Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety jeszcze nie , ale w przyszłym tygodniu ma być gotowy :) Pan Andrzej nawet chce zawitać w moje skromne progi. Boje się że może będzie oceniać czy zasługuje.

Edytowane przez misio1973

Andrjusza to poczciwe chłopisko ... nie "wchodzi z butami do audio-dziupli" jak niektórzy polscy pseudo producenci.. chcesz odsłuchać to umożliwi, na siłę nie będzie przekonywać do "swojego sound'u" który stworzył. Także luzik :) Twój LAR to bardzo dobre urządzenie, ale to moim zdaniem inna liga niż SETa42 (oczywiście IMHO) ... sam ocenisz.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Faktycznie ostatnio przewijał się temat jak to dystrybutor zawitał do kogoś i później na forum wypowiadał się na temat zastanego zestawu. A Lar to faktycznie wzmak wysokiej klasy i jestem pod jego wrażeniem ,ostatnio dostał nowy przedwzmacniacz (był w serwisie ) i jest bardzo dobry. Mam nadzieję jednak że Ampli zdetronizuje go w każdym aspekcie a zwłaszcza podstawą basową , mam w Art Deco 15 26 cm na basie to już powinno zagrać ale to ja tak sobie snuję swoje marzenia. Myślę że damy radę ustawić się na koniec tygodnia ,może uda się małżonkę gdzieś wysłać na ten czas :)

A Lar to faktycznie wzmak wysokiej klasy i jestem pod jego wrażeniem ,ostatnio dostał nowy przedwzmacniacz (był w serwisie ) i jest bardzo dobry

Słyszałem ten wzmak u jednego audiofila, to naprawdę kawał dobrego dźwięku.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Miło to słyszeć ,tym bardziej że to również polska produkcja i rozsądnie wyceniona. I miałem go okazję u siebie porównać do tak chwalonego Lebena 300 , nie było co porównywać to były dwa inne poziomy ,leben to przynajmniej jeden poziom niżej ,w ogóle nie ta półka.

Miło to słyszeć ,tym bardziej że to również polska produkcja i rozsądnie wyceniona

To prawda cenę ma dobrą ... ciekaw jestem jak wypadnie u Ciebie Ampli. Koniecznie napisz jak to się zgrało.

No więc dziś miałem gościa w postaci Pana Andrzeja ,przyjechał oczywiście z set 42 !!! wow jaka to wielka maszyna. Pan Andrzej zaskoczył mnie swoją skromną osobą ,bardzo przyjemnie się rozmawiało. I tak jak Artuku pisałeś przyjechał zostawił i pojechał , wprawdzie w pierwszej chwili chodziliśmy i szukaliśmy basu ale po półgodzinie wszystko się pojawiło .W tej chwili gram bardzo cicho i wszystko pięknie słychać jest nawet bas przy tak cichym słuchaniu. Faktycznie sprzęt wykonany fantastycznie i dbałością o wszystkie najdrobniejsze szczegóły. A dzwięk ? tak Lar to świetna maszyna ale Ampli jest jeszcze 1,5 półki wyżej ,jest lepszy w każdym aspekcie, świetna maszyna.

Jak to powiedzieć żonie ?

Moja wersja to set 42 se.

I jest wreszcie mocny bas bo w Lar'ze tego mi troszkę brakowało.

No więc dziś miałem gościa w postaci Pana Andrzeja ,przyjechał oczywiście z set 42 !!! wow jaka to wielka maszyna. Pan Andrzej zaskoczył mnie swoją skromną osobą ,bardzo przyjemnie się rozmawiało. I tak jak Artuku pisałeś przyjechał zostawił i pojechał , wprawdzie w pierwszej chwili chodziliśmy i szukaliśmy basu ale po półgodzinie wszystko się pojawiło .W tej chwili gram bardzo cicho i wszystko pięknie słychać jest nawet bas przy tak cichym słuchaniu. Faktycznie sprzęt wykonany fantastycznie i dbałością o wszystkie najdrobniejsze szczegóły. A dzwięk ? tak Lar to świetna maszyna ale Ampli jest jeszcze 1,5 półki wyżej ,jest lepszy w każdym aspekcie, świetna maszyna.

Jak to powiedzieć żonie ?

Moja wersja to set 42 se.

I jest wreszcie mocny bas bo w Lar'ze tego mi troszkę brakowało.

to żona zna ceny Twoich zabawek?

