Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o takim zestawieniu ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Długo myślałem, kombinowałem i chyba mam. Proszę o uwagi i opinie osoby osłuchane, i doświadczone.

Co sądzicie o takim zestawieniu na (oby dobry ;) początek winylowej przygody:

TT: Reloop 1000 Mk 3 (z napędem paskowym) /ok.550zł/ +

phono pre CA 640P (bo obsługuje wkładki MM i MC /ten element toru już nabyłem - 420zł/ +

- no właśnie - (?)SHURE M97xE /za 366zł/ czy np. (?)Denon DL-103 /za 415zł/ ?

Na pewno dokupię wkładkę GRADO (chyba GREEN) /190zł/. (Co tu się wysilać jeśli to początek ?)

Po co tyle wkładek ?- Bo chcę poeksperymentować z różnymi, wyrobić sobie swoje zdanie i ukierunkować się. Najwyżej parę wkładek szybko odsprzedam, jeśli już znajdę tę najb. mi odpowiadającą.

GOLDRING ELEKTRA - już wiem, że to nie mój typ. Ale zobaczę jak się spisze z nowym phono pre i nowym TT.

Korci mnie też wkładka AUDIO TECHNICA'i 440 ML. Ba, ale nie wiem którą z tych 3. ww. /te za ok.400zł/ jest "najlepsza".

GRADO kupię na pewno, bo z opisu brzmienia w AV (ostatnie stronki podsumowujące), tak ją opisali, że wirtualnie przypadłą mi do gustu ;) (Przeczytałem też całą recenzję o GRADO BLACK.)

Sucham głównie jazzu ale sprzęt mam złożony jako uniwersalny. (Ze wskazaniem na jazz.)

* * *

Czasu mało, chęć działania mam dużą ;)

Podpowiedzcie coś mądrego jeśli łaska ;)

Pozdrawiam.

PS. Topowy Reloop (napęd bezpośredni) - chyba dobra rzecz (np. ramię ma regulację wysokości). Cena - w porównaniu z tzw. audiofilskimi TT - atrakcyjna, wygląd też ale jeszcze sobie daruję, bo to prawie cena R.1000 Mk3 x3.

A, pokrywę gramofonową odpuszczam /119zł/. -Dobrze robię ?

https://www.audiostereo.pl/topic/31861-co-s%C4%85dzicie-o-takim-zestawieniu/

synromka, 27 Lut 2007, 00:12

Chyba "rysują" ? ;)) /Świetne, elektrostatyczne "łapniki" kurzu :) Co za mordęga z wycieraniem. Wolę przewiewny worek./

Ale dziękuje za opinię.

andrea29 - mocno zastanów się nad tym Reloopem. Niewatpliwie gra on bardzo dobrze... w pierwszej połowie płyty :)

Moze to wina wkładki?

Ja sam poddałem go małemu tuningowi w Sonus Oliva, ale nie jestem pewien czy nie zmienię TT.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj krótki opis moich problemów

Ukryta Zawartość

Andrea>

Myślę że za ok. miesiąc byłbym w stanie odpowiedzieć co lepsze Denon czy AT440ML. Choć z drugiej strony moja decyzja o przejściu na Denona o czymś mówi. Wszyscy cholera kuszą tym denonem. Natomiast AT440ML jest bardzo fajną wkładką z bardzo fajnym szlifem co przekłada się na 50% mniej pyknięć.

Cieszę się że po pierwszej "wpadce" nie odpuściłeś. BTW pamiętasz mojego/Leszkowego Thorensa? Gra sobie z tą AT gdzieś w Olsztynie;-)

Jak Cię weźmie to i tak pójdziesz w "audiofilski" TT;-)

Witajcie :)

No to mój CA 640 P nie jest już dziewiczy :)

Krótko: z wkładką Blue Point Sumiko na wejściu MC gra - IMHO - rewelacyjnie. (He, po 15 minutach grania !!!) (Porównanie z drogim phono pre AUDIO RESEARCH zydelka. Jaki ma model - pytajcie zydelka.)

Moim zdaniem / uchem jestem tym zestawieniem zachwycony -odpowiada mi takie brzmienie/granie.

(Ja - zachwycony - dobre ;))

Ta sama wkładka na wejściu MM - dźwięk porażka, zasługuje na miano nisko budżetowego ;)

WNIOSEK na szybko:

To ja chcę wkładkę MC - tylko jaką (sensowną) za ok.400zł ? Jest taka ?

Zaraz sprawdzę ceny ww. B.P. S. i zobaczę czy mnie w chwili obecnej na nią stać.

