Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha ax396 jbl e60 - co zmienić?

mirekpa

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu jestem posiadaczem wzmacniacza yamaha ax396 i jbl e60 . żródłem jest cdx-570. Przymierzam sie do zmian w tym zestawie. Ogólnie podoba mi sie charakter brzmienia ale brakuje średnicy jest przyciemniona i niewyrażna. czy przyczyną moze byc wzmacniacz? Niektórzy posądzaja go o to że gra samym basem przykrywając resztę pasma. Zastanawiam się nad zastąpieniem go na hk-970 który ma nieco wysunięta średnice co z tymi e60 mogło by sie dobrze równoważyć.

https://www.audiostereo.pl/topic/32129-yamaha-ax396-jbl-e60-co-zmieni%C4%87/

mialem rx 396, cdx 396 i e60 i to zestawienie totalnie nie gralo.

Teraz mam yamahe ax 890 i gra juz calkiem przyjemnie, mysle

jednak, ze duzo dalaby tez zmiana cd playera na cos z wyzszej polki.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

przede wszystkim wzmak, od tego najlepiej zacznij, ja do E80 nie znalazłem nic lepszego niż AX900 i CDX930, chociaż 1030 lub 1050/60 są dużo lepsze, ale praktycznie nieosiagalne (nikt nie sprzeda w dobrym stanie), a swój 930 kupiłem po upgrade (nowy laser i wszystkie elektrolity)

• 1 miesiąc później...

A co myślicie o połaczeniu Jbl e60 z denon PMA 700AE. Niestety nie mam możliwości odsłuchu. Ale moze to dobre rozwiązanie. Jak dla mnie te JBL mają zbyt wycofana średnice, wiec może z denonem to sie zrównoważy.

Jeżeli Denon PMA 700 to posłuchaj z Jbl E80, mam taki zestaw a przed zakupem porównywałem z E60, z Dali concept 6, magnat quantum 505, canton (nie pamiętam modelu), odsłuchiwałem z moimi płytami CD (muzyka rockowa głównie) - wygrały Jbl e80.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

E60 mają bardzo wycofaną średnicę, w E80 jest dużo z tym lepiej. Wg mnie denon zupełnie nie pasuje do E80, a już na pewno nie 700 - za słaby (jeżeli coś do E30 dał by radę -bez złośliwości oczywiście). Słuchałem E80 z tym 700 i kiepawo to grało, bardzo kiepawo (NAD C352 i HK970 nieporównanie lepiej wypadły).

Znam jbl e60- z tych kolumn wyciągnięcie średnicy to cud. Grają wysokimi i basem. e30 i e80 to zupełnie inne brzmienie niż e60 - te mają średnicę i to nawet niezłą.

Jak chcesz wyciągnąć średnicę to:

- zastosuj bi-wiring i na bas daj kable, które nieco go ukulturalnią (polecam tanią skrętkę). Na górę wedle uznania.

- zdejmij maskownice

- zatkaj bassreflex

- postaw kolumny na twardej podstawie - muszą stać możliwie jak najstabilniej

Z większych przeróbek - w torze średniotonowca w zwrotnicach jbl e60 jest chyba dość paskudny kondensator elektrolityczny - może warto wymienić go na MKP?

Co do systemu - u kolegi z tych kolumn ciężko wyciągnąć średnicę nawet ze sprzętem wartym 5x tyle, co kolumny więc źródła niezadowolenia szukałbym właśnie w tych kolumnach.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

strzał w 10kę, popieram we wszystkim. Punkt o podstawkach kamiennych i kolcach szczególnie, to ma zadziwiający wpływ na bas w tych kolumnach. Maskownice zdecydowanie psują brzmienie - zawsze powinny być zdjęte w tych kolumnach - w tym punkcie JBL przegiął palę!! - nawet altuski mają lepsze maskownice. U mnie (słucham raczej głośnij niż ciszej) w maskownicę tak biło powietrze z bass-reffu, że mógł człowieka Szlag trafić!

Elementy zwrotnicy rzeczywiście są kiepawe, w moich znalazły się polipropyleny, kable wewnątrz też dobrze jest polutować, wyrzucając te syfne wpinki. Jednak uważam, że większe przeróbki mijają się z celem, gdyż same przetworniki są średniej jakości.

Posłuchałem waszych rad i zatkałem bassreflexy i faktycznie jest duzo lepsza średnica ale bas nie jest juz taki głęboki. Przymierzam sie chyba jednak do zmiany kolumn. Słuchałem paradigm monitor 3v4 i nawet mi sie podobało. Ale czy poradza sobie w 18-20 m2. Myśle równiez o tannoy fusion 4. Niestety nie mam mozliwości odsłuchu. Może ktoś porównywał je z jbl e60 albo paradigmami.

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.