Skocz do zawartości
IGNORED

potrzebne informacje - Yamaha DSP-E580

krzyh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję kilku informacji na temat Yamahy DSP-E580 - najlepiej od kogoś kto używał tego procesora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A mianowicie

1 - Wyjscie głośnikowe - przypuszczam że jest tylko tył i centralny z tym jak podłączyć centralny (chodzi o single?) i do czego służą wyjścia dual ??,domyślam się że są do podłączenia dodatkowych dwoch tylnich głośników ale może się mylę

2 - Wyjście OUTPUT - domyślam się że jest to wyjście na osobne wzmacniacze i pytanie czy one jest rególowane potencjometrem (siła głosu) czy daje stały nierególowany sygnał ??

3 - czy po pdłączeniu do DVD rzeczywiście rozkoduje sygnał do Dolby surround-Pro-Logic do takiego jak jest zakodowany czy ma jakiś swój pseudo prologic

4 - tylnie głośniki pracują w nim w trybie stereo czy mono ??

Poprzednio używałem CAT-cs900 i niby był Dolby surround-pro logic ale jakiś ,,cyganiony,, i żeby było mało to tylnie głośniki pracowały w trybie mono pomimo tego że posiada osobne wejście 5.1 i wszedzie pisali że po podłączeniu przez to wejście otrzymuje sie dżwięk DD co jest nie prawdą bo w DD tył jest w stereo.

Większości z Was wydadzą się te pytania śmieszne ale dopiero zaczynam przygodę stereo i oraz KD a początki nie zawsze są łatwe,już raz dałem się nabrać na tego CAT-a. tego przyadkowo wygrałem na aukcji i właśnie szukałem czegoś taniego na początek co posłużyło by jako procesor,całość mam zamiar napędzić wzmacniaczami stereo harmana gdyż używam ich do stereo i jestem bardzo zadowolony.

pozdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31339-potrzebne-informacje-yamaha-dsp-e580/
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Nie bardzo wiem jaki jest sens kupowania takiego urządzenia ma ono przecież możliwość dekodowania dolby pro logic i nic poza tym ten system stosowano tylko na kasetach video do zastosowań tzn. kina domowego się absolutnie nie nadaje nawet zakładając ,że twoje DVD ma wbudowane dekodery DD i ew. DTS to nie będziesz w stanie wykorzystać wzmacniaczy do sterowania centralnego i głośników tylnich bo Yamacha nie posiada wejść do zewnętrznego dekodera. Jedyną możliwością , którą widzę jest podłączenie dvd z wyjścia audio do wejścia w dekoderze i słuchania dźwięku który się wydobędzie ale jaki to będzie miało związek z dźwiękiem przestrzennym to nie wiem.

Twoje wątpliwości co do monofonicznego dźwięku z głośników tylnich potwierdzam bo tak miał DPL ,poprawiono to w DPL II ale to u rządzenie tego systemu nie obsługuje działa ono w domenie analogowej.

Niestety na allegro pojawia się tych urządzeń mnóstwo niestety sprzedawcy nie informują o ich możliwościach a właściwie o braku zastosowania w czasach obecnych.

Yamacha produkowała dekoder DD i DTS plus trzy końcówki mocy do zasilania centralnego i tylnich głośników o symbolu DSP E-800 (tutaj piszę o niej http://www.audiostereo.pl/Yamaha_DSPE800_29693.html#bottom ) wszystkie inne DSP E-... to dekodery Dolby Pro Logic i nic więcej.

Wygląda na to że dałeś się wpuścić w maliny i to będzie na tyle.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w dążeniu do celu.

DVD posiadam harmana i posiada wszystko (DD i DTS) bez wyjścia 5.1,wtedy nie miał bym problemu - jak podłączałem go do cs-900 (wyjściem stereo) to było wszystko OK ale tylko w przodzie,co w centralnym to w centralnym,lewy to lewy prawy to prawy oprócz tyłu,tam tylko mono.Podobno któryś technics miał system DPL i właśnie w stereo i Yamahy - pewnie dlatego sie skusiłem,z tego co słyszałm to płyty mają zakodowany format DPL i można go ,,wyciągnąć,, z wyjscia dwukanałowego i to by mi wystarczyło (jeśli tył bedzie w stereo).

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Trochę mylisz pojęcia

Każde DVD odtwarza format dzwięku DD i DTS ale nie każdy ma dekoder z wyjściem 5.1 to różnica.