@ misio1973

No to super, że pierwsze wrażenia są pozytywne. Widzę, że masz wypasa wersję SE. Napisz po kilku daniach grania jak to się zgrało. Jak mniemam jest to chyba kompletnie nowy wzmak? Jeżeli tak, to dopiero on się "otwiera". Trzeba dać mu ok 100-150 godz. Dobrze też sprawdzić jak gra na miedziakach, to inna prezentacja, bardziej barwna na średnicy, ale z mniejsza kontrolą na skrajach pasma. Jak jesteś z okolic Kra to mogę pomóc w odsłuchu miedzi.

Jeszcze pytanie o "basisko, co to było na początku?, basior się schował do kąta, że go nie było? :)))

A na żonę to Ty szykuj już speech'a, aby uzasadnić ten tz okazjonalny zakup ... oczywiście jak się zdecydujesz) :))) Sprzęt masz już zacny, trochę talarów wydałeś, to masz doświadczenie w "falandyzowaniu rzeczywistości". Ja do takich zakupów mam specjalne "tajne konto" :)

pozdrawiam

Artur

Jak widzę to LAR jednak nie jest mocarnym SETem, a takie pownania nie są totalnie miarodajne. Jedno i drugie z całkiem innych parafii

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Wiesz kazek jak przy Amplifonie postawie coś za 150k to pewnie się okaże że nie jest z niego taki kozak i tak można bez końca , zawsze jak masz mercedesa s-clas to możesz jeszcze mieć bentleya lub rolsa. A Lar w tych pieniądzach które kosztuje jest nie do pobicia.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Myślę że bardzo dobry

Miałeś rację to jest bardzo dobry wybór :) Gra to bardzo dobrze nieporównywalnie lepiej niż moje poprzednie wzmacniacze.

Mam jeszcze jedno pytanie. Niepokoi mnie trochę stan 2 lamp końcowych. Na dwóch jest na górze lampy bardzo dobrze widoczny getter na pozostałych diabłach jest lekko brązowy i przeźroczysty. Czy to normalne? Czy co objaw zużycia tych lamp? Z góry przepraszam za to pytanie ale w tematyce lamp jestem zielony. Nigdy wcześniej nie miałem lampowego wzmacniacza.

Edytowane przez kizol666

wow jaka to wielka maszyna

Jest wielka to prawda ... no to teraz wyobraź sobie monobloki SET140 ... GMka przy nich wygląda jak ... "mały" preamp. Na zdjęciach tego tak nie widać, dopiero w realu monosy robią wrażenie ... ja byłem w "szoku" jak je zobaczyłem.

Oczywiście tylko to troche nie tego te porównania. Tym sposobem można zdeprecjonować wiele klocków w swojej klasie. Nie o tym za bardz pisałem bo pp ma się nijak do seta. A co do samochodów to raczej nie to forum

Gadamy o secie 42 - a nie o 140 więc Arturze troszkę spasuj

Pozdr Piotr

Ja

Ja zrozumiałem że chcesz bezpośrednio Lara porównać z Amplifonem set42 .

Artuku to one faktycznie muszą być gigantyczne :) .Marslo ma też wreszcie dostać na odsłuch ,ale u niego może być problem ze zbyt dużym wzmocnieniem , nie będzie regulacji.

Kizoll ja też nie jestem fachowcem od lamp ,mimo że mam lampy już od kilku lat ale wydaje mi się że wszystkie powinny wyglądać jednakowo.

kizol666 - Pozdr i czytaj ze zrozumieniem

Pozdr Piotr

Użytkownicy 361 postów Napisano wczoraj, 23:16 No więc dziś miałem gościa w postaci Pana Andrzeja ,przyjechał oczywiście z set 42 !!! wow jaka to wielka maszyna. Pan Andrzej zaskoczył mnie swoją skromną osobą ,bardzo przyjemnie się rozmawiało. I tak jak Artuku pisałeś przyjechał zostawił i pojechał , wprawdzie w pierwszej chwili chodziliśmy i szukaliśmy basu ale po półgodzinie wszystko się pojawiło .W tej chwili gram bardzo cicho i wszystko pięknie słychać jest nawet bas przy tak cichym słuchaniu. Faktycznie sprzęt wykonany fantastycznie i dbałością o wszystkie najdrobniejsze szczegóły. A dzwięk ? tak Lar to świetna maszyna ale Ampli jest jeszcze 1,5 półki wyżej ,jest lepszy w każdym aspekcie, świetna maszyna. Jak to powiedzieć żonie ? Moja wersja to set 42 se. I jest wreszcie mocny bas bo w Lar'ze tego mi troszkę brakowało.