Pozdrawiam.

Napisałem krótko, bo nie moja klawiatura (pisze mi się kiepsko), a i na dole piknie gra, (a i do hotelu trza :)

andrea29, 27 Lut 2007, 21:56

>Witajcie :)

>

>

>To ja chcę wkładkę MC - tylko jaką (sensowną) za ok.400zł ? Jest taka ?

Denon DL-103

Sumiko według wszelkich znaków na niebie i ziemi nie powinno mu podskoczyć

Muszę się podpisać pod wpisem Andrea29. Jego pre bardziej mi się spodobał od kiedys posiadanego RiAudio, który wg. opinii juz był bardzo dobry. Odcłuchiwanemu C... trzeba czasu na wygrzanie. Warto by było wtedy go odsłuchać by dac pełny opis. Moim zdaniem jest to nie kwestionowany mistrz w tej cenie.

O wkładce denona słysze od 20-tu lat. Nie dane było mi jej posłuchać. Uzywają jej osoby przy gramofonach po parę tyś $ i systemach bardzo drogich. Czy faktycznie jest aż taka dobra? Pacuła zrobił jej swietną reklamę porównując do B.B Sumiko, który moim zdaniem jest mniej wciągający od BP. Ale to moje zdanie. Skoro tak mało kosztuje ten denon 103, chyba się skuszę na kupno i sprawdzenie. Jeśli nie okaże się lepsza od BP to ją najwyżej sprzedam:)

>Witajcie :)

>

>No to mój CA 640 P nie jest już dziewiczy :)

>Krótko: z wkładką Blue Point Sumiko na wejściu MC gra - IMHO - rewelacyjnie. (He, po 15 minutach

>grania !!!) (Porównanie z drogim phono pre AUDIO RESEARCH zydelka. Jaki ma model - pytajcie

>zydelka.)

>Moim zdaniem / uchem jestem tym zestawieniem zachwycony -odpowiada mi takie brzmienie/granie.

>(Ja - zachwycony - dobre ;))

>Ta sama wkładka na wejściu MM - dźwięk porażka, zasługuje na miano nisko budżetowego ;)

>WNIOSEK na szybko:

>To ja chcę wkładkę MC - tylko jaką (sensowną) za ok.400zł ? Jest taka ?

>Zaraz sprawdzę ceny ww. B.P. S. i zobaczę czy mnie w chwili obecnej na nią stać.

>

>Pozdrawiam.

>Napisałem krótko, bo nie moja klawiatura (pisze mi się kiepsko), a i na dole piknie gra, (a i do

>hotelu trza :)

kupiłeś tego reloop'a czy coś innego.

Walery, 27 Lut 2007, 22:55

"Denon DL-103

Sumiko według wszelkich znaków na niebie i ziemi nie powinno mu podskoczyć"

DL-103 odpuszczam. Bezpieczniejszym, a ponoć dobrym wyborem do ramienia R. 1000 M k3 jest ponoć SHURE M97xE. I taką jutro zamówię.

* * *

Co najmniej 3 znane mi osoby chcą nabyć DL-103. (Przynajmniej tak deklarują.) Myślę, że wypożyczę ją od którejś z nich, posłucham i zdecyduję czy warto mieć denonowską. Myślę, że jak komuś się nie sprawdzi, będzie można ją odkupić :)

A może z kimś się zamienię ? (-Zobaczymy.)

Badyl, 28 Lut 2007, 08:29

Po kilku konsultacjach na PW i wobec braku konkretnych przeciwskazań i w ogóle jakichkolwiek przeciw, zdecydowałem się ostatecznie zakupić na początek przygody R. 1000 Mk 3.

Wkładkę - jw. - SHURE M97xE.

MC też na pewno zakupię - proszę o Wasze propozycje do ceny maks. 500zł, no chyba, że ktoś mnie przekona, że warto wydać więcej ;)

andrea29, 1 Mar 2007, 22:22

>DL-103 odpuszczam. Bezpieczniejszym, a ponoć dobrym wyborem do ramienia R. 1000 M k3 jest ponoć

>SHURE M97xE.

Do Regi też nie pasuje Denon a wszyscy się zachwycają tym zestawieniem. Kurcze lobbuje tego Denona a jeszcze nie słyszałem;-) Normalnie jak graaf, wszystko leży w szafie a ja się zachwycam;-)

>Walery

Są szanse, że już niedługo posłuchamy Denona. Na razie słucham na pożyczonych MM-kach z VSPS-em wbudowanym do pre barszczyka: Goldring Elektra i Ortofon 510MkII. Jaki pre masz zamiar użyć do Dl103 ?

