Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner 7-kanałowy

calghar

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Koledzy.W amplitunerze 7-kanałowym mamy wyjścia na głośniki: dwa przody,centralny przedni,dwa tylne zwane surround i dwa zwane chyba surround back.Czy w tych surround back słychać to samo,czy do każdego z nich dochodzi inny sygnał?Pytam dlatego ponieważ posiadam tylko jeden głośnik tylny centralny i nie wiem czy można go podłączyc do jednego z dwóch wyjść w amplitunerze,jeżeli tak to do którego? Bardzo proszę o wyjaśnienie.

https://www.audiostereo.pl/topic/32029-amplituner-7-kana%C5%82owy/

System 7.1 zadziała w pełni dopiero wtedy, gdy amplituner dostanie sygnał z nagranej w tym formacie płyty DVD np. w formacie DTS-ES. Można podłączyć jeden centralny tylny – będzie wtedy 6.1. Napisz jaki to amplituner, bo np. w Sony podłącza się do wyjścia lewego surround back, wcześniej ustawiając w menu.

Obojetnie do ktorego, kanaly "surround back" to ten szusty z 6.1, tylko rozdzielony na dwa kanaly poto by lepiej moc lokalizowac dzwieki z nich pochodzace (a tak naprawde to poto zeby sprzedac jeden glosnik wiecej) Wiec smialo podlanczaj do ktoregokolwiek, w obu gra to samo, czyli zazwyczaj nic.

Nie do końca obojętnie, bo najpierw trzeba odpowienio ustawić w menu amplitunera na 6.1, później podłączyć do jednej z końcówek. Jeżeli twierdzisz, że w "obu gra tak samo" to musiałeś cos źle ustawić, albo włączyć/wyłączyć dekodery Dolby i DTS. U mnie efekt jest całkiem niezły - w tylnego centralnego dobiegają inne dźwięki niż z lewego i prawego.

konradskala. dzięki za wyjaśnienie.Amplitunera 7-kanałowego jeszcze nie mam,zamierzam go na dniach kupić,stąd moje pytanie.Moj poprzedni amp Yamaha 1300 był 6,1kanałowy i masz rację bo tylny centralny pięknie gra.Słychać w nim zupełnie co innego niż na tyłach.Kto nie wierzy,to niech obejrzy Władcę pierścieni -Powrót Króla - oczywiście w DTS-ES.Dla ścisłości tylny centralny słychać super jeszcze w systemie Dolby digital EX. Mam jeszcze do ciebie prośbę.Czy mógłbyś wyrazić swoją opinię o amplitunerach: Yamaha 2500, Denon 2307 i Onkyo 674. Chodzi mi głównie o stereo.Te trzy amplitunery są w zasięgu mojej kasy.

Witam

Co do Denona 2307 to mam go od kilku dni i powiem krotko :Stereo jest ok gra fajnie a z funkcja PURE DIRECT b.dobrze , natomiast to co mnie powalilo to KD .Normalnie brak mi slow, taka detalicznosc, na nowo filmy odkrywam , na " Bylismy Zolnierzami" znalazlem sie w Wietnamie:) , a jak ogladnalem sobie "Cross Roads-Guitar Festival" to bylem w szoku , w niektorych utworach gra po kilku gitarzystow i bez problemu jak sie czlowiek wslucha mozna sprecyzowac wszystkie dzwieki- poprostu super.Polecam Denona 2307, napewno sie niezawiedziesz