Źródło: http://www.audiostereo.pl/lampowy-fan-klub-amplifona_32072.html/page__st__3840

Copyright © Audiostereo.pl

Ja

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Wypalanie geteru jest normalnym zjawiskiem co nie oznacza zawsze że lampa będzie do wyrzucenia i może jeszcze pograć

Sprzedawca zapewniał mnie że lampy zostały wymienione 3 miesiące temu myślisz że to możliwe?

kizol666 - Pozdr i czytaj ze zrozumieniem

Co miałeś na myśli?

ak mniemam jest to chyba kompletnie nowy wzmak? Jeżeli tak, to dopiero on się "otwiera". Trzeba dać mu ok 100-150 godz. Dobrze też sprawdzić jak gra na miedziakach, to inna prezentacja, bardziej barwna na średnicy, ale z mniejsza kontrolą na skrajach pasma. Jak jesteś z okolic Kra to mogę pomóc w odsłuchu miedzi.

Jeszcze pytanie o "basisko, co to było na początku?, basior się schował do kąta, że go nie było? :)))

Tak jest to kompletnie nowy wzmak , grał tylko kilka godzin u Andrzeja ,podłączyliśmy go od razu z marszu i pomyliliśmy podpieliśmy go na 4 lub 6 ohm zamiast na 8 ,dodatkowo w lampizatorze założyłem inne lampy które leżały miesiąc i oczekiwaliśmy odrazu że będzie grać na 100% .

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Dziwnie to wygląda myślę że już nadają się do wymiany. Wszystkie grają równo nie słychać różnicy między kanałami... Na szczęście kolega przywiezie mi wiadro diabełków z Ukrainy :) Przepraszam za jakość zdjęcia ale pod ręką miałem tylko telefon.

Edytowane przez kizol666

Diabły różnią się wzmocnieniem więc warto pomierzyć je przed włożeniem

Twoje mogą jeszcze pograć choć nie sądzę żeby miały za sobątrzy miechy grania no chyba że grały non stop

Gadamy o secie 42 - a nie o 140 więc Arturze troszkę spasuj

Pozdr Piotr

Kaziu, Kaziu ups Piotrze :) uprzejmie donoszę że gumka w galotach została "spasowana tz poluźniona" ... Kurka wodna byłem pawiem żeś Ty Kazimierz a nie Piotr ... jak to nicki mogą mylić. pozdr Artur

Tak jest to kompletnie nowy wzmak ,

No to wszystko co lepsze to przed Tobą. Edytowane przez artuku

Coś widzę się nie dogadaliśmy

Odp. 1 Zrozumiałem że koledzy porównuja LARa do seta42 co dla mnie jest nieporozumieniem

Odp.2 Arturze moja guma jest tak luźna że ani LAR ani ampli SET42 tego nie zmienią, a tylko ten stan mogą pogorszyć i to jeszcze długi czas

Pozdr

Edytowane przez kazek680

Ja

Zrozumiałem że koledzy porównuja LARa do seta42 co dla mnie jest nieporozumieniem

Przecież to jasne, że takie porównanie jest "nieuczciwe" ... bo to inne konstrukcje raz, a też inna klasa jakościowa (pod każdym względem) i to ma odzwierciedlenie w cenie. Oczywiście, że takie porównanie jest na niekorzyść LARa ... ale do czego kolega ma to odnosić jak nie do tego co obecnie posiada?

Chciałbym po prostu aby wszystkie grajki jeśli już zostają poddane ocenie to rzetelnie - porównując je do grajków z tej samej kategorii.

Nie bardzo rozumiem co ma do sprawy obecny mój stan posiadania?? Tak poza nawiasem nie pękam przed Amplim i LARem mimo że tylko ten pierwszy powinien być oceniany w tym temacie ze względu na konstrukcje

Pozdr

Ja

Nie bardzo rozumiem co ma do sprawy obecny mój stan posiadania??

Nie pisze o Twoim stanie posiadania, tylko o tym , że każdy kto ma system i chce go ulepszać, to czy tak czy tak, zawsze nowy klocek odnosi do posiadanego, niezależnie z jakiej półki jest ... to nie jest ujma dla LAR że wypada gorzej. Jak ja decydowałem o zakupie SET42 to odnosiłem do pre Manley The Wave + końcówka Luxman M600A ... to zupełnie inne konstrukcje całość ponad dwa razy droższa i co mam nie robić takich porównań, opisując swoje odczucia z oceny Ampliego?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.