He, ja też S. M97xE nawet razu nie słyszałem ;) Wybór TT, phono pre i wkładki jest jak loteria... :)

Eeech, życie.

* * *

Tu szokujace ceny TT's. Ten za 299zł jest nawet z ppkrywą ! (Sama pokrywa stoi ok. 30 zł (do "Benka") lub 120zł -"normalnie". A ponoć żadnego wpływu na dźwięk nie ma... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam obecnie porównanie tego Goldringa tylko do Ortofona i mogę napisać, że:

- Goldring ma nienajgorszą górę, ale raczej delikatna.

-środek Goldringa jest jak dla mnie taki sobie - lekki mat :)

- dół średnio obfity, ale niezbyt zebrany.

Ogólnie bardziej podoba mi się jednak Ortofon, ze względu na większy wykop na basie i dynamiczniejszą średnicę. Góra z Ortofona jest gorsza niż z Elektry.

Obie wkładki ustawiałem na 1,6g i oczywiście kalibrowałem (trochę na ucho)

Żadna z nich mnie nie zadowala po tym co słyszałem u kolegów Alexandra i ahaja :)

Za jakiś czas jeśli Denon się nie spisze uderzę w sprawdzone rozwiązanie, czyli Ortofon MC10 Super MkII - to naprawdę już gra.

W granicy cenowej 500 zł można trafić Benz Micro MC20, za te pieniądze gra doskonale, słuchałem w 2 róznych systemach i porównywałem do niskiego Ortofona MM i do Garrot K3 (1300 zł).

Jak za te pieniadze, to doskonała wkładka.

Aha, też ją dzisiaj po 1:00 wytropiłem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt w komplecie :) Wygląda bosko i jest mój - najmojejszy :)

Pierwsze wrażenie: wygląd TT (made in Germany) i wykonanie - jak dla mnie więcej niż zadawalające :) Opakowanie TT i zabezpieczenie transportowe - solidne.

Wkładka SHURE M97xE jest pakowana w gustowne i wielkie (jejku, jak etui na okulary - myślałem, że to pilot ;), aluminiowe, wyściełane twardą, czarną gąbką/pianką(?) pudełko. Dołączono jakiś szablon, instrukcje z parametrami, szczoteczkę i krętośrubek. Produkcja wkładki: Meksyk. Wkładeczka ma zamontowaną miniaturową szczoteczkę i w ogóle wszytko wygląda b. fajnie i uroczo :) Ech, słyszeć piękne brzmienie i widzieć kręcącą się płytę to je to :) A Reloopik ma podświetlenie... :-))) Aaaale bajer :-)

Zamówiłem też dodatkową główkę do której od razu zamontowałem wkładkę SHURE'a.

Przesyłka przyszła b. szybko (to już 2. raz). Mam wszystkie dowody zakupu, a więc wszycho jest jak należy -> brawo A-T - tak trzymać :)))

I nie wiem dalej co robić ;) / Nieśmiały jestem :) /

(c.dn.)

czekam niecierpliwie na pierwsze wrażenia. Sam gram na tym TT.

1. czy talerz równo się kręci (idealnie czy lekko góra-dół)?

2. czy anti-skating działa? tzn. czy zmiana ustawień wpływa na zachowanie ramienia?(polecam test z nienagranym fragmentem płyty jak to opisane w RCM)

3. czy po sklaibrowaniu wkładki pojawiają się zniekształcenia w drugiej części płyty?

Dzisiaj właśnie rozkrecałem całe ramię aby sprawdzić czy wszystko chodzi jak powinno...

Czy nalezy rozumieć, że te szpilkodrapy są sprzedawane całkowicie rozkalibrowane? Z reguły kazdy patefon jest kalibrowany fabrycznie- lepiej- gorzej, dokładniej-mniej dokładnie i sprawdzić nie zaszkodzi ale falowanie i cos tam jeszcze nie powinno sie przydażyć.

Również zamierzam coś nabyć "analogowego", tyle, że to coś nie jest dostępne od ręki:)

Sprostowanko: TT jest "made in China" ;) Jedynie "Designed and Engineered by Reloop Germany".

Z tyłu dumna tabliczka: "Studio Turntable.

Talerz kręci się równo. Cichą pracę silnika niestety słychać. A liczyłem, że będzie bezszmerowo :-/ (Widać nie za te pieniądze ;)

Jeszcze nic nie ustawiałem. Przeciwwaga ramienia i talerz zapakowane były osobno. (Podobnie kabel zasilający i sleep mata.)

