku tej farby najlepszy i pewny efekt.Jeśli chodzi o efekt końcowy to zapewniam cię,iż poczujesz jeszcze znaczną różnicę na korzyść po okresie około 4 tygodni po wykonaniu ekranu.Farba jak wiesz nabiera wtedy pełni swoich właściwości.Czytając materiały Screen Goo nie bardzo w to wierzyłem ,ale sam się przekonuję,iż im więcej czasu mija od wykonania ekranu(w moim przypadku 29 dni) tym efekt jest lepszy.

jeszcze kilka fotek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2527-100008981 1170310984_thumb.jpg

post-2527-100008982 1170310982_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Slud a czego używałeś wcześniej? Czy był to jakiś tani ekran czy może malowałeś już coś sam jakimś duluxem? Bo interesuje mnie porównanie zwykłej farby o tym samym kolorze do goo screen. Czy w goo to jest kwestia jakiejś specjalnej struktury, która daje opisywane efekty czy jeszcze o co innego tam chodzi.

wcześniej malowałem farba akrylową w kolorze szarym,eksperymentowałem od białego do szarych i szary wyszedł najlepiej,(wbrew panującej opini jestem zdania że obraz na scianie wyglada znacznie lepiej niz na tanich ekranach zwijanych) nawet jeśli jest to tylko dulux,ale faktycznie coś jest w tej fabie bo efekt mnie zaskoczył i różnica jest spora na plus.Proponowałbym jeszcze pokombinowac z jkąs farba winylową na podkład i na wierzch farbe z tlenkiem srebra,może da się uzyskac podobne efekty,bo tak włąśnie wygladają te farby screen goo,ale nie wiem może jeszcze coś w nich siedzi,trudno powiedzieć

Ja też używałem farby screen goo i błędem jest malowanie wałkiem (wychodzą smugi) które bardzo widać podczas oglądania-malowałem na podobraziu (ekran 112x200) zużyłem około 400ml farby właściwej .Jutro przymierzam się dokupić farby jeszcze 500ml i pomalować pistoletem mam nadzieję że tyle wystarczy.

No dobra, trzeba malować pistoletem - nie ma wątpliwości. Tylko, że ja się na tym zupełnie nieznam. W związku z tym będę musiał oddać do lakiernika, a może do malarza? Czy myślicie, że trzeba wyjaśniać takiemu specjaliście jak ma malować tymi farbami? Jest jakaś nietypowa procedura? Fajnie by było, jakby ktoś napisał w punktach co i jak, chyba że wraz z farbami przychodzi polska dokładna instrukcja (łącznie z rodzajem dyszy, odległości, ciśnienia itp.).

Po jakim czasie można bezpiecznie transportować pomalowany ekran? I czemu lepiej wybrać spieniony PCV niż MDF, chodzi o chłonność podłoża?

instrukcje malowania są na stronie ABC,są na stronach sceen goo,przycodzą tez z farbami,jeśli chodzi o płytę spieniona,to ją oglądałem i jeślli bym teraz podejmował decyzję,to włąsnie na niej bym malował,jej zalety to to że jest cienka,lekka,ma głatką powierzchnie,więc idealnie się nadaje,odpada cały żmudny proces przygotowywania powierzchni ściany(najgorszy jest kurz przy szliwowaniu) no i taki ekranik mozna zdjąc ze ściany i gdzieś schować,więc same zalety,natomiast czemu nie utwardzana,to kompletnie nie mam pojęcia,trzeba by zapytać griszy

Petro ma rację.Smugi psują cały efekt.Są widoczne szczególnie na jasnym tle.W trakcie scen z szybkim ruchem obiektów ma się wrażenie,że ekran faluje.Ja nawet nie próbowałem poprawiać pistoletem ekranu na ścianie pomalowanego wałkiem.Efekt smug jest w ten sposób bardzo trudny do całkowitego wyeliminowania.Dlatego zmieniłem koncepcję i wykonałem ekran na bazie płyty spienionej.Adams32-pytasz dlaczego płyta PCV ?.Przyczyny wyboru opisałem już wcześniej.MDF jest cięższy.Musisz jej powierzchnię obrabiać.A to są dodatkowe koszty.Poza tym chłonie wilgoć z otoczenia.Może sie zatem wypaczać po jakimś czasie.Dlaczego PCV nieutwardzona ? To proste płyty PCV utwardzone mają powierzchnię jak szkło.Farby akrylowe zawsze lepiej się "przykleją" do powierzchni gładkiej ale matowej niż do gładkiej ale bardzo szklistej.