Jak już pisałem na płytach DVD nie uzywa się DPL tylko DD i DTS oraz stereo to co słyszałeś po podpięciu do dekodera DLP to była wirtuala rzeczywistość tworzona przez procesor ale nijak się mająca do dzwięku przestrzennego zapisanego na płycie to dwa różne światy.

Każdy DPL ma tyły w mono bo taki był standard i kropka, DPL II ma tyły w stereo ale też służy do dekodowania dzwięku z kaset video bo tylko tam jest używany.

Ta Yamaha niestety nie będzie spełniała twoich potrzeb bo nie do tego została stworzona.Powstała w czasach kiedy o DD i DTS nikt nie myślał a standartem było DPL.

Zresztą jest to bardzo ubogo wyposarzone urządzenie patrząc na zdjęcia, imponuje tylko wyglądem frontu i nic poza tym.

Przykro mi to mówić ale nic nie zwojujesz jeśli chodzi o dzwięk kina domowego za jego pomocą.

tak właśnie napisałem powyżej że moje DVD nie posiada 5.1,wtedy nie było by problemu.

Czyli ktoś wcisnoł mi konkretny ,,kit,, że na każdej płycie jest zakodowany format DPL w sygnale stereo i który rozkodowuje właśnie taki dekoder DPL z sygnału stereo (znaczy wyjścia stereo z dvd) - ale nawet na niektórych płytach napisane formaty czyli : DTS,DD,DPL oraz stereo,nawet jeśli jest to wirtualne ale zgodne z tym co na ekranie to by mi wystarczyło na obecną chwile, w cs-900 wszystko było zgodne z tym co na ekranie,jak jechał pociąg od lewej to w głośnikach też jechał od lewej przez centralny na prawy.

Co do skromności tego sprzętu to właśnie szukałem takiego,jak najmniej bajerów,jedno wejście,jedno wyjście na wzmacniacze ewentualnie głośniki i nic więcej.Dziesiątki takich sprzetów jest na alegro z bajerami które mi sie nie przydadzą a cena rośnie,to jest na popczątek (nowe mieszkanie i mam inne wydatki dlatego patrzałem po czymś tanim).

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Jeszcze raz spróbuję Ci to wyjaśnić dostarczając sygnał analogowy stereo do takiego urządzenia które dekoduje DLP uzyskasz sygnał stereo sztucznie uprzestrzenniony i podzielony na głośniki które podłączyłeś co nie znaczy że w głośniku centralnym będzie to co sobie realizator dźwięku założył i podobnie w głośnikach efektowych podobny efekt uzyskasz wykorzystując tryby DSP dostępne w większości dekoderów tak możesz uprzestrzennić sygnał z innych źródeł np. telewizora, radia, Cd, itp.

Spróbuj podłączyć dźwięk z telewizora który nie posiada wyjścia cyfrowego do dekodera DD i pomimo że na ekranie zobaczysz symbol DD to co usłyszysz to będzie zwykłe stereo podzielone na pięć głośników i tylko tyle.

jeszcze pytanie o ten output (czym to sie różni od pre-out)- wszystkie (o ile wogóle) sa rgólowane czy stały sygnał wychodzi (chodzi o przód tył centralny i sub??i jak się ma te wyjście ,,dual A i B,, oraz single.Niestety nie będe posiadał instrukcji do niego a głupio by było go od razu ,,zjarać,,

ps,jeszcze go nie mam a juz mi sie nie podoba i wydaje mi się że to będzie pierwsza i ostatnia Yamaha w moich rękach.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Na wyjściach sygnał jest regulowany gałą czyli jeśli podłączysz swój wzmak musisz to zrobić w trybie końcówki mocy.

Z Yamahą to nie przesadzaj jest sporo sprzętu tej firmy który wart jest uwagi np. DSP E-800 ma wszystko co jest Ci potrzebne wiem bo mam taki ma niestety jedną wadę jest nie do dostania w Polsce mi się nie udało mimo że szukałem ponad rok .

wiem że ma dobre sprzęty ale te ich dziwne wyjścia z dziwnymi nazwami.jak ktos jak ja co nie mial z nimi do czynienia to bez instrukcji nie łatwo podpiąć.

co do 800 to była na allegro

Ukryta Zawartość

ale to raz drożej,w sumie to bym się na taki skusił i popoluję na takiego.tamtego wygrałem przypadkowo ale teraz już jak to sie mówi po ptakach.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.