Skocz do zawartości
IGNORED

Sub do 1000, magnat lub jamo

abadoniusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam kupić subwoofer ale najpierw kilka pytań teoretycznych

Lepiej by subwoofer miał głośnik do dołu czy z przodu??

Co to oznacza ( czy potrzebne) regulowane przesunięcie fazy?

Gdzie będzie grał.

25m2 wysokość 2,70 m dom prywatny,

A teraz co mnie na to chwile interesuje.

Magnat:

Subwoofer Magnat Betasub 25 A

Subwoofer Magnat Betasub 30 A

Subwoofer Magnat Monitor Sub 300 A

Dlaczego magnat, bo znajomy ma wersje 200 a w pokoju 16m2 i fajnie mu to gra.

Jamo SUB 200

Jamo SUB 250

Jamo SUB 300

JAMO E5 SUB.

Cena do 1000zł

Do czego będzie używany: głownie muzyka 80% (różna od techno po muzykę poważna po prostu na co mam ochotę ) na 20% filmy.

Do doradzicie, czy 30 cm głośnik może być za duzy do 25 m?

https://www.audiostereo.pl/topic/31885-sub-do-1000-magnat-lub-jamo/

Witam.

Powiem tak z własnego doświadczenia... Do szybkiej muzyki (m.in. techno) zastosowałbym suba w obudowie zamkniętej gdyż przeważnie charakteryzują się lepszą (szybszą) dynamiką dzwięku w porównaniu z typowymi bass-reflexami. Są wyjątki ale raczej nie w tym przedziale cenowym o który Ci chodzi... Do Twojego pomieszczenia głośnik 25 lub 30 cm - obydwa dobrze się sprawdzą...

Co do regulacji fazy odcięcia - najlepiej jakby sub miał płynną regulację fazy (od 0 do 180). Tansze suby mają pstryczek odcięcia fazy na 0 lub 180 stopni. A pseudo suby nie mają w ogóle regulacji odcięcia fazy.

Co do subów Magnata - słyszałem kiedyś jakąś wersję "marketową" i grało to jak grało - żadna rewelacja...

Natomiast suby Jamo... Tutaj nie jestem pewien ponieważ ich nie słuchałem ale na allegro dużo osób prywatnie wystawa te suby na sprzedaż (mówię o tańszych subach Jamo czyli takich które Ty masz na myśli)... A to znaczy, że "coś" tutaj im nie pasuje... Z kolei ja mam E7sub (trochę wyższa półka Jamo) i jestem bardzo zadowolony...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.