Grisza,jeśli mozna spytać,jakiego używasz dokładnie suba sony,pytam bo czytałem kiedyś o najwyższym modelu którego polecal Americano,SA-WX900,czy aby nie masz właśnie takiego,napisz też jak Ci się twój sprawuje

Admas32.Proponuję czytać dokładnie wpisy na forum.Ponownie odsyłam do tej stronki na której opisałem sposób malowania.

Ukryta Zawartość

Do cennych wskazówek dla malujących można by zaliczyć.

1.aby nie stosować wysokiego ciśnienia roboczego(pow.3,0 atm)

2.nie stosować podczas malowania tzw.przedmuchu z pistoletu w celu dosuszenia powierzchni(przedmuch pod dużym ciśnieniem może uszkodzić strukturę farby)

3.malować koniecznie techniką krzyżową bo taka daje najlepszy efekt pokrycia powierzchni

4.koniecznie zwrócić uwagę farba nie miała kontaktu z jakimkolwiek rozpuszczalnikiem.Jedna kropla rozpuszczalnika niszczy właściwości farby

Ekran pomalowany możesz bezpiecznie transportować po wyschnięciu.(sądzę,że po 2 godzinach).Natomiast inną sprawą jest staranność i uwaga przy transporcie.Powierzchnia ta jest w pełni utwardzona dopiero po 4-6 tygoniach.Z tego powodu jak chwycisz za ekran zaraz po pomalowaniu to zostawisz ślady palców.Dlatego ja oprawiłem ekran po pomalowaniu u lakiernika w ramę i dopiero chwytając za ramę przenieśliśmy go do samochodu w celu transportu.

Ukryta Zawartość

Slud.To nie mój przedział cenowy.Używam prostego Suba Sony SA-WMS5.Według mojej filozofii KD najważniejszy jest ekran i to co na nim widzisz.Dźwięk jest oczywiście też ważny i nie powienien zostawać daleko w tyle.W mojej sytuacji dodatkowo ograniczony jestem gabarytami pomieszczenia.WX900 mający bardzo dobrą opinię byłby u mnie zupełnie nie wykorzystany,chociażby w zakresie mocy.

Tez podzielam zdanie że w kinie jest najważniejszy obraz,i jego właściwa wielkość,dlatego śmieszy mnie kupowanie ampliunerów z zestawem głośników do małego telewizorka,i nazywanie tego szumnie kinem,już nawet zwykłe stereo przy wielkim ekranie daje większy realizm kinowy,no ale mając juz duży ekran ,dobry dźwięk wielokanałowy stanowi niezłe dopełnienie całości,można to też uzyskać minimalizujac koszty,ja polecam budowanie kina na końcówkach gainclone,u mnie dżwięk jest znakomity ,i raczej nieosiągalny nawet dla dość drogich amplitunerów,można w ten sposób uzupełnić sobie system zachowując swoje dobre stereo,jeśli sie je posiada,sterowanie może być w najprostrzej wersji przez dekodery z DVD,ale polecam raczej jakiś procesor,efekty sa lepsze.

Mam jeszcze jedno pytanie do kolegów jutro zamawiam farbę tylko nie wiem czy malować jeszcze raz podkładem na tą warstwę pomalowaną wałkiem czy kłaść już właściwą farbę pistoletem(malować będzie zawodowy lakiernik.Co o tym sądzicie?

Kurcze ,sam już nie wiem,może bezpieczniej wziąć podkład,bo koszty nie takie wielkie,a jak znów będą prześwitywac stare smugi to 380 zł w błoto będzie wyrzucone,zastanowił bym się jeszcze powaznie nad tą spienioną płytą PVC,koszty niewielkie,a same korzyści,ja trochę żałuję że tak nie zrobiłem.

