Skocz do zawartości
IGNORED

Best audio Czech or Slovak pages

Kuba4

Rekomendowane odpowiedzi

Do You know slovak BV Audio? Specially amps or clock for tuning CD players?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...
  • 5 lat później...

Przedwzmacniacz Ri Audio AP 100 . ( także Czech ! )

Ciekawy i nieco dziwny , ale wzorniczo bardzo ładny . Zagrał znacznie lepiej od pasywki " niebieskiego Alps . Pokazuje trójwymiarową przestrzeń ze sporą głębokością i szerokością poza uszy " z czarnym tłem . Przejrzysty , gładki czuć lotność ale i wagę oraz ciężar uderzenia . Wyróżnia się przestrzenią , blaskiem i bardzo ładną naturalną tonalnością . Pierwszym wrażeniem była spora prawdziwość !

Postawiony na desce z korkiem , daje brzmienie raczej neutralne , trochę sterylne , chyba pasujące do ciepłych końcówek . Ustawienie cd ka / w zależności od podłoża / daje różne możliwości od jasności do przyciemnienia prezentacji . Osobiście ustawiłem nieco ciemniej / czyli na twardym , z gęstymi filcowymi podkładkami / , po rozgrzaniu " klasy "A" , było wystarczająco doświetlone z jednoczesną mięsistością instrumentów . Bas plumkał różnorodnością a wysokie tony były jakby leciutko stonowane , ale kiedy trzeba , tryskały fontanną , dobitnie ale też z pewną elegancją dla ucha . Bas miał wiele oblicz , ale nie należy do zbyt twardego , choć pod średnicą potrafił twardziej uderzyć . Wszelkie niepotrzebne szumy na górze są jakby przytłumione albo usunięte i jest czyściutko .

...Z minusów ; Do transformatora przyczepiono kabelek od lampki / można go wymienić / . Brak wyłącznika , co prawda jest na pilocie , ale to jest przełącznik ; z pasywki " na klasę "A" . Po przełączeniu , należy cierpliwie poczekać kilka sekund , wtedy zaczyna mrugać druga dioda / z minutę / aby dogrzać ? lub dostroić klasę "A" . " Uzbrojony " w lepsze zasilanie " zaczyna grać pełniejszym dźwiękiem , tworzy się przestrzeń i bogactwo harmonicznych , różnicę słychać wyraźniej przy cichym odsłuchu . Poza tym przełącznikiem i głośnością , inne przyciski są nieaktywne .

.... Na plus ; Pancerna obudowa , dobre elementy ,ładny design . W grze ; Przejrzystość wysokiej próby , ale bardziej muzykalna niż analityczna , choć lokalizacja jest pewna i mięsista . wyjścia RCA oraz ... XLR ; tutaj zdecydowanie polepsza się stereofonia w jakby wielu aspektach , staje się bardziej magiczna " , zróżnicowana , ... na wielu poziomach ... .

Niestety, nie miałem okazji posłuchać go z dedykowanymi monoblokami Mk-1 , osłuch był ze starszą końcówką Classe . W podsumowaniu ; zaskoczył mnie możliwościami przestrzennymi / gł XLR /, sporą neutralnością , ładnym dźwiękiem , z blaskiem i proporcjami . Na pewno , przestrzeń " wyrasta o 2 klasy wyżej ...Ogólnie bardzo ciekawy pre amp .

Może ktoś słuchał firmowego zestawu ?

• 1 miesiąc później...

Jeszcze trochę o Przedwzmacniaczu Ri Audio AP 100

( tak mało jest informacji na ten temat )

Z korespondencji z użytkownikiem tego ciekawego pre ampa

...cytaty ...;

...Mam ten przedwzmacniacz i poznałem jego budowę. Ta migocząca dioda to taki pomysł na rozgrzewke, brzmienie się zmienia poprostu w miarę rozgrzewania sie tranzystorów wyjsciowych. Proszę zauważyć, ze przedwzmacniacz grzeje sie tak samo w trybie standby, jak i warm up. Nie ma tam żadnych przekaźników i kluczy przełączających oraz zmieniajacych prad spoczynkowy układu wyjsciowego. Cały czas pracuje w klasie A. Na Xlr z regóły odczówa się poprawę brzmienia, ze względu na wyzsze napięcie sygnału, co sprawia wrażenie wiekszej dynamiki. Na komplecie wyjsc RCA jest ten sam sygnał co na XLR, tyle ze rozdzielony na normal <tu mamy +>, oraz invert <tu mamy ->. Gokładnie ten sam sygnał jest na pinach +- złącz XLR.