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi Ci głównie o stereo, to jedyne wyjście (do którego ja się także przymierzam) to kupno średniej klasy amplitunera w wyjściami pre-out, dokupienie wzmacniacza stereo i połączenie tegoż razem. Inaczej możesz zapomnieć o stereo. Nie jest to tylko moje „widzimisię” lecz kierunek coraz większej liczby osób odwiedzających forum. Pomysł inwestowania w coraz droższy amplituner po prostu mija się z celem, nie tylko ja żyłem złudą, że im drożej to będzie lepiej. Jeśli ma to być TYLKO kino domowe, to owszem, jest to fajna sprawa – coraz nowsze procesory i dekodery wbudowane w amplituner potrafią sprawić wiele frajdy. Odwrotnie sprawa ma się przy normalnym słuchaniu muzyki. Po pierwsze w stereo główną wadą większości amplitunerów, wynikającą bezpośrednio z ich oszczędnej budowy jest kwadratowy, zamknięty w kolumnach niczym w pudle dźwięk, zazwyczaj zbudowany na twardym, mało kolorowym basie. Bez przestrzeni, bez powietrza, bez głębi i charakteru. Wystarcza na około 20 minut słuchania bo później okazuje się, że większość płyt brzmi podobnie i nudno. Zauważ, że z testów, recenzji i rankingów w fachowych pismach można cię dowiedzieć co najwyżej „poprawny w stereo, dobrze w stereo, ogólnie zrównoważony” itd. Po drugie „oszukańcza” moc urządzeń podawana w specyfikacjach, która to jest wystarczająca do napędzenia kolumn tylko o wysokiej skuteczności. Moce rzędu 7x110 itp. można włożyć między bajki. Sam niedawno tego doświadczyłem porównując (ocenianą przecież wysoko) Yamahę RX-V 659 z kilkuletnim, niepozornym wzmacniaczem Rotela, bodajże 2x35W. Efekt był przekomiczny: trzykrotnie wyższy kloc Yamahy dostał zadyszki przy wzmacniaczu w obudowie prawie slim, nie wspominając już o jakości dźwięku, szczególnie barwie instrumentów i wokali.

Dlatego też jeżeli naprawdę zależy Ci na stereo zastanów się trzy razy zanim wydasz pieniądze na nowy model amplitunera, bo rozwiązaniem (i uwieńczeniem poszukiwań) może być opcja jaką podałem Ci na początku.

Witam!

Jest tak jak napisał @buba tylko wy go żle zrozumieliście. W kanałach Surround BACK Lewym i Prawym jest to samo, ale oczywiście co innego niż w kanałach Surround (bocznych). Wynika to z faktu że DD EX jest 6.1 kanałowy.

Pozdrawiam

Podsumowując, różnica pomiędzy wzmacniaczem 6.1 i 7.1 polega jedynie na tym, iż ten drógi ma wyjścia na dwa głośniki CNTRALNY TYLNY.

Procesory, podobnie jak cody dzwiękowe ścieżek filmowych są zgodne z formatem 6.1.

:-)

Do piskle smoka

Sorry, że się wcinam komuś w temat, ale również interesuję się denonem AVR 2307 i jako posiadacza tego sprzętu chciałbym Cię prosić o napisanie czegoś więcej na temat tego ampli.

Koledzy z forum piszą, że aby uzyskać dobre stereo koniecznie trzeba kupić wzmak i podłączyć do ampli.

Czy faktycznie jest taka różnica w jakości dźwięku stereo pomiędzy samym ampli a ampli ze wzmakiem?

Na jakim zestawie głośników grasz?

W jakiej cenie udało Ci się kupić ampli i gdzie?

Pozdrawiam

Gorąco polecam ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za podpowiedź, ale we wskazanym wątku nikt nie wypowiada się na temat porównania jakości stereo ze wzmakiem i bez niego.

Jeśli kiedyś dokupię wzmak to na pewno skorzystam z tej informacji na temat połączenia całego zestawu.

Pozdrawiam

pluto1973

Co do ampli to nielubie sie rozpisywac, tak jak juz napisalem w innym temacie-jestem zadowolony z brzmienia stereo a kino mnie poprostu powalilo.Co do -ampli czy ampli +wzmacniacz stereo, to napewno roznica w brzmieniu jest ale ja tego niesprawdzilem gdyz wzmacniacza nieposiadam, tak jak napisalem wyzej nielubie sie rozpisywac jak poeta, dla mnie ten ampli jest swietnym pogodzeniem stereo i KD.Odnosnie mojego systemu glosnikowego to wszystko znajduje sie w "O mnie".Natomiast co do ceny to dalem za niego 710€ gdyz mieszkam w niemczech i tutaj go kupilem.W kazdym badz razie b.go polecam.

Pozdrawiam

P.S

Jeszcze mozesz poradzic sie Zeppelin-a,gdyz on tez zakupil ten amplituner i mial go troche potestowac w roznych konfiguracjach

Pluto1973

Pod uwage na poczatku bralem jeszcze Onkyo tx-sr 674 ale na strone Denona przewazylo to ze Onkyo nieposiada wyjscia PRE OUT jak by mnie kiedys pokusilo o kupno wzmacniacza stereo, a co do odsluchu to tylko na JBL robilem gdyz te kolumny posiadam

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.