Grisza, czytałem twój opis i nie mogę się doszukać ile czasu trzeba odczekać między pomalowaniem warstwy podkładowej a wierzchniej. Napisałeś tylko o odczekaniu 30 min. przed pomalowaniem drugiej warstwy. No a skoro wiadomo, że każdą farbą malujemy dwa razy to zrozumiałem, że chodzi właśnie o drugą warstwę np. farby podkładowej.

Napisałeś też coś takiego: "Farby Screen Goo: podkład 350 ml Digital Grey Lite oraz farba właściwa 700 ml Digital Grey. "

Znaczy tyle zużyłeś, czy takie ilości kupiłeś? Pytam się, bo właśnie mi pasuje kupić po 700 ml. Przy 1 litrowych zostanie dużo niewykorzystanej farby, a niemało przecież kosztuje.

No i na koniec zastanawiam się nad ich czarną farbą do pomalowania ramy. Koszt tylko 50 zł, a pewnie ma większy mat od zwykłej.

Instrukcja malowania wałkiem mówi,iż pomiędzy poszczególnymi warstwami należy odczekać 1-2 godzin.A więc I podkład - godzina do 2 godzin przerwy - II podkład - godzina do 2 godzin przerwy - I własciwa - godzina do 2 godzin przerwy i II właściwa.W przypadku malowania pistoletem przerwy na schnięcie winny wynieść od 45-60 minut.Jak pisałem wcześniej w kabinie lakierniczej udało się znacznie skrócić okresy schnięcia.Było to max 30 minut w temperaturze 40 stopni.

Co do zużycia to naprawdę trudno to precyzyjnie wyliczyć.Zużycie zależy przecież od chłonności podłoża.Ja na płycie PCV zużyłem około 350 ml podkładu oraz około 700 ml farby właściwej.Prawda jest tównież taka,że podane zużycie farby zawiera około 10-15 % na próbne natryski,aby można było malowanie wykonać najlepiej przy określonej gęstości farby.

Czarna farba na ramkę jest jak najbardziej dobrym pomysłem.Kosztuje niewiele a sądzę,iż jest to optymanlnie dobrany skład pod kątem braku odbicia swiatła.

• 2 tygodnie później...

No to ja dla odmiany napiszę kilka zdań w temacie (bo dyskusja stała już się trochę "malarska" ;)

Zakupiłem w tej firmie ręczny ekran Projecta ProCinema HC S 102x180. Łącznie z dostawą kurierem wyniosło mnie to równy 1000 PLN - taniej nie znalazłem nigdzie.

Ekran po rozwinięciu jest równy i płaściutki, więc uważam, że nie zależy to od rodzaju "napędu" a jedynie od konkretnego egzemplarza. Jedynym jego mankamentem (poza zapachem ;) było kilka (2-3) białych kropek na powierzchni czarnej ramki, ale czarny marker załatwił sprawę w minutę.

Wg mnie - jedyną przewagą ekranów elektrycznych (poza komfortem użytkowania, oczywiście) jest mozliwość wysunięcia/rozwinięcia go na DOWOLNĄ długość, podczas gdy ręczne tylko co pewien skok (równy obwodowi wałka).

Podsumowując - jestem bardzo zadowolony - zarówno z firmy jak i z ekranu.

• 3 miesiące później...

Czy możecie mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy ekranem Procinema i Slimcinema - wczytuję się w opisy ale są identyczne. Porównuje opisy na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jedyną różnicą jaką widzę jest , że Procinema może mieć powiechnię HCS, a Slimcinema chyba nie. Czy ktoś może wskazać mi czym się różnią, bo różnica w cenie to ok 200 pln.

Ukryta Zawartość

Problem się rozstrzygnął bez pomocy forumowiczów... Mam jeszcze jedno pytanie : jakie ekrany do kina domowego możecie polecić, po wątku o problemach z powierzchniami Avers, zastanawiam się czy z przystępnych cenowo jest coś poza Projectą ?

• 2 lata później...

Tak, faktycznie źle się wyraziłem :). Zapytam inaczej, czy warto malować ekran tymi farbami na ściance gipsowo-kartonowej? Czy ktoś z Was próbował? Jaki był efekt?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.