...Czyli ;

- XLR mogą pomóc w ogólnym brzmieniu ?

- cały czas pracuje w klasie A "? / mimo przełącznika w pilocie i dyskoteki "diodowej /

( może tak jest , ponieważ jak kiedyś wyłączałem z gniazda przedwzmacniacz , to jakby grał nico ostrzej i bez ładnego zróżnicowania barw , wtedy pomagałem mu buforem lampowym . Obecnie cały czas jest podłączony do sieci i mam wrażenie , że gara znaczne bogatszą barwą , bez bufora jest bardziej bogaty dźwiękowo i posiada lepszą rozdzielczość , aż zastanawiam się nad sprzedażą ?

Nie mam doświadczenia z pre ampami , a widzę że ciekawe konstrukcje są już kilkakrotnie droższe ...

....Działa Panu regulacja głośnosci w trybie standby? U mnie t pre jest pod prądem non stop, ponieważ drażni mnie ta cała procedura uruchomieniowa. Moim zdaniem cała błyskanina, jest po to, żeby budowac jakies napiecie, że sprzęt właśnie budzi się do życia i nagrzewa tranzystory w klasie A. Zmusza słuchacza zeby chwile się nagrzał przed odsłuchem. Wewnatrz jest procesor, który jest odpowiedzialny za to opóźnienie. Prosze zrobic test: wyłączyć pre potem dać mu prad i przyłozyć ręke do kratki wentylacyjnej po lewej stronie, w trybie standby. U mnie zawsze jest tak samo ciepło. Przewaga transmisji symetrycznej XLR polega na tym, że na wejsciu końcówki mocy sygnał jest desymetryzowany, co likwiduje wszystkie zakłócenia, które mogły dostać się do sygnału. Jeżeli cała końcówka ma budowę symetryczna, to ten proces zachodzi na wyjsciach głosnikowych, a dokładniej w głośniku. Obecnie jestem na etapie wymiany , a dokładniej buduje sobie nowy.

...Jego zaletą jest solidna obudowa i krótka ściezka sygnału.

...Dla mnie prawdopodobnie ideałem jest zbalansowany pre lampowy najwyższej klasy:> Problem pilota polega na tym, że czujnik podczerwieni jest zamocowany odwrotnie. Jakkolwiek kuriozalnie to brzmi, to stoi plecami do okienka IR. U siebie odwróciłem go i działa bdb. Nie wiem kto dopuścił takie coś do sprzedaży. Dla mnie brzmienie jest za mało przestrzenne i ciut krzykliwe, jednak mam dość specyficzny tor.

;;;; koniec cytatów .

W mojej opinii , AP100 gra bardzo przestrzennie , nie czułem braków nawet z bardzo poważną końcówką , faktycznie góra pasma wymaga odpowiedniego dopasowania kabli i źródła / cd/ , czasem wystarczy postawić go na odpowiednim podłożu / sklejka ; delikatniej , twarda płyta , ostrzej ~ jaśniej ; na górze / Gra bardzo podobnie do urządzeń lepszej klasy , poprzez rozdzielczość , wgląd i prawdziwość instrumentów , choć nie jest to wgląd urządzeń za 10 tys zł , natomiast jest muzykalny i potrafi pokazać możliwości , czasem z buforem lampowym , z dobrym Dakiem , z ciekawym CD...wtedy można mówić o bardzo dobrym zestawieniu .

• 1 rok później...

zdjęcia pre amp-a AP100 Ri Audio

Pierwsze wrażenia były pozytywne , może z braku możliwości porównawczych /?/ ...ale po kupnie lepszej końcówki mocy , AP100 okazał się nieco zbyt ciemny , a nawet brakowało mu szczegółów na górze ...taki malutki niedostatek , jakby przygaszenie , może zbyt ciepłe dwa urządzenia się spotkały ? ....na pewno , bezpośrednio z cd ka , było lepiej . Może , do zbyt jasnej końcówki z ostrymi przewodami nadawał by się najlepiej ?

Ukryta Zawartość

post-24196-0-04896500-1430356713_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.