Zauważyłem, że dla "idealnego" ustawienia obrotów 33,3 pm muszę przyspieszyć talerz. Normalka, że jest od tego regulacja, tylko, że dochodzę suwakiem do końca skali +10 i jeszcze mi minimalnie brakuje skali :-/

Znowu dla obrotów 45 pm suwak pozostaje prawie idealnie w położeniu środkowym zakresu (zero). I też jest problem ;) -Ciężko go z tego położenia ruszyć, w sensie by nie przesadzić. W ogóle obroty na starcie IMO powinny być możliwie bliskie nominalnym, a ich regulacja o wiele precyzyjniejsza.

O wiele łatwiej zrobic to w "Benku". (Punkt dla Benka :)

Coś czuję, że mój egzemplarz nie jest wyjątkiem.

Krótko: oczekiwałbym zdecydowanie lepszego rozwiązania dokładnych prędkości obrotów.

* * *

Ze 25 lat temu ustawiałem sobie dokładne obroty w polskim "Arturze". -Obrót PR-kami na płytce i po kłopocie :) Tu - nie wiem. Może da się coś z tym zrobić ? Chcę idealnych.

* * *

Jeszcze żadnej płyty nie puszczałem - wpierw ustawię wszystko jak należy. Nie dziś - nie mam czasu.

Zmora, 6 Mar 2007, 20:25

Eee, szpilkodrapy masowe skalibrowane ? Za te pieniądze ?

Co innego jak kupisz używkę albo drogi TT. Wtedy zapewne obsługa zrobi to za Ciebie. (Albo przynajmniej poinformuje jak to zrobić.)

Do "Benka" standardowo dorzucano krótką instrukcję (mam ją to wiem). Jednak ta nie traktowała o niuansach ;)

Nie żebym krakał ale opis Twój coś mi za dobrze nie wróży. Postaraj się go odpowiednio "ustawić", a jesli nie wyjdzie sugerowałbym jego zwrot do sprzedawcy. To tak jak zakupić auto w którym nie można ustawić geometrii.

andrea29, 6 Mar 2007, 22:16

>Zmora, 6 Mar 2007, 20:25

>

>Eee, szpilkodrapy masowe skalibrowane ? Za te pieniądze ?

>Co innego jak kupisz używkę albo drogi TT. Wtedy zapewne obsługa zrobi to za Ciebie. (Albo

>przynajmniej poinformuje jak to zrobić.)

>

>Do "Benka" standardowo dorzucano krótką instrukcję (mam ją to wiem). Jednak ta nie traktowała o

>niuansach ;)

Odpowiem pytaniem.

Czy spotkałes auto- nawet najtańsze z "rozregulowanym gaźnikiem czy zbieżnością", co by wymagało od razu od nabywcy "ustawiania" wg. nie znanych mu parametrów i kryteriów technicznych ?!?

> Zmora

Kalibrację należy wykonać, aby dostosować ustawienia do wkładki. Producent gramofonu nie może przewidzieć, jaką wkładkę sobie zamontuje klient, więc nie może fabrycznie wszystkiego ustawić.

Natomiast jeżeli dystrybutor sprzedaje gramofon z zamontowaną wkładką, to raczej jest już wszystko skalibrowane. No, może prawie wszystko, bo przeciwwaga do transportu musi być zdjęta. Po jej założeniu trzeba ustawić odpowiedni nacisk igły. Tak więc nawet przy zakupie gramofonu z zamontowaną wkładką, pozostaje jeszcze coś do wykonania przez użytkownika.

Janusz z Torunia

> Zmora

"... Czy spotkałes auto- nawet najtańsze z "rozregulowanym gaźnikiem czy zbieżnością", co by wymagało od razu od nabywcy "ustawiania" wg. nie znanych mu parametrów i kryteriów technicznych ?!?"

Ale przyznasz, że nawet w najlepszym / najdroższym aucie trzeba sobie samemu dopasować siedzenie, lusterka wsteczne...

Janusz z Torunia

Oczywiście że masz Yanoosh rację. Mi chodzi jednak o ogólne ustawienie ramienia i o zakres ustawienia obrotów, które z zewnątrz się tylko "dostraja". Ogólny zakres (regulacja obrotów silnika) odbywa się zwykle w "srodku". To natomiast świadczy o braku dbałości o szczegóły przez producenta? Czy sądzisz inaczej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.